Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Filoloji nedir ve neyi inceler? Filoloji biliminin tarihe katkıları nedir?

        Filoloji, Antik Yunanca olarak kelime sevgisi anlamına gelir. Eski dillerin, yazıtların gramer yapılarını inceleyen filoloji, günümüzdeki dilleri de kendine inceleme alanı yapmıştır. Diller arasındaki bağlantıları, akrabalıkları, farkları araştırır. Peki filoloji bilimi nedir? Filoloji bilimin tarihe katkıları nelerdir? İşte dilin yapısını kendine araştırma alanı seçen filoloji ile ilgili her şeyi sizler için derledik…

        Filoloji Nedir?

        Filoloji, dil ve yazıtların incelenmesi, araştırılması ve anlaşılmasını konu alan bilim dalıdır. Bu bilim dalı dil ve yazıtların yapısı, tarihçesi, sözlüğü ve gramerini inceler. Filoloji, dil ve yazıtların tarihsel değişimlerini ve bu değişimlerin toplumlar üzerindeki etkilerini araştırır. Eski Yunancada philos (sevgi) ve logos (söz) sözcüklerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır ve birebir çevirisi "kelime sevgisi'dir. "Betikbilim" olarak da adlandırılmaktadır.

        REKLAM

        Filoloji Neyi İnceler?

        Filoloji insanlık tarihinde kullanılmış ve kullanılan dilleri inceler ve çözümlemelerini yapar. Dilin daha ziyade edebiyat ve kültür ilişkisi üzerinde durmaktadır. Tarih boyunca var olmuş ve hala var olan dilleri inceler, bu dillerin kendi aralarındaki akrabalıklarını, yakınlıklarını, benzerliklerini, birbirlerine etkilerini araştırır ve inceler.

        Filoloji aynı zamanda incelediği bir dilde verilen kaynakları, o dilin kullanıldığı toplumun, ulusun, uygarlığın kültürel gelişimi ve niteliklerini araştırır. Temelde eski metinleri yorumlamaya çalışır. Bu metinlerin bulunması kim tarafından, ne zaman, nerede yazıldığının araştırılması ve tespiti gibi konularda çalışıldıktan sonra, bu metinleri ait oldukları tarihsel bağlamlarda değerlendirir ve yorumlar.

        Filoloji Biliminin Tarihe Katkıları?

        Filoloji biliminin tarihe katkıları, dil ve yazıtların incelenmesiyle ortaya çıkan bilgilerin tarihsel olayları, kültürleri ve toplumları anlamaya yardımcı olmasıdır. Filoloji biliminin sağladığı faydalar arasında, dil ve yazıtların anlaşılmasıyla eski yazıtların anlaşılması ve yorumlanması, dil ve yazıtların tarihsel süreçlerini anlamaya yardımcı olması ve dil ve yazıtların tarihsel değişimlerini ve bu değişimlerin toplumlar üzerindeki etkilerini araştırması sayılabilir.

        REKLAM

        Filoloji Biliminin Sağladığı Faydalar

        Filoloji yazılı tarihsel belgelerin gerçek olup olmadıkları konusunda bilimsel görüş beyan etme imkanına sahip bir bilim dalıdır. Çalıştıkları metinleri, metinlerin kaynakları, üretildikleri dönemin etkileri incelenerek, tarihsel ve coğrafi bağlamlarına yerleştirilir ve metinlerin üretildikleri döneme ait olup olmadıklarıyla ilgili bilimsel kanıya varılır.

        Filoloji Hangi Bilim Dalıdır?

        Filoloji, dil ve yazıtların incelenmesine dayalı olarak, dil bilimleri, edebiyat bilimleri, tarih bilimleri ve arkeoloji gibi farklı bilim dallarıyla da ilgilenir. Filoloji bilimi, dil ve yazıtların tarihsel süreçlerini anlamaya yardımcı olur ve bu sayede eski yazıtların anlaşılması ve yorumlanması konusunda da önemli rol oynar.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Tutku Bulut
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ