Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (19 Ocak 2018)

        Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılmak istenen askeri darbenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yurt genelinde FETÖ mensubu kişi ve kurumlara yönelik operasyonlar hız kesmeden sürüyor. Öte yandan örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullanan kişilere yönelik operayonlar da devam ediyor. İşte FETÖ operasyonlarında 19 Ocak 2018 Cumagünlüğü...

        15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ DAVASINDA 19. DURUŞMA BAŞLADI

        Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında, aralarında Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 34 kişinin şehit edildiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin haklarında 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen 135'i tutuklu 143 sanığın yargılandığı davanın 19. duruşması başladı.

        İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yer alan binadaki büyük salonda yapılan duruşmaya, 127 tutuklu sanık ile taraf avukatları, müştekiler ve izleyiciler katıldı.

        Duruşma sanıkların savunmalarıyla sürüyor.

        İDDİANAMEDEN

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişiminin ardından "15 Temmuz Şehitler Köprüsü" olarak adı değiştirilen Boğaziçi Köprüsü'nde darbe girişimine tepki gösteren ve sanıklara müdahale eden vatandaşların üzerine tabanca ve uzun namlulu silahlarla ateş edilmesi ve konuşlanan tanklardan birinden dört kez top atışı yapılması sonucunda ikisi polis memuru, aralarında reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da bulunduğu 32 sivil vatandaş olmak üzere şehit olan 34 kişi "maktul", 424 kişi ise "müşteki" olarak yer alıyor.

        TSK'ya yuvalananFETÖmensubu sanıkların, darbe kalkışması esnasında İstanbul'daki stratejik öneme sahip kurum ve kuruluşları hedef aldıkları anlatılan iddianamede, yapılan toplantılarda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü ele geçirerek İstanbul trafiğinin kontrol altında tutulması görevinin Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'na verildiği, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı'nın da bu birliğe takviye olması yönünde karar alındığı belirtiliyor.

        İddianamede, köprüyü kontrol altına almak için Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı'ndan saat 21.23'te hareket eden sanıklardan oluşan askeri birliğin, 21.52'de ulaştıkları köprüde trafiği kapattığı, vatandaşların üzerine silah ve topla ateş ettiği, 8 saat 23 dakika sonra 06.15'te de teslim olduğu ifade ediliyor.

        Darbe girişimine karşı tepki göstermek amacıyla saat 00.40 ve sonrasında Boğaziçi Köprüsü'ne gelen çok sayıda vatandaşın, kolluk görevlileriyle tank ve zırhlı araçların bulunduğu yere ulaştıkları, saat 01.05 sıralarında darbeye tepki göstermek üzere hem Avrupa ve Anadolu ayağında toplanan halktan bir kısmının da tank ve zırhlı araçların bulundukları yere doğru ilerledikleri, sanıkların yoğun şekilde ateş etmesi sonucu birçok vatandaşın şehit olduğu ve yaralandığı vurgulanıyor.

        7 DARBECİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

        Toplamda 151 kişi hakkında soruşturma yürütüldüğü aktarılan iddianamede, darbecilerin emniyet güçlerine ateş açması sonucunda çıkan çatışmada Üsteğmen Vedat Yıldız, Astsubay İbrahim Gül, Uzman Çavuş Mustafa Çelik, askeri öğrenciler Murat Tekin, Ragıp Enes Katran, erler Burak Dinler ve Kurtuluş Kaya'nın etkisiz hale getirildiği, ölmeleri nedeniyle de bu kişiler hakkında takipsizlik kararı verildiği belirtiliyor.

        İSTENEN CEZALAR

        İddianamede, aralarında subayların da bulunduğu 30 rütbeli asker, 47 askeri öğrenci olmak üzere toplam 135'i tutuklu 143 sanığın, "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ile "kasten öldürme" suçlarından 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.

        Ayrıca bazı sanıkların ''silahla kasten yaralama'', "kasten öldürmeye teşebbüs'', ''mala zarar verme'' ve ''kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' suçlarından değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılmaları öngörülüyor. (AA)

        OSMANİYE'DE FETÖ ŞÜPHELİSİ YAKALANDI

        Osmaniye'de jandarmanın yol kontrolü sırasında Fetullahçı Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) şüphelisi gözaltına alındı.

        Bahçe ilçesi Nohut köyü yakınlarında rutin yol kontrolü yapan jandarma ekipleri, durdurdukları otomobildeki N.Ç. (37) isimli kadın hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan yakalama kararı bulunduğunu tespit etti.

        Gözaltına alınan N.Ç, soruşturmanın sürdüğü Gaziantep'e gönderildi. (AA)

        FETÖ'DEN YARGILANAN AVUKATA 9 YIL HAPİS CEZASI

        Adana'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada yargılanan avukat, 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

        Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Serhat Doğan, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

        Sanık Doğan, kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Nizam Hukukçular Derneğinin başkanlığını talimatla yapmadığını, belirli bir süre sonra bu derneğin kapatılması yönünde arkadaşlarına teklifte bulunduğunu öne sürdü.

        Savcı, sanığın cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamı yönünde mütalaa verdi.

        Mahkeme heyeti, sanık Doğan'ı "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırdı.(AA)

        AK PARTİ'Yİ İŞGAL GİRİŞİMİ DAVASININ GEREKÇELİ KARARI AÇIKLANDI

        Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın işgal girişimine katıldığı gerekçesiyle 4'üne ağırlaştırılmış, 11'i de müebbet hapis cezasına çarptırılan 15 sanık ile ilgili gerekçeli karar açıklandı.

        Davaya bakan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan 131 sayfalık gerekçeli kararda, 15 sanıkla ilgili iddianame, savcılık mütalaası, müştekilerin şikayetleri, sanıkların duruşmadaki savunmaları, tanık beyanları, dijital delillerin incelemesi, kamera kayıtları ve tutanaklara yer verildi.

        Gerekçeli kararda, davanın müştekileri arasında yer alan AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ile tanık sıfatıyla da AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci'nin beyanları da yer aldı.

        Temurci ifadesinde, olay gününü anlatarak, bir üsteğmenin il başkanlığı katına geldiği bilgisinin kendisine verildiğini, şahısla yüz yüze görüştüğünü üsteğmen rütbesindeki askerin kendisine, emir aldıklarını, binayı acilen boşaltmaları gerektiğini söylediğini, o sırada televizyon ekranlarında Genelkurmay Başkanının derdest edildiğine dair haberler geçmekte olduğunu, üsteğmen rütbesindeki şahsa dönerek kendisine "Bu ülkenin bir başkomutanı var. Genelkurmay başkanının derdest edildiği söyleniyor. Emri kimden aldınız?" diye sorduğunu belirtti.

        Üsteğmenin de "Sayın başkan bize zorluk çıkarmayın." şeklinde cevap verdiğini, bu sırada dışarıda ciddi bir insan kalabalığı oluştuğunu, açık olan camlardan seslerinin duyulduğunu, devamında üsteğmene "Bu koltuklarda oturan insanlar yeri geldiğinde ölebilecek insanlardır ama bu ülkenin yurttaşları olarak birlikte buradan el ele bu yanlışı düzeltip çıkabiliriz." dediğini anlatan Temurci, üsteğmeni biraz korkmuş ve ürkmüş halde gördüğünü, odadan çıkarken üsteğmenin kendisine "Sayın başkan bizi buradan kurtarın." ifadesini kullandığını söyledi.

        Metin Külünk de olay akşamı darbe girişimi olduğunu öğrendiğini, 21.30 sıralarında AK Parti İstanbul İl Başkanını aradığını, sonradan il binasına doğru hareket ettiğini, bina önüne geldiğinde İl Başkanlığı'nın her iki tarafından da tutulduğunu gördüğünü, içeri girmek istediğinde askerin izin vermediğini belirtti.

        Tanık sıfatıyla ifade veren Aydın Korhan ise binbaşı rütbeli bir askerin yanındaki üsteğmene direnen vatandaşları kastederek "Sıkın, vurun" gibi şeyler söylediğini duyduğunu anlattı.

        Sanıkların savunmalarına da yer verilen gerekçeli kararda, sanıkların haklarındaki suçlamaları inkar ettikleri belirtildi.

        Gerekçeli kararda, AK Parti İl Başkanlığı'nı ele geçirmeye çalışan, darbe girişimine katılan sanıklarının 35 dakika gibi kısa bir zamanda binadan çıkarıldıkları, saat 00.45'te ise darbeci askerlerin direncinin tamamen kırıldığı belirtilerek, sanıkların daha sonra kışlaya döndükleri anlatıldı.

        Bir kısım sanıkların kışladan çıkmadan önce silahlı darbe girişimi için görevlendirildiklerini bildikleri vurgulanan gerekçeli kararda, diğer bazı sanıkların ise darbe girişiminden önce kışlada, bazılarının ise yolda haberdar oldukları ifade edilerek, şüphelilerin bilerek ve isteyerek darbe faaliyetinde bulundukları kaydedildi.

        ALTAN KARDEŞLER VE ILICAK'IN SÖZLERİ GEREKÇELİ KARARDA

        Gerekçeli kararda, FETÖ örgütünün tanımı, yapısı ve eylemlerine yer verilerek, örgütün darbe kalkışmasına ilişkin delillere de değinildi.

        Gerekçeli kararda, Can Erzincan TV'nin, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne ait Bugün TV kapatıldıktan sonra, adı geçen kanalın birçok çalışanını bünyesine kattığı ve örgüt adına yayınlar yaptığı belirtilerek, darbe girişiminden bir gün önce, 14 Temmuz 2016 tarihinde canlı olarak yayımlanan, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın katıldığı "Özgür Düşünce" programında konuşulanlara yer verildi.

        Gerekçeli kararda, söz konusu program moderatörü Nazlı Ilıcak'ın "Aralarda bizim arkadaşlar muhtemelen oynatacaklar, 'Yine yeşillendi fındık dalları' diye çok güzel bir klip hazırlanmış, yani sürekli tekrarlanarak sen buduyorsun yeniden yeşilleniyor, sen buduyorsun yeniden yeşilleniyor." şeklinde söyleyerek klibin sunumunu yaptığı,

        Ahmet Altan'ın da programın başında "AK Parti'nin Sünniliği merkezine alarak ayrımcılık yaptığını ve ülkeyi yönetemediği, Erdoğan'ın fiilen başkanlık yaptığını, yasada başkanlık diye bir sistemin olmadığını, bunun suç olduğunu, gayrimeşru bir suça toplumun direnmesi gerektiğini söylediği" belirtildi.

        Programda "Erdoğan'ın darbeye giden yolları birer birer geçtiği"nin konuşulduğu,

        Mehmet Altan'ın da, "Türkiye devletinin içinde de muhtemelen bütün bu gelişmeleri dış dünyadan daha fazla belgeleyen izleyen bir başka yapı var. Yani onun ne zaman torbadan yüzünü çıkaracağı, nasıl çıkacağı da belli değil." şeklinde konuştuğu vurgulanan gerekçeli kararda, Ahmet Altan'ın da bu sözleri destekleyerek, "Öyle bir anlatıyorlar ki Erdoğan sanki ömrü boyunca burada kalacak. 50 tane AKP'li milletvekili biz Akşener'le parti kuruyoruz dese bütün sistem sarsılıyor. Bu adam sağlam bir zeminde durmuyor. Her an her şeyin değişebileceği ve değiştiğinde bunu çok ciddi hukukla ilgili bir problemin ortasında bırakacak bir ortamda yaşıyor. Türkiye'de gerçekleşmiş askeri darbelerin önünü açan gelişmeler her ne ise Erdoğan bugün aynı kararları vererek teker teker o yolları açıyor." ifadelerini kullandığı aktarıldı.

        Katılımcıların "darbenin artık kaçınılmaz olduğu" yönünde konuşmalar yaptıkları ve mesaj verdikleri, program sırasında verilen aralarda defalarca ekranda -yayıncılık tekniği açısından da garip bir tercihle- ekranı tamamen kaplayan koyu yeşil bir fon üzerine büyük harflerle "Bu şarkı Can Erzincan TV'yi karartıp özgür medyayı susturmak isteyenlere gelsin'' yazısının ardından 'Yine yeşillendi fındık dalları'' parçasının çalındığı, klibin yine koyu yeşil bir fon üzerine yine büyük harflerle "Anlayana sivrisinek saz anlamayana....'' yazısı ile sona erdiği, parça çalındıktan sonra katılımcıların kahkahalarla gülüştükleri, bu klibin programa verilen her arada yayımlandığı ifade edilen gerekçeli kararda, programda baştan sona darbeye ilişkin birden fazla kez subliminal mesaj verildiğinin görüldüğü, bu şekilde TSK içindeki örgüt üyeleri başta olmak üzere örgüt tabanının motivasyonunun sağlanmaya çalışıldığı belirtildi.

        HÜKÜM

        Gerekçeli kararda, mahkeme heyetinin davaya ilişkin 20 Aralık 2017 tarihinde verdiği kısa karara da yer verildi. Heyet, eski binbaşılar Faruk Şimşek ve Erol Hazıroğlu ile eski yüzbaşılar Gökhan Güney ve Hasan Hüseyin Altınsoy'un, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.

        Sanıkların fiilden sonraki davranış biçimlerini, yargılama sürecindeki pişmanlıklarının gözlenmemesini göz önüne alan mahkeme, 4 sanığa takdiri indirim uygulanmasına yer olmadığına hükmetmişti.

        Sanıklar eski üsteğmen Muzaffer Dikencik, eski asteğmen Berkay Demir, eski astsubay Ali Aydoğan, eski uzman erbaşlar Arif Emre Esen, Cem Karaaslan, Hüreyre Can Çatal, İbrahim Tıraş, Şahin Kurt, Feyyaz Yörük, Reşat Ardıl ve Fahrettin Kemal'in "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, sanıkların yargılama sırasında gözlemlenen tutum ve davranışlarını, verilen cezanın gelecekleri üzerindeki etkisini göz önüne alarak, sanıkların cezalarında indirim yapmış müebbet hapis cezasına düşürmüştü.

        Mahkeme heyeti, 15 sanığa "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlarından dava açılmış ise de "anayasayı ihlal" suçundan mahkumiyet kararı verildiğinden, bahsedilen suçların "geçitli suç" kuralları çerçevesinde eridiği anlaşıldığından sanıklara bu suçlardan ayrı ayrı karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişti.

        Sanık İbrahim Tıraş hakkında "hakaret" ve "tehdit" suçundan dava açıldığını belirten mahkeme, sanığın suçu işlediği sabit olmadığından bu suçlardan beraatine karar vermişti. (AA)

        MERSİN'DE FETÖ OPERASYONU: 11 KİŞİ GÖZALTINDA

        Mersin Cumhuriyet Bassavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Mersin Üniversitesi kadın yapılanması içerisinde yer aldıkları tespit edilen 18 kişiden 11'i gözaltına alındı. 11 ilde düzenlenen operasyonla gözaltına alınan şüphelilerin FETÖ'ye ait kurumlarda eğitmenlik yaptığı, Bank Asya'da hesap artırımlarında bulundukları belirtildi. (Habertürk Haber Merkezi'nden Beycan Üçkardeş)

        SAMSUN'DA FETÖ OPERASYONU: 18 KİŞİ GÖZALTINDA

        Samsun'da FETÖ/PDY soruşturmasında, 'ByLock' programı kullandıkları iddiasıyla 8 özel sektör çalışanı, örgütle bağlantısı bulunduğu iddia edilen 10 meslekten ihraç edilen öğretmen polis tarafından gözaltına alındı.

        İl Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, bugün Samsun merkez ile İlkadım, Bafra, Çarşamba ve Havza ilçesinde FETÖ/PDY operasyonu düzenledi. Eş zamanlı düzenlenen operasyonda 'ByLock' programı kullandıkları iddiasıyla 8 özel sektör çalışanı ile daha önce meslekten ihraç edilen 10 öğretmen olmak üzere toplam 18 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada ele geçen dijital verilere el kondu. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler ifadeleri alınmak üzere Samsun İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. (DHA)

        ÇORUM'DA FETÖ OPERASYONU: 24 KİŞİ GÖZALTINDA

        Çorum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 24 kişi gözaltına alındı.

        Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisaklı Zaman gazetesinin kapatılmasını protesto etmek için 2014 yılında Çorum Adliyesi önünde yapılan eylemlere katılan ve yürütülen soruşturmalarda örgüt ile iltisaklı oldukları hususunda başkaca deliller de elde edilen 27 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

        Şüphelilerin ev ve iş yerlerine3 günyapılan operasyonda 24'ü yakalandı. 3 kişinin ise arandığı belirtildi. Gözaltına alınan 24 kişininemniyetteki sorgusunun ise sürdürğü belirtildi. (DHA)

        15 TEMMUZ'DA İNCİRLİKTE MESAİ ERKEN BİTİRİLMİŞ

        Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında açığa alınan 2'si tutuklu 3 asker hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15'er yıl hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.

        FETÖ/PDY'nin Türk Silahlı Kuvvetlerindeki yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında örgütle bağlantıları oldukları iddiasıyla tutuklanan Üsteğmen Mehmet T. ve Pilot Üsteğmen Oğuz O. ile etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için itiraflarda bulunan tutuksuz astsubay T.T. hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

        Cumhuriyet savcısının, 3 askerle ilgili "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırladığı iddianame, Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edildi.

        İddianamede, sanık askerlerin savunmaları da yer aldı.

        Mehmet T, iddianamedeki ifadesinde, İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı İkmal Tabur Komutanlığında ileri takım komutanı olarak göreve başladığını anlattı.

        Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Mehmet T, şu ifadelere yer verdi:

        "Darbe girişiminin olduğu gün eski Adana İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van, daha önceki günlere göre sıra dışı olarak mesaiyi saat 14.00'te bitirdi. Bu üs bölgesinde bulunan birlik personeline hoparlörle duyuruldu. 15 Temmuz günü bu şekildeki uygulamayı o gün için darbeyle ilişkilendiremedim. Ancak söylediğim gibi sıra dışı bir olaydı. Mesai sonrası üs bölgesinde kimlerin kaldığı konusunda bir bilgim yoktur. Darbe kalkışması olduğu gün erken mesaiyi bıraktık. İdari yargı hakimliği kursunu görmek için üs komutanlığından ayrıldım. Kurs bittikten sonra saat 22.00 sıralarında üs komutanlığındaki misafirhaneye geri dönmüştüm. İlerleyen saatlerde sosyal medya ve televizyondan darbe kalkışması olduğunu öğrendim. Ben darbe kalkışması olduğu gece misafirhanedeydim."

        Pilot Oğuz O. da gözaltına alınana kadar uçucu pilot olarak görev yaptığını bildirdi.

        Terör örgütüyle bağlantısının olmadığını ileri süren Oğuz O, "16 Temmuz sabahı komutanlarımın emriyle darbecilerin uçaklarının kalkmasını engellemek amacıyla darbecileri bertaraf etmek için var gücümle çalıştım. Dolayısıyla benim FETÖ/PDY içerisinde bulunmam söz konusu bile olamaz." ifadelerini kullandı.

        İtiraflarda bulunan tutuksuz astsubay T.T. ise FETÖ "abilerinin" yönlendirmesiyle askeri okula girdiğini belirterek, örgütle ilgili bildiklerini anlattı. (AA)

        ESKİ EMNİYET MÜDÜRÜNE FETÖ'DEN HAPİS

        Malatya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında yargılanan eski emniyet müdürü 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

        2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan tutuklu yargılanan Mustafa Kandemir ile avukatları katıldı.

        Telefonda örgütün şifreli haberleşme programı ByLock tespit edilen Kandemir, hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.

        Mahkeme savcısı esas hakkındaki mütalaasında, sanığın ByLock kullanıcısı olması ve kuvvetli delil durumunu dikkate alınarak cezalandırılmasını istedi.

        Son sözü sorulan sanık Kandemir, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, tahliyesini talep etti.

        Mahkeme heyeti sanığa, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

        Tutuklulukta geçirdiği süreyi göz önüne alarak sanık hakkında tahliye kararı veren heyet, yurt dışına çıkış yasağına da hükmetti.(AA)

        FETÖ HİMMET ADI ALTINDA KÖYLÜLERDEN BUĞDAY VE PATATES TOPLAMIŞ

        Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi oldukları iddiasıyla haklarında 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in 2 amca çocuğunun, mahalle halkından himmet adı altında arpa, buğday, ayçiçeği ve patates topladığı bilgisi iddianamelerde yer aldı.

        Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından örgüt üyesi olmakla suçlanan ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in amca çocukları Dursun Yaşar ve Lütfü İhsan Gülen ile yeğenleri Büşra ve Hüseyin Gülen hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

        Tutuklu 4 sanıkla ilgili savcılıkça hazırlanan benzer içerikli 4 iddianame, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

        FETÖ/PDY'nin tanımı, kuruluşu, amacı, yapılanması ve faaliyetine yönelik detayların paylaşıldığı iddianamelerin tamamında, gizli tanık "Ahmet"in ifadesine yer verildi.

        Gizli tanık, ifadesinde, Dursun Yaşar ve Lütfü İhsan Gülen'in yıllardır örgütün toplantılarına katıldığını, sunum yapmak için mahalle halkını Pasinler ilçesindeki Ramiz Efendi Yurdu ve mahalledeki misafirhaneye götürdüklerini belirtti.

        Sanıkların örgüte yardım amaçlı mahalle halkından himmet adı altında arpa, buğday, ayçiçeği ve patates topladıklarını kaydeden gizli tanık, kendisinin de birkaç kez köye misafirliğe gittiğinde bu konuşma ve alışverişe şahit olduğu anlattı.

        Gizli tanık, Dursun Yaşar ve Lütfü İhsan Gülen'in 17/25 Aralık'tan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a herkesin ortasında hakaret ettiğine birçok kere şahit olduğunu anlattı. Sanıkların son dönemlerde maddi durumlarında olağanüstü bir artış olduğunu ve mal varlıklarını tedbir amaçlı çocuklarının üzerine yaptıklarına dikkati çeken gizli tanık, 17/25 Aralık sürecinden sonra Fetullah Gülen'in talimatıyla başka bankalardan para çekip, kendi ailesinin altınlarını bozdurup batmaması için Bank Asyadaki hesaplarına yatırdıklarını çok iyi bildiği vurguladı.

        İddianamelerde, gizli tanığın şu ifadelerine yer verildi:

        "Bu şahıslar köydeki muhtarlık seçimlerinde, çok büyük huzursuzluk oluşturdu. Adeta insanları örgütten olan ve olmayan şeklinde fişlediler. Muhtarlık seçiminden önce Lütfü İhsan Gülen köy halkına 'Muhtarlık seçimlerinde sizin desteklediğiniz adaya biz oy vereceğiz. Siz de genel seçimlerde HDP'ye veya başka bir partiye oy verin AK Parti'ye oy vermeyin.' şeklinde sözler söylediğine şahit oldum. Bu şahısların FETÖ/PDY içerisinde aktif rol oynadıklarını biliyorum. 15 Temmuz'dan sonra yaptıklarından pişmanlık duyup geri adım atmadıklarını biliyorum. Bu şahısların son 1-2 yıldır Fetullah Gülen'in mehdi olduğu ve her yerden, her olaydan haberi olduğu yönünde söylemlerde bulunduklarını duydum."

        SANIKLARIN DOSYALARI AYRILDI

        İddianamelerde, gizli tanık Ahmet'in beyanları üzerine Dursun Yaşar, Lütfü İhsan, Hüseyin ve Büşra Gülen hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY üyeliği suçundan soruşturma başlatıldığı ancak zanlı sayısının çokluğu nedeniyle haklarında ayrı ayrı iddianameler düzenlendiği bildirildi.

        Sanıklardan Dursun Yaşar ve Lütfi İhsan Gülen'in, 17/25 Aralık operasyonları ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Fetullah Gülen ve örgütü savunup propaganda yaptıkları vurgulanan iddianamelerde, Büşra ve Hüseyin Gülen'in de örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcısı oldukları belirtildi.

        İddianamelerde, sanıklar Dursun Yaşar, Lütfü İhsan, Büşra ve Hüseyin Gülen hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. (AA)

        ANKARA MERKEZLİ 1 İLDE FETÖ OPERASYONU: 68 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturma kapsamında, kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Aksiyon İş Konfederasyonuna bağlı 6 sendikada yöneticilik yapan 68 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

        REKLAM

        Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, FETÖ kontrolünde faaliyet yürüttüğü gerekçesiyle KHK ile kapatılan Aksiyon İş Konfederasyonuna bağlı 6 sendikada yöneticilik yapan 68 şüpheli hakkında soruşturma başlatıldı.

        Savcılığın talimatıyla harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilerin yakalanması için Ankara merkezli 11 ilde operasyon başlattı.

        Şüphelilerin yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ