Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Başbakan Binali Yıldırım Başkanlık Sistemi Hakkında Konuştu

        Başbakan Yıldırım, MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin başkanlık sistemi konusunda “Referanduma sunulursa milletin kararına saygılıyız” şeklindeki çıkışına destek verdi. Yıldırım, “Aynen kabul ediyoruz. Ve diyoruz ki, kısa sürede Meclis’e yeni Anayasa teklifimizi getireceğiz” dedi.

        BaşkbakanBinali Yıldırım, dün AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Yıldırım, özetle şunları söyledi:

        UNAKITAN HATIRASINA:İlk günden itibaren AK Parti davasının yılmaz bir neferiydi. Çok büyük hizmetleri oldu. İftihar ettiğimiz Maliye’de Kemal Abi’nin büyük emeği vardı. Güler yüzlü, tevazu sahibi, nüktedan, muhalif olanların bile sevgisini kazanmış, değerli bir yol arkadaşımızdı. Kemal Abi’nin benim üzerimde farklı bir hatırası var.

        VATANDAŞ YOL SANIYOR: Rusya ile, İsrail ile dostlukları artırıp düşmanlıkları azaltma politikası çerçevesinde ilişkilerimizi düzelttik. Kriz öncesinin şartlarına geri gelmek için kapsamlı işbirliğine gidiyoruz. Enerji güvenirliği açısından büyük önem ifade eden TANAP projesi süratle devam ediyor. Geçen bayramda köyüme gittim. Güzergâh tam köyün kenarından geçiyor. Zemindeki toprağı kaldırmışlar. 30-40 metrelik sürülmüş tarla gibi. Köylüler, “Niye bu kadar geniş yol yapıyorsunuz?” dedi. Vatandaş onu yol zannediyor. Bunlar güzel şeyler. Vatandaş basiretli. O yolsa onun fuzuli bir masraf olduğunu bize anlatıyor.

        MORALİ YÜKSELTİN: Sizlerden istediğimiz bir şey var. İnancınızı, enerjinizi ve moralinizi hep yüksek tutun. Milletin moralini, motivasyonunu yükseltin. Bizim ruh halimiz vatandaşa bire bir yansır. Akşam eve gittiğimizde suratım asık görünce torunların benden uzaklaştığını görüyorum. Ama gülümseyen yüzümü gördüklerinde koşa koşa kucağıma atlıyorlar. Bunu Türkiye’ye teşmil edebilirsiniz.

        DENETİMLİ SERBESTLİK: Bu görevleri yaparken bu işin fiyakası falan yok arkadaş- lar. Bir göreve gelirsiniz, 1 saat “Bakan” derler, “Başbakan” derler, fiyakası 2 saat sürer. Şimdi Başbakanlık görevi üstlendim, kendimizi “denetimli serbestlikte” görüyoruz.

        UMUT VERİCİ AÇIKLAMA: 15 Temmuz’dan beri gerek PKK, gerek FETÖ konularında hükümetimizin canla başla mücadelesinde sağduyulu duruşuyla, milletten, bayraktan, devletten yana tavır koyan MHP Genel Baş- kanı Sayın Bahçeli’ye teşekkür ediyorum. Yaptığı açıklama fevkalade, Türkiye’nin geleceğini inşa etmeye yönelik umut verici bir açıklamadır. Türkiye fiili durumu hukuki duruma dönüştürmek mecburiyetindedir. 15 Temmuz’da dönüşüm olmuştur. Askeri yargıda dönüşüm olmuştur. Askeri idare mahkemeleriyle ilgili yapılan düzenlemelerle bir Anayasa ihtiyacı artık acil hale gelmiştir. Türkiye’nin istikrarının sürmesi, iç ve tehditlere karşı birliğini muhafaza etmesi, mücadele etmesi için sistemin tıkanıklıklarının ortadan kaldırılması zaruret haline gelmiştir. Bahçeli’nin bunu görmüş olması ve bu konudaki yol açıcı beyanatları cesaret vericidir. AK Parti olarak biz uzun süreden beri buna hazırız ve bu yolda derhal adım atacağız. Kararı ya Meclis verecek ya millet verecek. Milletin verdiği karar, en doğru karardır. Başımı- zın, gözümüzün üstünde yeri vardır. Artık milleti bununla meşgul etmeyelim. Sayın Bahçeli’nin bu çerçevedeki çağrısını biz aynen kabul ediyoruz. Ve diyoruz ki, kısa sürede Meclis’e yeni Anayasa teklifimizi getireceğiz.

        MUHAKKAK YAPILMALI: Bizim düşüncemiz güçlü, bütün kurumlarıyla uyumlu bir şekilde çalışacak, sürekli güçlü iktidarı ve istikrarı teminat altına alacak bir sistemdir. Mevcut sistemin zaman zaman istikrarı sağlıyor olmasına rağmen büyük zaman diliminde de zayıf iktidarlar nedeniyle Türkiye’nin dertlerine çözüm üretemediği bir gerçektir. Demokrasi tarihimize bakın. Tek başına iktidarların olduğu sürelerde büyüme istikrarla devam ediyor. Ama koalisyon döneminde bu kazanımlar heba oluyor. Onun için sürekli güçlü bir iradeyi oluşturacak, istikrarı kalıcı hale getirecek sistem değişikliği Türkiye’nin vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. Sadece istikrar için değil, Türkiye’nin birliğinin, beraberliğinin, kardeşliğinin de sağlamlaşarak devamı açısından elzemdir. Muhakkak yapılması gerekir.

        İKİ DURUMDA DA REFERANDUM: Bugüne kadar anlaşılan 60 madde başta olmak üzere diğer eksik maddeleri de AK Parti Grubu hazırlayacak, Meclis’e getirecek ve Meclis’in onayına sunacak. Meclis ister 367 ile kabul etsin, ister 330 ile kabul etsin, her iki halde de son onayı millete götüreceğiz. Böylece artık yıllardan beri devam eden bu sistem tartışmasını, kör dövüşünü sona erdireceğiz. AK Parti, sorunları torunlara havale eden bir parti değildir. AK Parti, sorunların parçası değil çözümün parçasıdır.

        GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ