Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakan Canikli: Buffalo etleri kaçak ama sağlıklı Bakan Canikli'den kaçak et açıklaması

        Deniz ÇİÇEK / HABERTÜRK

        Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, “Etler, buffalo eti ve son derece sağlıklı. Sadece helal kesildi mi onu bilmiyoruz. Brezilya’da hayvanlar, doğal ortamında otluyor ve soğuk zinciri ile geliyor” dedi.

        Mersin'de gümrüklü antrepolara düzenlenen operasyon, kırmızı ette akıllara durgunluk veren bir yöntemle kaçakçılık yapıldığını ortaya çıkarmış ve bu etlerin iç piyasada lüks restoranlara kadar girdiği belirlenmişti. Operasyonla ele geçirilen bin 40 tonluk kaçak etin 140 tonu kırmızı et. HABERTÜRK’e Mersin’de yakalanan kaçak etlerle ilgili bilgi veren Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, kendisine zarf içinde gelen bir ihbar mektubu üzerine bu operasyonun yapıldığını söyledi. Canikli, “Normalde isimsiz mektuplar dikkate alınmaz. Ancak içindeki ifadeler dikkate alınır bulundu. Mektupta, transit geçiş için ülkeye sokulan alkol, sigara gibi ürünler yanında kırmızı etten de söz ediliyordu ve bu etin iç piyasaya sürüldüğü belirtiliyordu” dedi. Canikli, Brezilya ve Uruguay çıkışlı kırmızı etlerin transit olarak Suriye ve Irak’a geçirilmek üzere Türkiye’ye gemilerle giriş yaptığını belirterek, bu etlerin antrepoya alınarak bekletildiğini ifade etti.

        ‘HELAL KESİLDİYSE ETLER İYİ’

        Canikli, piyasada tüketildiği düşünülen etlere yönelik kaygılara ilişkin de şunları söyledi: “Etler sağlığa zararlı değil. Son derece sağlıklı. İyi kalite etler. Buffalo eti. Brezilya’da buffalolar çayırda, dağlarda otluyor. Son derece doğal ortamda yetişiyor. Sadece helal kesim sıkıntısı olabilir. Onun dışında etlerle ilgili sorun yok. ‘Şu almıştır’ demek istemiyorum, çünkü alan kişiler de kaçak olduğunu bilmeden almış olabilir. Olayın vergi boyutu nedeniyle Maliye’yi uyardık. Bu etler madem transit, neden antrepoya alınıyor? Şu anki uygulamada bu yasadışı değil ancak gerek de yok. Kırmızı et için antrepoya alınma uygulamasını kaldırabiliriz. Çünkü bu etler antrepoda değiştiriliyor.”

        BOYAYLA KIRMIZI ET SÜSÜ VERİLDİ

        Canikli, etlerin orijinal kutusundan çıkarıldığını, kutulara tavuk artıkları ve kıymasının doldurulduğunu belirterek, kutulardan çıkarılan kırmızı etlerin de Türkiye’de iç piyasaya sürülmüş olabileceğini dile getirdi. Canikli; kaçakçıların, tavuk eti artıklarını boyayarak kırmızı et süsü verdiklerini vurguladı. Bakan Canikli, yakalanan bin 40 tonluk kaçak etin 140 tonunun kırmızı et, kalanının tavuk kırpıntısı olduğunu kaydederek etlerin bozulma sorunu nedeniyle mahkeme süreci beklenmeden ihale ile satılabileceğini aktardı.

        PİYASA FİYATI 40 MİLYON TL

        Canikli, kaçak et operasyonuna karışan firmanın 2013’te kurulduğunu ve o yıl sadece 144 ton et getirdiğini belirterek “2014’te, 2 bin 400 ton et getirmiş. Bin 40 tonu yakalandı. Diğeri yurtiçi piyasaya girmiş olabilir, transit geçmiş de olabilir. Bu etin piyasa fiyatı neredeyse 40 milyon TL. Bir de olayın beyaz et boyutu var ancak onu daha netleştiremedik. Operasyon kapsamında Brezilya ve Uruguaylı firmalarla ilgili bir sorun yok. Onlar normal et satmış. Türkiye’ye ne kadar et geldiğini anlamak için onlarla temasa geçip karşılaştırma yapacağız. Onlara, yolladıkları et miktarını soracağız” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ