Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Numan Kurtulmuş: Herkes mahkeme kararlarına karşı görüşünü ifade edebilir

        HABERTURK.COM

        Başbakan Yardımcısı ve Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, "Türkiye'nin birinci önceliği, birinci ihtiyacı, toplumsal ihtiyacı, mutabakatlarından birisi de yeni bir anayasa yapılmasıdır. Türkiye sivil, demokratik, parlamento iradesiyle yaptığı bir anayasayı inşallah önümüzdeki dönemde yapar ümidi içerisindeyiz" dedi.

        ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

        Sayın Cumhurbaşkanımız, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili kendi kişisel konumunu ortaya koymuştur. Herkes Türkiye'de herhangi bir mahkeme kararına karşı görüşünü ifade edebilir. Bundan daha doğal bir şey olamaz. Kaldı ki sayın Cumhurbaşkanımız, bu görüşlerini Anayasa Mahkemesi karar almadan önce değil, kararını aldıktan sonra ifade etmiştir. Dolayısıyla bunu tabii seyri içinde herhangi bir mahkemenin almış olduğu karara karşı kendi görüşünü, kendi konumunu tespit etmesi olarak görmek yerindedir. Yoksa Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurulara karşı bir müracaat mercii olmasını ortadan kaldıracak bir görüş değildir. Zaten bu adımı atan sayın Cumhurbaşkanımızın kendisidir.

        CERATTEPE'DEKİ OLAYLAR

        Herhangi bir olay karşısında hükümetin ve Cumhurbaşkanı'nın görüşleri bellidir. Buradan bir ayrılık meselesi çıkarmak doğru değildir. Gezi parkı eylemlerinin nasıl kısa bir sürede çarpıtıldığı, Türkiye'nin nasıl köşeye sıkıştırılmak istendiğini gördük. Erdoğan'ın görüşmeleri bu doğrultudadır.

        SURİYELİ MÜLTECİLER

        Türkiye'ye kullandırılacak 3 milyor euro yardım gündeme gelecek. Şunu söylemek gerekiyor ki zaten Türkiye yardımlarını yapıyor. Türkiye'nin projesi yokmuş gibi bir algı oluşturmak doğru değildir. Yapılacak zirvede hepsi konuşulacak.

        YENİ ANAYASA TARTIŞMALARI

        Herkes burada samimiyetle yeni anayasa yapım sürecine katkıda bulunsun istiyoruz. Biz de AK Parti olarak sonuna kadar katkıda bulunacağız. Bizim görüşlerimiz bellidir, ama bunların hepsi de tartışmaya açıktır. Sonuçta, eğer uzlaşmayla bir noktaya gidilemezse biz kendi görüşlerimizi parlemontaya sunma konusundaki adımlarımızı atarız.

        Türkiye'de bir anayasa yapma zorunluluğu vardır. Sivil, demokratik, katılımcı yeni bir anayasa ihtiyacı vardır. 1980 darbesinden sonra, 82 Anayasası'nın kabul edildiği günün ertesinde hemen bu tartışmalar başlamıştır. Sanki Türkiye yeni bir anayasa tartışmasını yeni yapıyor, ilk sefer karşılaşıyormuş gibi bir anlayışın içerisinde olmamak lazım. Eğer bu parlamento yeni bir anayasa yapmazsa, hangi yasayı çıkartırsa çıkartsın, hangi yasama faaliyetinin içerisinde olursa olsun aslında siyaseten hiçbir şey yapmamış olacaktır.

        Türkiye'nin birinci önceliği, birinci ihtiyacı, toplumsal ihtiyacı, mutabakatlarından birisi de yeni bir anayasa yapılmasıdır. Şimdiye kadar bütün anayasalarımız askerlerin zoruyla, paletlerin şakırtıları arasında yapılmıştır. Artık yeter. Türkiye sivil, demokratik, parlamento iradesiyle yaptığı bir anayasayı inşallah önümüzdeki dönemde yapar ümidi içerisindeyiz

        BAKANLAR KURULU'NA MEHMET GÖRMEZ'İN KATILMASI

        Bugün Bakanlar Kurulu'na Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de katıldı. Din hizmetlerinin daha iyi bir şekilde sürdürülmesi konusunda önemli bir görüşme yaptık. Doğu ve Güneydoğu'da da Diyanet İşleri'nin sürdürdüğü ve sürdüreceği projeleri masaya yatırdık.

        9 yıl aradan sonra Diyanet İşleri Başkanı Görmez Bakanlar Kurulu'na ilk kez sunum yaptı. En son Bakanlar Kurulu'nda Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu zamanında sunum yapılmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ