Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aydın Ayaydın: Yuvacık'a kredi vermedim

        SEFA SİRMEN: 1989 yılında ben belediye başkanı olduğumda Büyükşehir değildi Kocaeli. Büyük bir su sıkıntımız vardı. Dönemin başbakanı Turgut Özal bir 30 yıl daha bekleyemeyiz bu konu acil dedi. Gama inşaatın patronuyla konuştu kredi bul bu barajı tamamla dedi. Bİze de valimize de görev verdi. Bu hazırlıklar 1995'e kadar sürdü. Bu projede Cevdet Sunay'dan Turgut Özal'a, Süleyman Demirel'e kadar herkesin imzası vardır. Bizimle bir ilgisi yok. İhaleyi DSİ yaptı.

        Sözen döneminde protokol imzaladık 189 milyon metre küp su alacaklardı. Suyun maliyeti Avrupa ülkelerine göre 4'te bir fiyattır. Erdoğan'a 89 cente teklif ettik. Tayyip Erdoğan1994 faliyet raporunda Yuvacak Barajı'ndan 100 milyon metreküp su alacağını tahüt ediyor. 1996'da temelini attık barajın 1997'de bugünküz Tayyip Erdoğan'la görüştük. Pendik Şığlı'ya kadar boruları getirdik bu boruların döşenmesi için sizden izin istiyoruz dedik. Bizi çok sıcak karşıladı. Veysel Eroğlu'yla görüşeyim dedi ama o günden sonra bizimle bir daha görüşemedik. Bizi kabul etmedi. Anladık ki biz İstanbul'a su veremeyceğiz.

        Sözen'le yaptığımız protokolleri Tayyip Erdoğan iptal etmemiştir bu mahkeme kararlarında var. İSKİ bu suyu almadı ama biz bu tahhütler doğrultusunda kredi almıştık. Bize getirilen anlaşmalarda 100 milyonmetreküp İstanbul su alacaktı bizden. ama bu sözleşmelere imza atanlar sözlerinde durmadılar. 1999'da İzmit çok temiz bir suya kavuştu. Suyumuz çok ama satamadık. TÜPRAŞ yangını Yuvacık Barajı sayesinde söndürüldü.

        Aydın Ayaydın: Sefa Sirmen'in Başkanvekili daha Gama Şirketi kurulmadan Bakanlar Kurulu kararı çıkmadan işi alan firma ile nasıl ortak oluyor? Hem işi verensiniz hem deişi yapan şirkete ortaksınız bu neden?

        Sefa sirmen: Bu iddialar için Danıştay soruşturmayı reddetti. Ayrıca biz şirkete bakanlar kurulu kararıyla ortak olduk. Bu konu tamamen denetimle ilgili. Biz

        Aydın Ayaydın'ın Yuvacık Barajı ile ilgisi ne?

        Yuvacık Barajı'nın finansmanını sağlayacak şirket benim Emlakbank Genel Müdürlüğü dönemim de bize geldi ve kredi talebinde bulundu. Ben de 5 kişilik bir ekip kurarak fizibilitesini yaptırdım. Bİze 100 milyon metreküp suyun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne su satılacağı tahhüt ediyordu. Biz böyle bir kararın varlığını araştırdık. Ama bize bu yönde bir tahhüt gelmedi. Biz bu kredi talebini inceledik biz bu projenin para kazanmayacağını tahmin ettik. Geleceğini riskli gördük.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ