Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP, BM'den Cizre'de inceleme istedi

        HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği, Uluslarararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne Cizre'de incelemelerde bulunulması talebiyle mektup gönderdi. Mektupta "Henüz deliller ortadan kaldırılmadan ve karartılmadan, Birleşmiş Milletlere bağlı bir heyetin Cizre'de acilen incelemelerde bulunmasını talep ediyoruz" denildi.

        HDP'li Sarıyıldız'ın BM Genel Sekreterliği, Uluslarararası Ceza Mahkemesi ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne gönderdiği mektupta özetle şu ifadeler yer aldı:

        "Cizre'de sokağa çıkma yasağı adı altında uygulanan ablukada ilçe merkezinde devlet güvenlik güçlerince tanklar başta olmak üzere birçok ağır silah kullanıldı. Bazı iddialara göre kimyasal ve yakıcı silahlar da saldırılar esnasında kullanıldı. Yaşamını yitirenlerin birçoğunun yanarak can verdiği ve vücut bütünlüğünün bozulduğu otopsi bilgileri mevuttur. Cizre'de 64 gündür devam eden sokağa çıkma yasağında kimliği tespit edilebilmiş 80, ayrıca henüz kimliği tespit edilemeyen 129 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca yüzlerce kişi de ateşli silahlara bağlı olarak yaralandı. Kurşun ve şarapnel parçaları ile yaralanan yurttaşlar günlerce hastaneye kaldırılmadı. Cizre'de binlerce ev ve iş yeri devlet güçlerinin saldırıları sonucu yıkılıp tahrip edilirken, ilçenin altyapısı da kullanılamaz hale geldi. Devletin sistemli saldırıları ve direkt yerleşim yerlerini hedef alması nedeni ile 100 bine yakın kişi yerleşim yerlerini terk etmek zorunda bırakıldı. Türkiye İçişleri Bakanı, 11 Şubat günü Cizre'de operasyonların bittiği ancak sokağa çıkma yasağının devam edeceğini açıkladı. Sokağa çıkma yasağı, hiçbir operasyonel faaliyet olmamasına rağmen delilleri ortadan kaldırmak amacı ile devam ettirilmektedir. Yasak nedeni ile milletvekillerinin, insan hakları örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının ilçeye girişine izin verilmemektedir. Sokağa çıkma yasağı esnasında devlet tarafından kullanıldığı iddia edilen yakıcı ve kimyasal silahlara ait delillerin, suçu kanıtlayacak diğer önemli bulguların ortadan kaldırılacağı yönünde ciddi endişelerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle henüz deliller ortadan kaldırılmadan ve karartılmadan Birleşmiş Milletlere bağlı bir heyetin Cizre'de acilen incelemelerde bulunmasını talep ediyoruz."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ