Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mahkûmlar ‘pembe oda’yı tuttu

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Cezaevlerinde 2013’te uygulanmaya başlanan ve kamuoyunda “pembe oda” olarak bilinen “eş ile mahrem görüşme ödülü”nü mahkûmlar sevdi. Tutuklu ve hükümlülerin topluma kazandırılması ve sosyalleşmelerini teşvik etmek için uygulanan 10 maddelik ödül yönetmeliği kapsamında cezaevlerinde oluşturulan özel bölümlerde, 54 bin mahkûm eşiyle mahrem görüşme gerçekleştirdi.

        Adalet Bakanlığı’nın TBMM Aile Bütünlüğünün Korunması Meclis Araştırma Komisyonu için hazırladığı raporda, “pembe oda”nın hükümlü ve ailesi üzerinde olumlu etkileri olduğu belirtildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Bu uygulamayla; mahkûmların yalnızlık duygusunun azaltılması, aile bütünlüğünün sağlanması, cinsel yoksunluktan kaynaklanan ruhsal rahatsızlıkların önlenmesi ve mahkûmun tahliye sonrasında topluma yeniden adapte olma şansının artırılması amaçlanmaktadır. Kurumlardan (cezaevlerinden) alınan görüşler değerlendirildiğinde eş ile mahrem görüşme ödülünün hükümlüler üzerinde olumlu etkilere yol açtığı, eş görüşü ödülü almak için hükümlülerin daha çok eğitim ve iyileştirme faaliyetlerine katıldığı ifade edilmektedir...”

        311 BİN 481 ÖDÜL VERİLDİ

        Hükümlü ve tutuklulara haftalık açık veya kapalı ziyaret süresini uzatma, açık ziyaret, telefonla görüşme süresini artırma, sosyal, kültürel veya sportif etkinliklerden öncelikli ve uzun süreli yararlanma gibi ödüllerin verildiği uygulamaya ilişkin rakamlar da raporda yer aldı. Uygulamanın başladığı 2013 yılında 53 bin 858 olan toplam ödül sayısının, 2015’te 133 bin 838’e ve 2016 Ocak itibarıyla ise 311 bin 481’e ulaştığı kaydedildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ