Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Daha önce duymadığınıza eminiz! Enginarın ilginç hikayesi!
        1

        ENGİNARIN YABANİ HALİ KENGERDİR

        Enginar papatyagillerden gelen bitkidir aslında. Anadolu’da enginarın yabanisine “kenger” denir. Mor çiçekli, dikenli olan bitkinin kabuğu soyulur ve çiğ tüketilir. Sivas bölgesinde kenger bitkisi haşlanır daha sonra yumurtalı kavurması yapılır. Kökünden “kenger sakızı” bile yapılmaktadır.

        2

        Gelelim enginar ve yabani versiyonu olan kenger bitkisinin ilginç hikâyesine. Yunanlılar “akantha” yani diken anlamına gelen akanthos adını vermişlerdir kengere.

        3

        APOLLON'DAN ENGİNARA

        Mitik öyküsü ise şöyle; Güneş ve sanat tanrısı olan Apollon, Acantha adında bir periye âşık olmuştur. Acantha ise Apollon’a hiç yüz vermez ve oralı olmaz. Apollon, Acantaha’ya yakınlık göstermeye çalışınca peri kız Apollon’a tırnaklarını geçirir ve yüzünü çizer. Bunun üzerine Apollon çok sinirlenir ve Acantha’yı dikenli bir bitkiye yani kengere çevirir.

        4

        Roma İmparatorluğu döneminde de kenger motifi birçok sütun ve kalıntıda bulunur. Anlamı ise yaşam döngüsü, ölüm ve yeni doğuş gibi uzun yaşamı simgeler. Ayasofya’da yeşil mermerlerin üzerinde de kenger motifleri bulunur.

        5

        EGE ADALARINDAN BİR MİTOLOJİ

        Başka bir Grek mitolojisinde enginarın hikayesi şöyle geçer; Rivayete göre Zeus, Ege adalarından birisinde kardeşi Poseidon’nu ziyarete gelir. Ardından gözüne Cynara (Cynara enginarın botanik biliminde geçen ismidir) adında genç ve çok güzel bir kızı kestirir.

        6

        ZEUS'UN ÖFKESİ

        Çapkın Zeus hemen kızın yanına gelir ve ona bir teklif sunar, “Seni bir tanrıçaya dönüştüreyim, Olimpos Dağı’nda yakınımda ol. Karım Hera bir yere gittiğinde buluşuruz” demiştir. Cynara bu teklifi kabul etmiş ve Olimpos’a gitmiştir. Ancak genç kız bir süre sonra ailesini ve eski yaşadığı yeri özlemiştir. Bir gece gizlice ailesini ziyaret eden Cynara daha sonra hızlıca Olimpos’a dönmüş.

        Zeus, Cynara’nın bu hareketini öğrenmekte gecikmemiş ve öfkelenmiştir. Ardından Cynara’yı cennetten atmış ve onu enginar bitkisine çevirmiştir.