Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Adalet Bakanlığı, HDP’nin ısrarcı olduğu hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliyesi konusunda yasa çıkarılmasını gerektirmeyen formül geliştirdi

        Bülent AYDEMİR/ANKARA

        Adalet Bakanlığı, HDP’nin çözüm sürecinde ısrarcı olduğu hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliyesi konusunda yasa çıkarılmasını gerektirmeyen bir formül geliştirdi. Adalet Bakanı Kenan İpek’in kurumlara talimatı şöyle:

        - Ağır hasta, hükümlü ve tutuklular mutlaka hastaneye sevk edilecek, tedavilerine hastanede devam edilecek.

        - Eğer hastalığı ilerlemişse, tıbben yapılabilecek bir şey yoksa ve hapishanede tutulmasında sakınca varsa evine gönderilecek.

        - Hiçbir ağır hasta ve hükümlü, hapishanede kendi başına bırakılıp ölmeyecek.

        ADLİ TIP ONAYI

        Adalet Bakanı’nın bu talimatı üzerine, Adli Tıp Kurumu ile hastaneler hasta mahkûmlar konusunda daha titiz davranmaya başladı. Daha önce hastanelerden alınan, “Cezaevinde kalamaz” raporlarına karşı tutum takınan Adli Tıp, şimdi daha esnek davranmaya başladı. İHD’nin rakamlarına göre, cezaevlerinde 649 hasta tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Bunların 247’si ağır hasta ve 45’i hastanelere sevk edilmiş durumda. 82 mahkûmu hastaneler reddetti. 12 mahkûmun işlemleri Adli Tıp’ta sürüyor; 89’unun dosyası ise Adli Tıp tarafından reddedildi. HDP’ye göre durumu ağır olan hasta tutukluların sayısı 60’ın üzerinde. Bu zamana kadar KCK’dan tutuklu ağır hastaların 176’sı serbest bırakıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, birkaç gün önce kolon kanseri hastası 53 yaşındaki Mustafa Akcanlı’yı affetmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ