Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika PM için 462 kişi aday olunca ‘anahtar’ listeler devreye girdi

        Düzgün KARADAŞ / GAZETE HABERTÜRK

        CHP’nin olağan kurultayında, parti meclisi (PM) seçimine rekor sayıda aday başvurunca, kriz “anahtar” listelerle aşıldı.

        Arena Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen CHP’nin 35’inci olağan kurultayında dün PM ve yüksek disiplin kurulu (YDK) üyelikleri için seçim yapıldı. Seçimlerin çarşaf liste yöntemiyle yapılması yüzünden 60 kişilik PM üyeliği için 462 kişi başvuruda bulundu. Aday furyasının yaşanması, hem parti yönetiminin hem de parti içi muhalefetin kendisine yakın isimleri yönetime taşımak için “anahtar” liste çıkarmasına neden oldu.

        2 ANAHTAR LİSTE

        CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 104 kişilik anahtar liste çıkardı. CHP Lideri’ne anahtar listeyi hazırlarken, Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul, Ankara, İzmir il başkanları, Cemal Canpolat, Adnan Keskin ve Alaattin Yüksel’in eşlik ettiği bildirildi. Kılıçdaroğlu’nun 104 kişilik anahtar listesinin yanı sıra, “Örgüt Anahtar Listesi” adı altında yine CHP Lideri’ne ait olduğu öne sürülen 52 kişilik 2’nci bir anahtar liste delegelere dağıtıldı.

        ÖZTRAK SÜRPRİZİ

        Kılıçdaroğlu’nun yakın çalışma arkadaşlarını da anahtar listeye alması dikkat çekti. Mevcut MYK üyelerinden Genel Sekreter Gürsel Tekin, genel başkan yardımcılarından Veli Ağbaba, Bülent Tezcan, Tekin Bingöl, Haluk Koç, Selin Sayek Böke, Sezgin Tanrıkulu ve Enis Berberoğlu 52 kişilik listede yer buldu. MYK üyelerinden Faik Öztrak ve Nihat Matkap 100 kişilik listede yer aldı, ancak 52 kişilik dar listede yer bulamadı.

        ESKİ HAS PARTİLİ LİSTEDE

        MYK’dan Mehmet Bekaroğlu listede yer almazken, eski Has Parti Genel Başkan Yardımcılarından Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan’ın Bilim Yönetim ve Kültür Platformu listesine girmesi, dikkat çekti.

        1980 yılında öldürülen yazar Ümit Kaftancıoğlu’nun gelini Canan Kaftancıoğlu ile Madımak katliamında yaşamını yitiren şair Metin Altıok’un kızı İzmir Milletvekili Zeynep Altıok dar kapsamlı listede yer aldı. Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, geçmişte genel başkan yardımcılığı yapan Gülseren Onanç, Sera Kadıgil, Tuğba Ötebay, Şeyma Dumrul, Sevda Kılıç, Gamze Taşçıer, Sibel Özdemir, Yasemin Cankurtaran ve Perihan Karasu da listeye girdi.

        YENİ YÜZLER

        Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adı geçen işadamı Cengiz Topel Yıldırım, eski Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın, gazeteci İdris Akyüz, Hüsnü Süslü, Seyfullah Beysülen, Doğan Çakmak, Kazım Sönmez, Mustafa Öztaşkın, Cenk Sidar ve Turan Hançerli anahtar listedeki yeni yüzler oldu. İzmir Milletvekili Musa Çam’ın oğlu Emre Çam da partinin yurtdışı örgütlerini temsilen listeye girdi.

        ATİLLA TAŞ ANAHTAR LİSTEDE

        Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine ilk tepki, Tunceli Milletvekili Gürsel Erol’dan geldi. Listede MYK üyelerinin büyük çoğunluğunun korunmasına itiraz eden Erol, “Bu listeyle tabanın istediği değişim olmaz” diyerek, PM için bağımsız aday oldu. Kurultayda Kılıçdaroğlu’na rakip olmayan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, “Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik” adı altında 52 kişiden oluşan ayrı bir anahtar liste çıkardı. İnce’nin anahtar listesinde en çok ilgiyi çeken isim ise Şarkıcı Atilla Taş oldu.

        LİSTE YAĞMURU

        Kılıçdaroğlu’nun 104 kişilik anahtar listesine karşı, “Örgütün Sesi”, “Birlik ve Kardeşlik Listesi”, “Değişimin Sesi” adları altında birçok anahtar liste çıkarılması dikkat çekti. Aday sayısının fazlalığı yüzünden liste uzun süre basılamadı, oylamaya ancak akşam saatlerinde geçilebildi.

        BYKP ÜYELERİ BELLİ OLDU

        Kurultayda, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için yapılan seçimin sonuçları belli oldu. Prof. Dr. Özkan Yıldız 864, Prof. Dr. Gaye Usluer 857, Dr. Ayşe Eser Danışoğlu 847, Prof. Dr. Lale Karabıyık 844, Prof. Dr. Caner Yenidünya 825, Prof. Dr. Ali Rıza Erbay 816, Doç. Dr. Alper Keten 742, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan 735, Prof. Dr. Hülya Turgut 726, Prof. Dr. Yüksel Taşkın 724, Prof. Dr. İştar Gözaydın Savaşır 610 ve Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu 378 oy aldı.

        CHP Tüzüğü’ne göre, 8 isim BYKP kontenjanından parti meclisine giriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ