Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Atatürk heykelini yakanlara hapis cezası

        Gökay USANMAZ/İSTANBUL

        İstanbul Esenyurt'ta Kobani olaylarını protesto gösterisi sırasında Atatürk heykelini ateşe vererek yaktıkları iddiasıyla yargılanan iki sanık 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

        Davanın 21 sanığı ise 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet' suçlarından 5'er ay hapis cezası aldı. 2 sanık beraat etti.

        Esenyurt'ta 7 Ekim 2014 günü düzenlenen Kobani eylemlerinde çok sayıda iş yerinin camları kırıldı. Belediye otobüsü ve polis aracı tahrip edildi. Sokaklara kurulan barikatları ateşe veren göstericiler belediye önünde bulunan Atatürk'ü at üzerinde gösteren heykeli ateşe verdi. Polis 25 şüpheliyi gözaltına aldı.

        İkisi polis toplam 518 kişi de şikayetçi oldu. Soruşturma sonunda şüpheliler hakkında, "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 10 yıla, "Silahlı terör örgütü propagandası " suçundan 5 yıla, "Yakıcı ve patlayıcı madde kullanarak yasadışı gösteri yapmak" suçundan 7 kez 12'şer yıla, "Mala zarar verme" suçundan 512 kez 3'er yıla, ("Kamu malına zarar verme" suçundan 3'er kez 6'şar yıla , "İzinsiz patlayıcı ve tehlikeli madde bulundurma" suçundan 12'şer yıla, "Atatürk'ü temsil eden heykeli yıkarak tahrip etme" suçundan da 5'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

        POLİS TUTANAKLARI DIŞINDA DELİL YOK

        Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen karar duruşmasında sanık avukatları, dosyada delil olarak sadece polis tutanakları bulunduğunu belirterek, beraat kararı verilmesini talep etti.

        ATATÜRK HEYKELİ YAKMAYA 1 YIL 3 AY

        Mahkeme ise sanıklardan Serkan P. ve Reyis P.'yi, 'Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanuna muhalefet' suçundan 1'er yıl 3'er ay hapis cezasına çarptırdı. 21 sanığı 6 suçtan beraat ettirerek, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan 5'er ay hapis cezası ile cezalandırdı. Bu ceza 3'er bin TL para cezasına çevrildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ