Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Son dakika haberler: Gişelerde başarılı olan en iyi 10 gerçek yaşam öyküsü
        1

        SCHINDLER'İN LİSTESİ (1993)
        (Schindler’s List)

        Alman işgali altındaki Polonya’da soykırım gibi büyük bir insanlık suçuna şahit olurken elinden geldiği kadar çok insanın hayatını kurtarmaya çalışan vicdanlı Alman sanayici Oskar Schindler’in (Liam Neeson) gerçek hikâyesi. Yahudi soykırımı üzerine çekilmiş en iyi filmlerden biri… O yıllarda yaşanmış gerçek olayları yer yer bir belgesel gibi anlatan film, içimizi ürperten, hafızamızdan çıkmayacak sahnelerle dolu... Usta yönetmen Steven Spielberg, Steven Zaillian’ın senaryosunun da desteğiyle filmi öyle iyi planlıyor ki, 3 saat 15 dakikalık süreyi hissetmiyorsunuz... En iyi film ve yönetmen dahil 7 Oscar kazanan ‘Schindler’in Listesi’ enflasyon oranlarına göre düzenlenen en çok hasılat yapan filmler listesinde 519’ncu sırada yer alıyor.

        2

        BAŞKANIN TÜM ADAMLARI (1976)
        (All The President’s Men)

        Washington Post’un iki genç muhabiri Bob Woodward (Robert Redford) ve Carl Bernstein (Dustin Hoffman), Watergate binasındaki basit bir hırsızlık olayını ısrarla takip ederler. Araştırma sürecinde birçok zorlukla karşılaşır ve her aşamada iğneyle kuyu kazar gibi haber kaynaklarının ağızlarından laf almaya çalışırlar. Pes etmeden sonuna kadar gider ve Nixon’ın yeniden başkan seçilmek için giriştiği kirli oyunları açığa çıkarırlar. Tarihe Watergate Skandalı olarak geçen olay sonucunda Nixon istifa etmek zorunda kalır. İktidarı ilgilendiren kritik haberlerde gazete yönetiminin muhabirlere verdiği desteğin altını önemle çizen film, yaşanmış bir olayı tam bir gazetecilik dersine çeviriyor. Kuşkusuz gelmiş geçmiş en iyi gazetecilik filmlerinden biri... Alan J. Pakula'nın yönettiği, Bernstein ve Woodward'ın kitabından uyarlanan film, senaryo, ses, sanat yönetimi ve yardımcı erkek oyuncu (Jason Robards) kategorilerinde 4 Oscar kazanmıştı. Gişelerde de başarılı olan film tüm zamanların en çok kazandıran 277’nci filmi.

        3

        KÖPEKLERİN GÜNÜ (1975)
        (Dog Day Afternoon)

        Film, 22 Ağustos 1972'de Brooklyn'de yaşanmış başarısız bir banka soygunu teşebbüsünden yola çıkar... Acemi suçlular Sonny (Al Pacino) ve Sal (John Cazale) için soygun, kötü başlar. Çok sıcak bir yaz günüdür ve arkadaşları son dakikada kaçarak onları yalnız bırakır. İçeri girdiklerinde kasada çok az para olduğunu anlarlar. Üstelik polis kısa sürede bankanın etrafını sarmıştır... Yine de teslim olmaz ve içeridekileri rehin alırlar. Rehinelere çok iyi davranır, hasta olanları hemen serbest bırakırlar. Sonny'nin soyguna kalkışma nedeni, sevgilisinin cinsiyet değiştirme ameliyatı için gereken parayı bulmaktır... Olayı medya şovuna çevirmek isteyen Sonny herkesin sempatisini kazanır ama sonuçta polis ve FBI için acilen yakalanması, etkisiz hale getirilmesi gereken bir soyguncudur. Al Pacino'nun mükemmel oyunculuğu ve karanlık, umutsuz finaliyle hafızalara kazınan gerçekçi bir soygun filmi... Sidney Lumet’in yönettiği film, en çok kazanan filmler sıralamasında 477’nci sırada.

        4

        KANUNUN KUVVETİ (1971)
        (The French Connection)

        New York Polis Teşkilatı’nın Narkotik Bürosu’nda çalışan Eddie Egan ve Sonny Grosso adlı iki dedektifin Fransız eroin kaçakçısı Alain Charnier’yi yakalamaya çalışmalarının hikâyesini anlatan filmde polislerin adı değiştirilse de senaryo büyük oranda gerçeklere sadık kalır. Robin Moore’un kitabından uyarlanan filmde başrolleri Gene Hackman ve Roy Scheider oynar. William Friedkin’in yönettiği film, gerçekçi tarzıyla öne çıkmış ve 5 Oscar kazanmıştı. Heyecanlı takip sahnesinde, kalabalık caddelerde hızla ilerleyen otomobilin üst yoldan giden banliyö trenini yakalamaya çalışmasını seyrederiz. Babadan kalma eski usul özel efektlerle çekilen sahne, o yıllarda seyircilerin nefesini kesmişti. Hasılat listesinde 304’ncü sırada yer alıyor.

        5

        LINCOLN (2012)

        Bizi ABD İç Savaşı’nın son dönemine götüren ve Başkan Lincoln’ün köleliği yasaklayan anayasa değişikliğini 1865’te Temsilciler Meclisi’nden geçirme sürecine odaklanan “Lincoln”, çok iyi inşa edilmiş senaryosuyla 150 dakikayı dolu dolu kullanan bir film. Doris Kearns Goodwin’in 2005 tarihli “Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln” adlı kitabından Tony Kushner tarafından uyarlanan senaryo, Lincoln’ün özel hayatındaki sıkıntılarını ihmal etmiyor. Kendini ülkesine adamış, mutsuz ve erkenden çökmüş Lincoln, idealleri, politikanın gerçekleri ve savaşın vicdani yükü arasında kalmış bir lider olarak yansıtılıyor filmde. Destansılıktan ve ucuz klişelerden uzak duran Spielberg, öyküyü beyazperdeye gerçekçi ve karanlık bir üslupla aktarmayı tercih ediyor. Savaşı da yakın planlarda olanca sertliği ve şiddetiyle yansıtıyor. Muharebe meydanlarından uzak olmamıza rağmen “Lincoln”, hüzünlü, kasvetli bir savaş filmi aynı zamanda. Hasılat listesinde 539’ncu sırada.

        6

        TATLI BELA (2000)
        (Erin Brockovich)

        5 dalda Oscar’a aday gösterilen ve kadın oyuncu dalında Julia Roberts’a ödül kazandıran film, gerçek olaylara dayanıyor. Erin Brockovich (Julia Roberts), işsiz ve yalnız bir annedir. Bir avukatlık bürosunda çalışmaya başladığında kimse onu ciddiye almaz. Giyim kuşamını beğenmez, halini tavrını küçümserler. Ama o başkalarının düşüncelerini çok da önemsemez, patronundan aldığı bir dosyayı kendi çabalarıyla araştırır. Araştırmalarını derinleştirdikçe Pacific Gaz ve Elektrik Şirketi’nin çevreye ve insan sağlığına verdiği zararları kanıtlayacak belgeler bulmaya başlar... Çocuk yetiştiren bir anne olarak mesele onun için giderek daha önem kazanır. Hayatın içinden gelen, fevri ve açık sözlü bir kadın olan Erin, ilk bakışta bir kahraman gibi görünmese de yaptıklarıyla ABD’nin gönlünü fetheder. Julia Roberts'ın Erin Brockovich ile Oscar kazandığı film, kadınların yaratacakları farklılıkları anlatıyor... Steven Soderbergh’in yönettiği film, kâr söz konusu olduğunda her şeyi ikinci plana atan çevre düşmanı zihniyeti ifşa ediyor. Hasılat listesinde 514’ncü sırada.

        7

        AKIL OYUNLARI (2001)
        (A Beautiful Mind)

        Newton, Mendel gibi bilim insanlarıyla karşılaştırılan ve oyun teorisiyle de tanınan, matematikçi John Nash’in üniversite yıllarından başlayan gerçek hayat hikâyesi... Sylvia Nasar’ın kitabından Akiva Goldsman tarafından sinemaya uyarlanan ve Ron Howard tarafından yönetilen film, Nash’in (Russell Crowe) hayal dünyasıyla gerçekler arasındaki sınırı seyirci için muğlaklaştırıyor. Bir şizofren olduğunun ortaya çıkmasının ardından ise yön değiştiriyor ve Nash’in eşi Alicia’nın (Jennifer Connelly) desteğiyle verdiği mücadeleye tanık oluyoruz. Russell Crowe’un oyunculuğuyla etkisini artıran ‘Akıl Oyumları’, en iyi film, yönetmen, uyarlama senaryo ve yardımcı kadın oyuncu (Connelly) dallarında Oscar kazanmıştı. En çok hasılat getiren filmler listesinde 352’nci sırada…

        8

        MADENCİNİN KIZI (1980)
        (Coal Miner's Daughter)

        Amerikan country müziği üzerinde derin bir etki bırakmış şarkıcı ve besteci Loretta Lynn'in yoksulluktan starlığa uzanan gerçek hayat hikâyesi... 15 yaşında evlenen, 20 yaşına gelmeden işi başından aşkın 4 çocuk annesi bir ev kadını haline gelen Lynn, eşinin doğum gününde hediye ettiği gitarla şarkılar yazmaya başlar... Öylesine yeteneklidir ki müzik dünyasında yükselmeyi başarır. Amerika'nın country kraliçesine hayat veren ve şarkıları bizzat kendi seslendiren Sissy Spacek, bu filmle kazandığı en iyi kadın Oscar'ını sonuna kadar hak etmişti. Tommy Lee Jones'un Doolittle Lynn'i canlandırdığı filmi Michael Apted yönetti. Hasılat listesinde 453’ncü sırada…

        9

        SIKIYSA YAKALA (2002)
        (Catch Me If You Can)

        Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio), daha 19 yaşına bile girmeden milyonlarca dolar kazanmış bir dolandırıcıdır. Bazen pilot bazen doktor olur ve her seferinde insanları aldatmayı başarır. Sahte çek dolandırıcılığı nedeniyle FBI’ın radarına girmesinin ardından Tom Hanks’in canlandırdığı tecrübeli FBI ajanı Carl Hanratty tarafından takibe alınır… Aralarındaki kedi–fare oyunu, bir süre sonra açıklanması zor, tuhaf bir baba–oğul ilişkisine döner. Frank’e her şeyin ötesinde ilgiye sevgiye muhtaç bir çocuk olarak bakan Ajan Hanratty’de Tom Hanks, şefkatli ve babacan karakterleri canlandırmakta ne kadar iyi olduğunu bir kez daha gösteriyor. Steven Spielberg’in yönettiği film, Frank Abagnale’in kitabından sinemaya uyarlandı. En çok hasılat yapan filmler sıralamasında 395’nci sırada…

        10

        DUNKIRK (2017)

        1940 yılında Alman ordusu, müttefikleri Fransa’da Manş Denizi kıyısındaki Dunkirk’te sıkıştırır. Sahile yığılan askerlerin, hava saldırıları sırasında kaçacak yeri yoktur. Askerleri almaya gelen gemiler, Alman uçakları ve denizaltıları için kolay hedeftir. Üstelik sahilde gemilerin yanaşacağı bir iskele de bulunmaz. İşte böyle bir ortamda sivil tekneler, askerleri kurtarmak için ateş altındaki Dunkirk’e doğru yola çıkar. Dunkirk Savaşı, İngiltere için büyük bir yenilgiyse, “Dunkirk tahliyesi” 5 yıl sonra gelecek zaferin ilk adımıdır. Christopher Nolan, Dunkirk tahliyesine karadan, denizden ve havadan olmak üzere üç açıdan bakıyor. Dunkirk’te Alman ateşinden kurtularak sahile çıkan genç asker Tommy’nin (Fionn Whitehead) yaşam mücadelesini, Alman uçaklarını püskürtmeye çalışan pilotların hava savaşını ve İngiltere’den kalkan bir teknenin yolculuğunu paralel olarak anlatıyor. Hasılat listesinde 591’nci sırada.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ