Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

SSK’lı (4/a) çalışmaya 2008 / Ekim ayından önce başlayanların engelli vergi indiriminden yararlanarak emekli olması uygulaması 15 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe giren kanunla sona erdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yapılan değişikliğe ilişkin genelge yayımladı. Genelgede, daha önce rapor almış kişilerin nasıl emekli olacağı hususu başta olmak üzere merak edilen tüm hususlara açıklık getirildi.

SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com

Genelgenin ayrıntılarına girmeden önce genel bir bilgi vereyim. 2008 / Ekim öncesi çalışmaya başlayan SSK’lılardan engelli olanlar bugüne kadar önce Maliye Bakanlığı sağlık kurullarından sağlık raporu alıyordu. Tespit edilen engellilik oranı üzerinden vergi indiriminden yararlanıyorlardı. Prim günü ve sigortalılık koşullarını yerine getirdiklerinde ise yaşa bakılmaksızın emekli oluyorlardı. Vergi indiriminde kullanılan rapordaki engellilik oranı tespitinde kişinin birden fazla hastalığından kaynaklı engellilik oranları dikkate alınıyordu.

Resmi Gazete’de 15 Ocak 2025 tarihinde yayımlanan yeni kanun uyarınca ise 2008 / Ekim öncesi çalışmaya başlayan SSK’lıların engellilik oranı artık SGK sağlık kurullarınca düzenlenen raporlara göre tespit edilecek. Bu raporlarda sadece çalışma gücünde en fazla kayba yol açan bir hastalık dikkate alınacak.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ