Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bediüzzaman'ın talebelerinden Mehmet Kırkıncı toprağa verildi
        1

        Tedavi gördüğü hastanede salı gecesi yaşamını yitiren Bediüzzaman'ın talebelerinden Mehmet Kırkıncı Hoca, Erzurum'da toprağa verildi.

        2

        Binlerce kişinin katılımıyla kılınan cenaze namazı için Narmanlı Cami'nin çevresinde yoğun güvenlik tedbirleri alındı, camiye giden yollar trafiğe kapatıldı.

        3

        Akciğer ve böbreklerindeki sorunlar nedeniyle Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım servisinde tedavi gören ve salı gecesi zatürreye bağlı solunum yetmezliği sonucu 88 yaşında yaşamını yitiren Mehmet Kırkıncı Hoca için Narmanlı Camisi'nde cuma namazının ardından cenaze namazı kılındı.

        4

        Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş'ın kıldırdığı cenaze namazına İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok, AK Parti Erzurum Milletvekilleri Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Orhan Deligöz, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı...

        5

        Ağrı Valisi Musa Işın, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İl Başkanı Fatih Yeşilyurt, Bediüzzaman Said Nursi'nin talebeleri Abdullah Yeğin, Hüsnü Bayram, Mehmet Fırıncı ve Ali Sert, Nur cemaatine mensup din adamları, cemaat talebeleri ile 10 binin üzerinde vatandaş katıldı.

        6

        Yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı cenaze törenine gelenler didik didik aranırken camiye gelen yollar da trafiğe kapatıldı. Sinyal kesici jammerların da kullanılması dikkat çekerken az sayıda kadın da cenazeyi caminin yaklaşık 500 metre ilerisinde izledi.

        7

        Cenaze namazının kılınması öncesinde kısa bir konuşma yapan Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü ve Osmanlı Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Kırkıncı Hoca'nın ömrü boyunca yüzlerce profesör yetiştirdiğine dikkat çekerek,

        8

        "Hem medrese eğitiminde hem de normal eğitimde 10 puan alınmasını şart koşan bir din alimiydi" dedi. Konuşmaların ardından cenaze namazı kılındı ve Mehmet Kırkıncı Hoca, Asri Mezarlık'ta toprağa verildi.

        9

        KIRKINCI HOCA KİMDİR?

        Mehmet Kırkıncı Hoca, 1928 yılında Erzurum merkeze bağlı Güllüce köyünde dünyaya geldi. Uzun yıllar ilim tahsilinde bulundu. 1955 yılında Bediüzzaman Said Nursi ile Isparta'da tanıştı.

        10

        Daha sonra Said Nursi'nin "evlerinizi medrese yapın" tavsiyesiyle Karanlık Kümbet'in yanındaki evini medreseye çevirdi.

        11

        Erzurum'da Risale-i Nur ve Arapça dersleri veren Kırkıncı Hoca, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra 4 Nisan 1982'de Kenan Evren'e bir mektup yazdı. İçerik olarak dine ve ahlaka önem verilmesi, okullarda zorunlu din dersi okutulmasını tavsiye etti.

        12

        Erzurum'da sürdürdüğü Risale-i Nur derslerinin yanında İslami ilimlerle ilgili dersler de verdi. Birçok "Nur talebesi"nin yetişmesine vesile oldu. 'Kader Nedir' adlı eseri kader mefhumuna getirdiği açıklama ile ilim çevrelerince takdir topladı. (AA)