Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çevre Erzurum'da su depolama hacmi: 429 milyon metreküp | Son dakika haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Erzurum'daki yatırımlarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Balta, "suyu koruma ve sürdürülebilir kullanma" anlayışıyla son 23 yılda Erzurum'da 32 sulama tesisi ile 615 bin 200 dekar tarımsal araziyi sulamaya açtıklarını bildirdi.

        Erzurum’daki toprak yapısının ve iklim şartlarının üretime çok uygun olduğuna dikkat çeken Balta, "Coğrafi ve iklimsel özellikleri büyük bir özveriyle değerlendiren çalışkan Erzurumlular için son 23 yılda, 100 milyar 581 milyon TL yatırım yaparak 407 adet tesis inşa ettik. Erzurum'da son 23 yılda hizmete aldığımız 13 baraj ve 13 gölet ile 429 milyon metreküp su depolama hacmine ulaştık" dedi.

        REKLAM

        Erzurum'un su kaynaklarını değerlendirmek için yeni depolama tesisleri yapıldığını ifade eden Balta, 6 baraj ve 2 göletin de yapımının sürdüğünü, baraj ve göletlerin tamamlanmasıyla 233 bin 550 dekar tarım arazisini de sulama suyuna kavuşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

        Taşkınlarla mücadele etmek için son 315 adet taşkın koruma tesisi ile Erzurum şehir merkezi, 312 adet yerleşim yeri ve 305 bin 240 dekar arazinin kontrolünün sağlandığını ifade eden Balta, 15 tesisin inşaatının devam ettiğini bildirdi.

        Erzurum'da son 23 yılda 29 adet Hidroelektrik Enerji (HES) tesisi işletmeye alınarak yıllık 2.36 milyar kilovatsaat enerji üretimi sağlandığını ifade eden Balta, şunları kaydetti:

        "Kurulu gücü 778 megavat olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 6 milyar 490 milyon TL katkı sunuyoruz. 2.03 megavat kurulu gücündeki inşaatı devam eden HES tamamlandığında yıllık 6.44 milyon kilovatsaat enerji üretecektir. Şu an planlama ve projelendirme safhasında olan 2 adet HES ile de ülkemizin enerjisine güç verecek olmaktan heyecan duyuyoruz. 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla yaklaşık 100 bin 409 hanenin enerji ihtiyacını, Erzurum'da kurulu HES'lerle karşılıyoruz."

        ÖNERİLEN VİDEO

        Kars'ta tipi nedeniyle 10 araç yolda mahsur kaldı

        Kars'da Kağızman ilçesinde etkili olan kar yağışı ve tipi ulaşımı durma noktasına getirdi. Yoğun tipi nedeniyle kapanan grup köy yolunda mahsur kalan 10 araçtaki vatandaşların kurtarılması için ekipler seferber oldu. (DHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ