Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan yeni Anayasa mesajı: Anayasa taslağını yazmaya başlıyoruz, en geç...

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'de oluşturulan bir komisyonla yeni Anayasa'nın yazımına önümüzdeki hafta başlanacağını açıkladı. Davutoğlu, "Anayasa taslağımızı önümüzdeki hafta yazmaya başlayacağız. Önümüzdeki 1 ay içerisinde en geç Nisan ayı sonunda Meclis'e anayasayı sunmayı düşünüyoruz" dedi. BaşbakanDavutoğlu, dokunulmazlık dosyaları hakkında, "Biz bu oyunları boşa çıkardık, ve onlar piyonlarla oynarken biz şah dedik ve mat oldular. AK Parti'nin kimseden çekinecek dosyası yoktur. HDP mağdur değil, zalimler, katillerle ortaklık yapan kalleşler. CHP kendince kurnazlık yapıyor.Bunların tek amacı terör destekçilerini yargıdan kaçırmaktır" dedi. Brüksel saldırılarını lanetleyen Davutoğlu, "Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den başlar" ifadelerini kullandı.

        Başbakan Davutoğlu, AK Parti 107. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na konuştu.Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

        "Bu buluşmalarla ülkemize aşkımızı tazeliyoruz. Çok olağanüstü müstesna bir dönemdeyiz. Türkiye'yi derin bir girdaptan çıkarıp bugünlere sizler getirdiniz, yarınlara sizler taşıyacaksınız. Bizim yolumuz uzun, yükümüz ağır ancak azmimiz ve kararlılığımız çok büyüktür.

        Aynı Çanakkale ruhu bugün Anadolu'nun ve Rumeli'nin her yerindedir. Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın. Tarih boyunca olduğu gibi bu millet kilitlenlenecek. Vatandaşlarımdan ricam asla paniğe kapılmamalarıdır. Bugüne kadar saldırıları, kumpasları nasıl piskürttüysek bu şer odaklarını da püskürteceğiz.

        Bizler gelecek ideallerimizi, umutlarımızı canlı tutmak zorundayız. Buraya büyük engelleri aşarak geldik. Geldiğimiz noktadan geri döndürmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Başka güçlerin himayesine girenler, manda yönetimi isteyenler, bağımsız ve müstakil olabileceğimize inanamayanlar, taşeron örgütler, şiddet ve nefretten başka bir şey üretemeyenlerin hendekleri, çukurları, tuzakları, pusuları Türkiye'yi dize getiremeyecek. Çukur kazarak, pusu kurarak bombaları, canlı bombaları patlatarak Türkiye'yi tökezletmek isteyenler bilsinler ki, Türkiye Allah'ın izniyle tökezlemez, yolundan geri dönmez. Tarih boyunca bu milletin varlığına, birliğine yönelik pek çok düşmanlık gördük ama bugünkü kadar namert, bugünkü kadar insanlıktan uzak düşmanlarla pek az karşılaştık. Öldürmeyi hayat biçimi haline getirenler huzur ortamını zehirledi.

        Bütün hesapları Türkiye'nin geleceğe yürüyüşünü durdurmaktır. Türkiye'nin bölgede söz sahibi haline gelmesine engel olamayacaklar. Çünkü Türkiye'yi bir bütün haline kucaklayan AK Parti var. Başaramayacaklar çünkü dün her birinin gözünde dava aşkı gördüğüm AK Parti gençliği var.Biz eski, soğuk bürokratik duvarlarla örülmüş gibi gözüken Ankara'yı İstiklal ruhuyla buluşturduk.

        Başka bir parti 1 Kasım'da zafer kazanmış olsayıdı, herhalde hala kutluyor olurdu. Biz hemen görevimize başladık. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri öncesi verdiği sözlerin yüzde 100'ünü yerine getirdi diye selamımı söyleyin. Vatandaşımıza verdiğimiz her sözü yerine getirdik.Bir taraftan namert terörle mücadele ettik, bir taraftan verdiğimiz sözleri yerine getirdik.

        NEVRUZ KUTLAMALARI

        Nevruz asırlardır bu topraklarda baharın başlangıcı olarak kutlanan güzel bir gün. Ama birileri bu Nevruzu bahane ederek kendi kirli siyasetine alet etmek istedi. İşte gördük, haftalardır çağrı yaptılar, tehdit ettiler, baskı kurdular ama sokaklar onların çağrılarına ses vermedi. Şehirleri harap eden örgütün Nevruz adı altında gövde gösterisi yapmasına izin vermedi. Bölgedeki vatandaşlarıma teşekkürü borç biliyorum. Bu terör örgütlerine, Çanakkale ruhuna saldıran bu emperyalist örgütlere fırsat vermediler. Acılarımız, kederlerimiz ortak. Bu zor günleri atlattıktan sonra barışımız, sevincimiz de ortak olacak.

        DOKUNULMAZLIK DOSYALARI

        Teröristlerin taziye çadırlarını ziyaret eden haddini bilmezler var ama biz onlara hadlerini bildirmeyi biliriz. Terör kirli emelleri için bir takım sivil unsurları da kullanarak etkisini yaymaya çalışıyor. Hükümeti, devleti suçlayan propaganda dalgası geliyor. Bazı siyasetçilerin dokunulmazlık zırhına bürünerek teröre destek vermesi milletimizin vicdanını yaralıyor. Biz de dokunulmazlıkların kaldırılmasını gündeme getirdik. CHP ve HDP de bütün fezlekeleri gündeme alalım dediler. Bizim hayır diyeceğimizi düşünerek teröre destek veren teröristleri kollamaya çalıştı. Biz de bunu görerek hodrimeydan dedik.

        HDP'nin, CHP'nin hesabı şuydu, 'AK Parti bütün fezlekelerin, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmayacak, böylece teröre destek veren milletvekilleri de kurtulacak'. Ya da HDP, kendi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı iddiasıyla meclisi birlikte bloke edecekler, geçen sene iç güvenlik yasasında olduğu gibi, bizim reform tasarılarının geçmesine izin vermeyecekler. Bir de mağduriyet edebiyatı yapacaklar. Biz bu oyunları bir hamleyle boşa çıkardık. Onlar küçük piyonlarla uğraşırken, biz 'şah' dedik ve mat oldular.

        AK Parti'nin kimseden çekinecek dosyası yoktur. HDP mağdur değil, zalimler, katillerle ortaklık yapan kalleşler. CHP kendince kurnazlık yapıyor.Bunların tek amacı terör destekçilerini yargıdan kaçırmaktır. 10 gün önce dokunulmazlık tartışmaları ile ilgili Demirtaş CHP'ye ittifak teklifinde bulundu. PKK'lı canlı bombanın Ankara saldırısından 1 gün önce 10 marjinal örgüt terör ittifakı kurdular. Şimdi de CHP'yi davet ediyorlar. Biz böyle ittifakları çok gördük. Bizim ittifakımız sadece milletle. Top CHP'nin sahasında. Top MHP'nin sahasında. HDP'nin de ne diyeceğinin hiçbir itibarı yoktur. CHP ve MHP olumlu davranırsa bir hamlede bütün dokunulmazlık fezlekelerinin taşınması teklifinde bulunacağız. Onlar bu yola çıkmayız derlerse kusura bakmasınlar biz kendi teklifimizi sunarız, milletimiz de düşen maskeleri görür. Çıktığımız yoldan hiçbir zaman dönmedik, bu dokunulmazlığı da Meclis'e sunmaya hazırız.

        BRÜKSEL'DEKİ SALDIRILAR

        Terör Avrupa'da da acımasız yüzünü gösteriyor. Terör hayata düşman, insanlığa düşmandır. Terörün hedefi insanların yaşama hakkını almaktır. Bugün başkasını vuran teröre sessiz kalırsanız, yarın sizin kapınızı çalar. Diyarbakır'da, Ankara'da, İstanbul'da terör odaklarını lanetlediğim gibi Brüksel'deki saldırıları da lanetliyorum.

        PKK çadırıyla ilgili tepkilerimi dile getirmiştim. Paris'teki acıyı paylaştık. Onların acısını burada anıyorum. Ama sizlerden dayanışma bekliyorum demiştim. Meselemiz Avrupa'yla ilgili değildi, insanlıkla ilgiliydi. Her insanın kaybından hüzün duyarız.

        Son olarak Independent gazetesinde birçok yazar, vicdanının sesini dinleyerek şu soruyu sordu Avrupalılara, 'Brüksel saldırısından sonra bütün Avrupa'da yas ilan edilmesi, Avrupa borsalarının Belçika bayrağıyla dalgalandırılması, bütün Avrupa'da bir dayanışma halinin yaşanıyor olması takdir edilir ama aynı dayanışmayı Ankara'daki saldırı dolayısıyla Türk halkıyla niye yapmadık' diye sordular. Bu soruyu soran vicdanlı batılı aydınlara, gazetecilere teşekkür ediyorum. Bugünlerde bu soruyu daha çok sormaya devam etmeliyiz. Ama maalesef Türkiye'de aynı soruyu soramayanlar hala var.

        SURİYE'DE YAŞANANLAR

        Bu olaydan herkes üzerine düşen dersi çıkarmalıdır. Böyle acı olayların ardından biraraya gelerek tavır almak yeterli olmuyor. Beş yıldır Suriye halkının zalim bir yönetim ve onunla işbirliği yapan terör odakları karşısında nasıl yalnız bırakıldığı ortadadır. Bugün bu insanlık dramı Avrupa'nın kıyılarına vurdu. Dün bu büyük drama sessiz ve duyarsız kalabiliyorlardı ama bugün acı gerçek onların da kapısını çalıyor. Avrupa'nın, Suriye konusunda çok ciddi bir politika değişikliğine gitmesi şarttır. Gerek Avrupa'da gerek Türkiye'de yaşanan alçak saldırıların arkasında Batı'nın yanlış Suriye politikası yatmaktadır. PYD ve YPG DAEŞ'in panzehiri değildir, DAEŞ kadar alçak ve barbar terör örgütüdür. Bu terör örgütleri en çok da Kürt kardeşlerimize ihanet etmektedir.

        Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den başlar. Suriye'nin kuzeyinde güvenli bir bölgeye ihtiyaç var. Buna kulaklarını tıkadılar, gözlerini yumdular. Şimdi büyük trajedilerle yüzyüzeyiz. Bu Avrupa'nın güvenliği için de şarttır.

        TERÖRLE MÜCADELE

        Terörün gündemimizi esir almasına asla izin vermeyeceğiz. İcraatlarımızı birer birer hayata geçiriyoruz. Biz onlarla mücadele ederken ertesi gün bir reform yapıyoruz. Biz onları kendi kirli dünyalarına esir edeceğiz. Meclis'e sevk edilenlerle birlikte reformların yüzde 65'ini, vaatlerin de yüzde 100'ünü hayata geçirmiş bulunuyoruz.

        ANAYASA ÇALIŞMALARI

        CHP her zaman olduğu gibi ipe un sererek, komisyonun dağılmasına sebebiyet verdi. Masaya gelirlerse görüşmeye hazırız ancak verdikleri cevaplar bu konudaki umudumuzu azaltmış durumda. Kendi çalışmalarımızı hızlandırma kararı aldık. Yeni anayasaya yönelik hızlı adımlar atmayı planladık. Anayasa taslağımızı önümüzdeki hafta yazmaya başlayacağız. Onların 12 Eylül Anayasası'nı kaldırmak gibi bir gündemleri olmaya bilir. Biz zihnimizdeki programı sürdürmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki 1 ay içerisinde en geç Nisan ayı sonunda Meclis'e anayasayı sunmayı düşünüyoruz. Özgürlükçü, insan onurunu esas alan ve bu çerçevede başkanlığı gündeme getiren anayasayı sunacağız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ