Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Unkapanı hayallerini dijitale taşıdılar

        GAZETE HABERTÜRK

        1 Temmuz 2015 tarihinde kurulan Unkapanı Dijital günümüzde de yapımcılar ve amatörlerin buluşmasını sağlamak ve Unkapanı Plakçılar Çarşı kültürünün devam edebilmesi için Mustafa Kınış tarafından hayata geçirildi. Unkapanı Dijital Proje Koordinatörü Mustafa Kınış, müzik yapımcıları ile amatör sesleri buluşturan Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nın yerine, dijital ortamda bu görevi yapacak olan projeyi hayata geçirmiş. Mustafa Kınış, Unkapanı Dijital’in ortaya çıkış serüvenini şöyle anlatıyor, “Eskiden insanlar tahta bavulu, bağlaması ile sesini duyurmak için Unkapanı’na gelirlerdi. Artık insanlar buraya gelse de yapımcı yok. Unkapanı Dijital bu noktada ortaya çıkan bir proje. Artık Doğu’daki bir insanın kalkıp Unkapanı Plakçılar Çarşısı’na gelmesine gerek yok. Direkt olarak Unkapanı Dijital’e videosunu yüklüyor. 14 tane yapımcı firmamız onu görüyor. Bu yapımcı firmalar beğendikleri ile irtibata geçerek albüm yapma fırsatı sunuyor. Türkiye’nin her yerinden ve yurtdışından insanlar girebiliyor.”

        DÜNYADA TEK

        Önce bir fizibilite çalışması yaptığını belirten Kınış, araştırmalarından sonra böyle bir platformun dünyada bile olmadığını fark ettiğini söylüyor. Kınış, “Yapımcılarla bire bir görüşme ayarladık. Hepsi de piyasada böyle bir açık olduğunu söyledi. Amatör seslere ulaşamadıklarını dile getirdi. Onay verip, destekleriz dediler. Sistem oluşturup kendileriyle anlaşma sağladık. 14 yapımcı ile anlaştık ama anlaşmalar sürekli artıyor” diye konuştu.

        AMATÖRE FIRSAT

        Amatör seslerle müzik yapımcılarını buluşturmak için öncelikle faaliyet belgesi ve şirket bilgilerini istediklerini anlatan Kınış, “Bunlar gerçekleştikten sonra kendilerine bir şifre ve özel panel vererek sisteme dahil etmiş oluyoruz” diyor. Müzik yapımcılarının, amatörlerden videolarını Youtube’a yüklemelerini istediklerini anlatan Kınış, “Bir yapımcının dikkatini çekmek istiyorsanız, Youtube, Dailymotion gibi kanallarda milyon tıklama almanız gerekiyor. Bu platformda amatörler, yapımcılarla bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar” dedi.

        Mustafa Kınış ve Can Orhun Tasdix sistemiyle eserlerin koruma altına alındığını söylüyor...

        TAMAMEN ÜCRETSİZ

        Yapımcılar ve üyelerden herhangi bir ücret talep etmediklerini belirten Kınış, Unkapanı Dijital’in tamamen yapımcı ile amatör sesleri bir araya getiren bir platform olduğunu belirtti. “Unkapanı Digital ile Elektronik Bilgi Güvenliği A.Ş.(E-GÜVEN) Genel Müdürü Can Orhun da eserlerin korunması için bir anlaşma imzalandığını ve bu anlaşma kapsamında Unkapanı Dijital platformuna yüklenen eserlerin çalınmaya ve çoğaltılmaya karşı korunduğunu ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ