Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Polisler, çocuklar için tiyatrocu oldu, Polisler ve Tiyatro

        Aslı ÖZTÜRK / HT GAZETE

        Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü suçla mücadelede, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, suça etki eden olumsuz faktörlerin giderilmesi ve toplumsal farkındalık yaratılması amacıyla sürdürdüğü projelere hız kesmeden devam ediyor.

        Son projeleri ise “Biz Siz Olmadan Olmaz” adı altında, Türkiye’nin Doğu illerinden gelip İstanbul’a adapte olmakta zorluk yaşayan, suç işlemiş ya da işlemeye meyilli olan çocuklar için hazırladıkları tiyatro oyunları... Sahneye çıkanların hepsi de polis memuru. Hatta öyle ki daha iyi oynayabilmek için 3 ay boyunca oyunculuk eğitimi bile aldılar. “Farkındayım Aldanmam” ve “Bekleyenin Var” isimli oyunlar çocuk ve gençlerin sokakta, sosyal yaşamda, aile ve okul hayatlarında daha duyarlı ve dikkatli olmaları için onları bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Oyunlar kültür merkezlerinde ya da koşulları elverişli olan okulların tiyatro sahnelerinde sergileniyor.

        Şubenin çocuklar için gerçekleştirdiği projeler tiyatro oyunlarıyla sınırlı değil. Çocukların toplumsal bütünleşmesini sağlamak amacıyla Çanakkale ve Ankara gezileri, Boğaz turu, fidan dikimi etkinliği, karate kursu, çeşitli sportif etkinlikler ve rol model faaliyetleri düzenleniyor.

        86 BİN 126 ÇOCUĞA ULAŞILDI

        Kalkınma Bakanlığı ödeneğiyle gerçekleştirilen aktiviteler 7 bakanlık tarafından da onaylanmış durumda. Şimdiye kadar ulaşılan çocuk sayısı ise 86.126’yı buldu. Şube Müdürü Leman Süheyla Soylu, “Tüm faaliyetlerimiz çok önemli. Ancak ben özellikle rol model faaliyetinin çocuklar üzerinde olumlu etki yarattığını düşünüyorum. Sosyal yaşamları çocuklara örnek olabilecek ünlülerle işbirliği içindeyiz. Ayrıca sportif faaliyetlerde çocuklarımızı spor kulüpleriyle biraraya getiriyoruz. O yaştaki çocukların ekranda görüp hayran olduğu kişilerin onlara yol göstermesi çok etkili” diyor.

        ‘En güvenli şehri yaratmak istiyoruz’

        İstanbul Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü, 2 kadın yönetici tarafından idare ediliyor. Binaya sıcak bir aile havası hâkim. Şube Müdürü Leman Süheyla Soylu ve Müdür Yardımcısı Yonca Barış Bengül tüm projelerle yakından ilgileniyor. 2011’den bu yana şube müdürlüğü yapan Soylu, projeleriyle ilgili olarak “115 personelimiz var. Çoğu öğretmen kökenli. Pedagojik eğitim alanlar da var. Sportif faaliyetlerimizde ise beden eğitimi öğretmenlerini tercih ediyoruz. Alanında uzman isimlerle çalışmak çok önemli. Amacımız vatandaşımızın mağduriyetini önlemek. İstanbul’u en güvenilir şehir haline getirmeyi amaçlıyoruz. Özellikle çocuk mağduriyetlerinin önüne geçmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” diyor.

        Güvenli Yaşam Alanları Projesi: Metruk yapılar yıktırılıyor ya da ıslah ediliyor. Terk edilmiş araçlarsa güvenli otoparklara çektiriliyor. 2011’den beri 655 metruk yapıya ve 294 araca müdahale edildi.

        Bir Uzmana Sorun Projesi: Magnet Bilişim Hizmetleri AŞ (www. uzmantv.com) ile yapılan protokol çerçevesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli uzman personelce vatandaşın sorularını cevaplayan videolar yayınlanıyor. 2.152.993 video izlendi.

        Mağdur Destek Projesi: Çeşitli suçlara maruz kalmış mağdur vatandaşlara görevli memurlar tarafından danışmanlık hizmeti verilerek suçla mücadele ediliyor. 2011’den bu yana 30.594 vatandaşa evinde destek ziyareti yapıldı.

        Bilinçli Gençler Güvenli Nesiller Projesi: Pilot bölge olan Tuzla’da lisede eğitim gören, suça eğilimli gençlerin ailelerin de desteğiyle illegal gruplardan uzaklaştırılması için organize edilen etkinliklerden oluşuyor. Bugüne kadar 18 bin 232 gence ulaşıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ