Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İtalyan İşçi Yardımlaşma Cemiyeti’nin tarihi binası Casa Garibaldi, bu yıl sonunda tamamlanacak restorasyonun ardından kent hayatına kazandırılacak

        GAZETE HABERTÜRK

        Restorasyonu devam eden ve uzun yıllar İstanbul’daki İtalyanların toplanma noktası olan Beyoğlu Asmalımescit Mahallesi’ndeki İtalyan İşçi Yardımlaşma Cemiyeti’nin tarihi binası Casa Garibaldi, bin metrekarelik kültür sanat mekânı olarak bu yılın sonunda bitecek restorasyonun ardından İstanbul’un kent hayatına kazandırılacak.

        1863’te kurulan İtalyan İşçi Yardımlaşma Cemiyeti’nin aldığı arsada yapımına 1884’te başlanan Casa Garibaldi binası, 1885’te tamamlandı. Kapsamlı bir restorasyonla Ocak 1910’da bugünkü haline getirilen bina, 100 küsur yıldır el değmeden varlığını korudu.

        İTALYA DEVLETİ’NİN KATKILARIYLA...

        İtalya’nın ulusal kahramanı Giuseppe Garibaldi’nin hatıralarını da barındıran Casa Garibaldi, İtalya Devleti ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) 2012’de yaptığı protokolle İstanbul’un kent hayatına kazandırılmasına karar verilerek restorasyona alındı.

        Restorasyon çalışmalarını yürüten sanat tarihçisi Dr. Sedat Bornovalı, şu bilgileri paylaştı: “Casa Garibaldi, 1885’ten itibaren İstanbul’daki İtalyanların toplanma merkezi olmuş ve çeşitli sosyal faaliyetler için kullanılmış. Ayrıca bina, İtalya’nın ulusal kahramanı Giuseppe Garibaldi’nin hatıralarını içinde barındırıyor. Dernek 1863’te kurulduğunda Garibaldi, buranın ilk başkanıymış. Bina, Garibaldi’yi İstanbul’da yaşatan bina olma özelliği taşıyor.” Bornovalı, taşıdığı özellikler dolayısıyla referans bina niteliğinde ve birinci grup tarihi eser olarak tescil edilen binanın giriş katında büfe, birinci katında halka açık, kulüp gibi işleyen, dernek üyelerinin kullandığı bir bölümle kütüphane bulunduğunu ve ikinci kattaki genel kurul salonunda dernek üyelerinin katıldığı toplantılar, danslı çaylar, konserler, tiyatro gösterimleri yapıldığını dile getirdi.

        BODRUMDA 12. YÜZYILA AİT KAPLAR

        Binanın bodrumunda 12-13. yüzyıla kadar ulaşan sırlı kaplar ile insan kemiği ve kafatası kalıntısı parçalarına rastlandı. Çok sayıda mezarın çıkarıldığı alan, arkeoloji müzelerine ait bir kazı alanına da dönüşmüş durumda. Binada Garibaldi’nin el yazması mektupları da bulunuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ