Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SON DAKİKA! FETÖ'den tutuklananlar ve gözaltına alınanlar (8 Mart 2017)

        15 Temmuz Darbe Girişimi'nin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) destekçi ve üyelerinin yakalanması için başlatılan operasyonlar tüm hızıyla devam ediyor. İşte FETÖ ile bağı olduğu ya da örgütün haberleşme programı Bylock kullandığı tespit edilen kişi/kurumlara yönelik operasyonlarda 8MartÇarşamba günü raporu.

        Haberler anlık güncellenmektedir...

        MUĞLA'DA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ OPERASYONUNDA 2 KİŞİ TUTUKLANDI

        Muğla'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Sıtkı Koçman Üniversitesi oluşumuna yönelik operasyonda gözaltına alınan 4 kişiden 2'si tutuklandı.

        Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan 4'ünün emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen zanlılardan A.P. ve M.F.G. tutuklandı, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında bir kısmı daha önce ihraç edilen, aralarında öğretim üyeleri ve üniversite personelinin de bulunduğu şüphelilerin adreslerine 2 Mart'ta eş zamanlı operasyon düzenlemiş, 14 kişi gözaltına alınmıştı.

        Adliyeye sevk edilen 7 şüpheliden 1'i tutuklanmış 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. 3 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.(AA)

        DENİZLİ'DE 11 KİŞİ TUTUKLANDI

        Denizli'deki FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 27 şüpheliden, aralarında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İ.Ö.'nün de bulunduğu 11 kişi tutuklandı.

        Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütün gizli haberleşme sistemi Bylock'u kullandığı belirlenen kamuya bağlı sağlık kurumlarında daha önce çalışan ve kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilen kişilere yönelik, iki hafta önce operasyon düzenledi. Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İ.Ö. ile eski milletvekili S.E.'nin doktor eşi H.E.'nin de aralarında bulunduğu 33 kişi, gözaltına alındı. Şüphelilerden 6'sı ifadelerinin alınmasının ardından emniyetten serbest bırakıldı. İfadesi tamamlanan 27 kişi ise 2 gün arayla adliyeye sevk edildi. Nöbetçi sulh ceza hakimliği eski milletvekilini eşi H.E. ile birlikte 16 kişiyi adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Aralarında Genel Sekreter Yardımcısı İ.Ö.'nın da bulunduğu 11 kişiyi ise tutukladı. (DHA)

        KIRKLARELİ'NDE 6 KİŞİ TUTUKLANDI

        Kırklarelinde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 8 şüpheliden 6sı tutuklandı.

        Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında doktor, jandarma ve üniversite personelinin de bulunduğu 8 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Kırklareli Adliyesine çıkarılan 8 şüpheli, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

        Nöbetçi Kırklareli Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilerden 6sının tutuklanmasına, 2sinin adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verdi. (AA)

        156 KARA HARP OKULU ÖĞRENCİSİNE FETÖ DAVASI

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine katıldığı belirlenen 156'sı Kara Harp Okulu öğrencisi, 8'i rütbeli 164 kişi hakkında Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

        İddianamede, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda kursiyer olup, subaylık eğitimi gören askeri personelin Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na helikopterlerle nakledildiği belirtildi.

        Kara Harp Okulundan gelen, çoğunluğu astsubaylıktan subaylığa geçen sanıkların, darbenin başarılı olması için saat 02.00 sıralarında silahlı olarak karargaha geldikleri bildirilen iddianamede, sanıkların, askeri darbenin başarısız olduğunun kesin olarak anlaşıldığı saatlere kadar sivil halkın karargahı ele geçirmesine ve darbenin yönetildiği yerin düşmesine engel olmaya çalıştıkları ifade edildi.

        İddianamede, Ankara'daki Kara Harp Okulunda olay akşamı saat 21.30 sıralarında içtima alındığı, kursiyer subay yaklaşık 400 kişinin bulunduğu okulda, bir gün sonraki Afyonkarahisar gezisi için kursiyerlerin hazırlıklara başladığı kaydedildi.

        Okulda saat 22.30 sıralarında alarm verildiği, kursiyerlerin silahlarla kamuflajlı ve teçhizatlı şekilde Bozpark'ta topladığı, bazılarına mühimmat verildiği anlatılan iddianamede, bir albayın, buradaki kursiyerlere "hükümet bölücü terör örgütü ile anlaştığı için TSK'nın yönetime el koyduğunu, sıkıyönetim ilan edildiğini ve emre uymayanların şiddetli şekilde cezalandırılacağını" söylediği bildirildi.

        İçtima alanında yarım saat kadar bekleyen kursiyerlerin önce ağaçlık alana sonra yemekhaneye götürüldüğü kaydedilen iddianamede, iki saat bekleyen kursiyerlerin saat 01.00 sıralarında aceleyle tören alanına çıkarıldığı, burada her biri 15 kişiden oluşan gruplara ayrıldığı aktarıldı.

        Kursiyerlerin saat 02.00 ve sonrasında, Kara Harp Okulu Dekanı ve Kurmay Başkanının emri ile 15 kişilik her grubun başında bir rütbeli olacak şekilde helikopterlere bindirilerek silahlı, teçhizatlı, kamuflajlı şekilde Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na gönderildiği anlatılan iddianamede, askeri darbede kimin hangi silahı kullandığının belli olmaması için bütün askeri karargahlarda silahların rastgele dağıtıldığı ifade edildi.

        Bu karışıklık dolayısıyla o gece silah kullanıldığı halde hangi silahla kimin öldürüldüğü veya yaralandığının tespit edilemediği kaydedilen iddianamede, teslim olan askeri personelin de kullandığı silahları topluca bıraktığı ve kayıt tutulmasını önlediği, böylece sanıkların gece boyunca sivil halkın üzerine korkutmak amacıyla silahla ateş etmelerine rağmen kimleri öldürdükleri veya yaraladıklarının kesin şekilde belirlenemediği vurgulandı.

        Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na gelen kursiyerlerin gruplar halinde çevre güvenliğinde görevlendirildiği, sivil halkın karargaha girmesini önlemek ve içerideki askeri darbeyi yöneten güruhun güvenliğini sağlamak için karargah çevresine sevk edildikleri anlatılan iddianamede, her kursiyere bir miktar mühimmat daha verildiği, belli aralıklarla karargah çevresine dizilen kursiyerlerin başına da rütbeli askeri personelin geçtiği belirtildi.

        "SAVUNMALARI DOĞRU DEĞİL"

        Kursiyerlerin Kara Harp Okulunda bulundukları sırada askeri darbenin başladığını bildikleri, darbenin başarılı olmaması üzerine ifadelerinde, "askeri darbe olduğunu bilmediklerini, karargahı savunmak için getirildiklerini, kandırıldıklarını sabah öğrendiklerini” söyleyerek suçtan kurtulmaya çalıştıkları aktarılan iddianamede, bu sebeple sanıkların "kandırılarak karargaha getirildikleri" iddialarının doğru olmadığı kaydedildi.

        Kursiyerlerin "okul nöbetçi amirinin nizamiyelere saldırı olduğu, okulun güvenli olmadığı ve güvenli bir yere götürüldüklerini söyleyerek Genelkurmay karargahına sevk edildiklerini", "Genelkurmay Başkanının rehin alındığı ve karargahı korumak için buraya götürüldükleri" veya "karargaha terör saldırısı olduğunun söylendiği" yönündeki savunmalarının da gerçek olmadığı ifade edilen iddianamede, "Şüphelilerin kandırıldıklarını iddia ettiği ancak onları kimsenin kandırmadığı, başından beri askeri darbe olduğunu bildikleri, gönüllü olarak helikopterlere binerek silahlı şekilde geldikleri, mensubu oldukları örgütün askeri darbesinin başarılı olması için ellerinden gelen gayreti gösterdikleri, sivillerin kasten öldürüldüğünü gördükleri, cesetleri taşıdıkları, meşru bir olayın içinde olmadıklarını bildikleri halde karargahtan kaçmadıkları anlaşılmıştır." denildi.

        Sanıkların, "sivil halk katliamı yapmak için Genelkurmay Başkanlığına götürüldüğü ancak kursiyerlerin kullandığı eğitim tüfeklerine karargahtaki mühimmatların uymadığı" kaydedilen iddianamede, "helikopterlerle taşınan mermiler tüfeklere uygun olmadığı için Genelkurmay Karargahı'nı ele geçirmek isteyen sivil halka yönelik bir katliamın gerçekleştirilemediği" bildirildi.

        "Daha sonra da helikopterlerle taşınan mühimmatın dağıtıldığı, helikopterlerin bu katliamı gerçekleştirmek için sivil halkın üzerine ateş açtığı, bir kısım ölümlerden sonra korkan sivil halkın Genelkurmay Karargahı'nı boşaltıp dışarı çıkmak zorunda kaldığı" belirtilen iddianamede, "başkent Ankara'da topluca, aceleyle ve teçhizatlı olarak askeri bir kışladan çıkmanın ancak askeri bir darbe sırasında mümkün olduğunu her mantıklı kişinin bilebileceği" kaydedildi.

        SANIKLARIN 37'SİNDE BYLOCK BULUNDU

        İddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanlığının, sanıklardan, albay rütbesiyle Siirt 3. Komando Tugay Komutanlığında kurmay başkanı olarak görevli olan Erdoğan Kurt'un, önceden Kara Harp Okulu Anafartalar Tabur Komutanlığı görevini icra ettiğini, 15 Temmuz'da askeri darbe teşebbüsüne destek vermek maksadıyla sivil aracıyla saat 01.30'da Kara Harp Okuluna geldiğini, personelle helikoptere binip Genelkurmay Başkanlığına intikal ettiğini bildirdiği ifade edildi.

        Sanıklardan Muhammed Veli Karaboğa ve İsmail Tunç'un üst aramasında birer, Sedat Ayvaz'ın okuldaki odasında iki, Murat Orbay'ın Tandoğan Orduevindeki eşyaları arasında bir adet 1 ABD doları olduğu bildirilen iddianamede, 37 sanığın ByLock kullandığı, bir kısmının ise anne, baba ya da kardeşlerinin bu programın kullanıcısı olduğunun belirlendiği aktarıldı.

        Yine sanıklardan 7'sinin Bank Asya'da kendi adına, bir kısmının ise yakınları adına hesaplar bulunduğu ifade edilen iddianamede, bazı şüphelilerin yakınlarının Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan ihraç edildiği, sanıklardan Bayram Altunbaş'ın kardeşinin FETÖ yöneticilerinden İsmet Aksoy, sanık Emrullah Kaya'nın kardeşinin Ali Çelik, sanık Ümit Hamarat'ın ise yine FETÖ yöneticilerinden Reşit Haylamaz ve Selman Kuzu ile cep telefonu görüşmelerinin tespit edildiğine dikkat çekildi.

        İddianamede, sanıklardan 9'unun FETÖ'ye bağlı kurumlarda çalıştığı, kimi sanıkların yakınlarının da buralarda görev yaptığı bildirildi.

        İSTENEN CEZALAR

        İddianamede sanıkların "anayasayı ihlal" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanı sıra "terör faaliyeti çerçevesinde, korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme" suçundan 9'ar aydan 4 yıl 6'şar aya kadar mahkumiyetleri istendi.

        Sanıklardan Erdoğan Kurt'un ise "askeri komutanlığı gasp" suçundan ayrıca müebbet hapsi talep edildi.

        Mahkemede, 2 Mayıs 2017'de başlayacak yargılama ve 18 Mayıs'a kadar devam edecek. (AA)

        ADİL ÖKSÜZ'ÜN YENGESİ ADLİYEDE

        Karabük'te, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, FETÖ'nün "hava kuvvetleri imamı" olduğu belirtilen firari Adil Öksüz'ün tutuklu kardeşi Ahmet Öksüz'ün eşi adliyeye çıkarıldı.

        Karabük Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması çerçevesinde, örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı gerekçesiyle gözaltına alınan Havva Emel Öksüz'ün emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen Öksüz, daha sonra adliyeye getirildi.

        Havva Emel Öksüz'ün savcılık sorgusu devam ederken, tutuklu eşi eski Karabük Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Ahmet Öksüz de Karabük Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada savunma yapıyor. (AA)

        NİĞDE'DE "ŞIRNAK POLİS İMAMI" OLDUĞU ÖNE SÜRÜLEN DERSHANE ÖĞRETMENİ GÖZALTINA ALINDI

        Niğde'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, örgütün "Şırnak polis imamı" olduğu öne sürülen dershane öğretmeni gözaltına alındı.

        Niğde Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ/PDYnin Şırnakta görev yapan ve "polislerden sorumlu imam" olduğu iddia edilen 25 yaşındaki dershane öğretmeni N.M.A'yı gözaltına aldı.

        Şüphelinin emniyetteki işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. (AA)

        BARTIN'DA 14 KİŞİ YAKALANDI

        Bartın merkezli 6 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik eş zamanlı operasyonda 14 kişi yakalandı.

        Bartın Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma doğrultusunda, 14 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

        İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince Bartın merkezli Ankara, İstanbul, Kastamonu, Karabük ve Sakarya'da düzenlenen operasyonda, 14 kişi gözaltına alındı.

        Soruşturma kapsamında gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.

        Şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürüyor. (AA)

        AKSARAY'DA ADLİYEYE SEVK EDİLEN 18 JANDARMA PERSONELİMDEN 2'Sİ TUTUKLANDI

        Aksaray merkezli 10 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda gözaltına alınan 18 jandarma personelinden 2'si tutuklandı.

        Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen örgütün jandarma içindeki yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 7'si daha yakalandı.

        Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 2'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 16'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Örgütün jandarma içindeki yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 21 Şubat'ta Aksaray ile Ankara, Bursa, Kütahya, Karaman, Tunceli, Ağrı, Gaziantep, Kars ve İstanbul'da eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, aralarında teğmen, astsubay ve uzman jandarmanın da bulunduğu 11 şüpheli gözaltına alınmıştı. (AA)

        ÇORUM'DA GÖZALTINA ALINAN 13 ZANLIDAN 11'İ TUTUKLANDI

        Çorum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 13 zanlıdan 11'i tutuklandı.

        Çorum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturması kapsamında örgütün şifreli haberleşme uygulaması "ByLock"u kullandıkları iddiasıyla adliyeye çıkarılan, meslekten ihraç edilen polis, doktor ve öğretmenlerden oluşan 13 zanlı, savcılıktaki sorgularının ardından mahkemeye çıkarıldı.

        Zanlılardan T.A, A.Y, N.Y, İ.Y, E.K, E.M.C, B.P, A.A, F.K, S.T. ile S.Y. mahkemece tutuklandı, S.Y. ve T.Y. ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. (AA)

        KARS'TA 10 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda, hakkında gözaltı kararı çıkartılan 13 zanlıdan 10'u yakalandı.

        İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturmayı yürüten Kars Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı doğrultusunda, örgütle ilişkileri bulunduğu iddia edilenlerin yakalanması için çeşitli adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi.

        Operasyonda, doktor, veteriner, mühendis ve memurların da aralarında bulunduğu 10 kişi, örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandıkları iddiasıyla gözaltına alındı.

        Sağlık kontrolünden geçirilen zanlıların emniyete götürüldüğü, 3 kişinin de arandığı belirtildi. (AA)

        HATAY'DA ÜNİVERSİTE VE EMNİYETE FETÖ OPERASYONU: 127 GÖZALTI

        Hatay'daki FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında akademisyen ve daire başkanlarının da bulunduğu 104 kişi, Adana'daki soruşturmada da 23 polis gözaltına alındı.

        AKADEMİSYENLER GÖZALTINDA

        Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Hatay, Adana, İstanbul, Ankara, Gaziantep, Manisa, Kahramanmaraş, Antalya, Isparta, Batman ve Konya'da operasyon düzenlendi. Mustafa Kemal Üniversitesi'nde (MKÜ) görevli akademisyen, daire başkanları ve farklı kurumlarda görevli memurların da aralarında bulunduğu 104 kişi gözaltına alındı. Örgütün haberleşme programı Bylock'u kullandıkları ve örgütle bağlantısı bulundukları iddiasıyla gözaltına alınan şüpheliler arasında çok sayıda profesör, doçent ve yardımcı doçent olduğu bildirildi.

        Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında da Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de Adana, İstanbul, İzmir, Kayseri, Osmaniye, Antalya ve Hatay'da düzenlediği operasyonda aralarında daha önce görevden ihraç edilenlerin de bulunduğu 23 emniyet mensubunu gözaltına aldı. (Beycan ÜÇKARDEŞ / ADANA)

        KIRŞEHİR'DE 2 KİŞİ YAKALANDI

        Kırşehirde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 2 kişi yakalandı.

        Kırşehir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Ahi Evran Üniversitesinde (AEÜ) okutman olarak görev yapan M.E.E. ile Kırşehir Barosu avukatlarından H.Tyi gözaltına aldı.

        FETÖye finans desteği sağladıkları ve örgütün gizli haberleşme programı ByLocku kullandıkları iddiasıyla gözaltına alınan 2 şüphelinin ikametlerinde ve araçlarında arama yapıldı.

        Emniyetteki işlemleri tamamlanan M.E.E. ve H.T, sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi. (AA)

        NEVŞEHİR'DE ZİRAAT MÜHENDİSİ FETÖ'DEN TUTUKLANDI

        Nevşehir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında gözaltına alınan ziraat mühendisi Ş.A. tutuklandı.

        Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamaya göre, FETÖ/PDY soruşturması çerçevesinde hakkında soruşturma başlatılan Ş.A. gözaltına alındı.

        Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen zanlı, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. (AA)

        BOLU'DA 6 KİŞİ TUTUKLANDI

        Bolu'da Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 16 kişiden 6'sı tutuklandı

        Edinilen bilgiye göre, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada Bolu merkezli İstanbul, Bursa ve Yalova'da Bolu Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından gözaltına alınan 16 kişi ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.

        Mudurnu eski Belediye Başkanı Metin Soygür'ün de aralarında bulunduğu 4 kişi, savcılık ifadelerinin ardından serbest kalırken, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen emekli 2. Sınıf Emniyet Müdürü Ertuğrul B, meslekten ihraç edilen öğretmenler Şeyma T ve Ahu K, öğrenciler Ali Y ve Onur K ile Canan B tutuklandı. 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (IHA)

        BEYPAZARI'NDA TİCARET ODASI BAŞKANI ÇALIŞKAN TUTUKLANDI

        Ankara'nın Beypazarı ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) operasyonu kapsamında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan, savcılığın itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan Ticaret Odası Başkanı Hamdi Necati Çalışkan tutuklandı.

        Beypazarı Cumhuriyet savcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 25 Temmuz'da gözaltına alınan Beypazarı Ticaret Odası Başkanı Çalışkan'ın sevk edildiği mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına savcılıkça itirazda bulunuldu.

        Çalışkan, Emniyet Müdürlüğü ekiplerince dün düzenlenen operasyonda gözaltına alındı.

        Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen Çalışkan, savcılıktaki sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. (AA)

        ANKARA'DA 6 ZANLI TUTUKLANDI

        Başkentte, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantısı bulunan öğrenci yurtlarının yöneticileri ve personeline yönelik soruşturma kapsamında 6 zanlı tutuklandı.

        Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince, FETÖ ile bağlantısı bulunan öğrenci yurtlarının yöneticileri, çalışanları ve bu kurumların bağlı bulunduğu şirketlerin kurucularına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 kişinin emniyetteki işlemleri tamamlandı.

        Sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar, adliyeye gönderildi. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade veren zanlılardan 10u tutuklanması, biri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

        Mahkemeye çıkarılan zanlılardan 6sı tutuklandı, 5i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Zanlılardan bazılarının telefonunda FETÖnün şifreli haberleşme programı ByLockun bulunduğu öğrenildi. (AA)

        ERZURUM'DA 4 ÖĞRETİM ÜYESİ TUTUKLANDI

        Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) üniversite ayağına yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 4 öğretim üyesi tutuklandı.

        Alınan bilgiye göre, Erzurum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerince FETÖ'nün üniversite yapılanmasına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda gözaltına alınan 4 öğretim üyesinin FETÖ'nün haberleşme ağı ByLock kullanıcısı olduğu tespit edildi. Emniyetteki sorgulanmalarının ardından adliyeye sevk edilen 4 öğretim üyesi FETÖ terör örgütü üyesi olmak suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. (IHA)

        ANADOLU ÜNİVERSİTESİ'NE FETÖ OPERASYONU: 31 GÖZALTI

        Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde FETÖ yapılanmasına yönelik ikinci dalga operasyonu düzenlendi. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonla polis aralarında profesör ve doçentlerin de bulunduğu 31 kişiyi gözaltına aldı. Toplam 35 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu, 4 kişinin arandığı belirtildi. Gözaltına alınanlardan 22'sinin ByLock kullandığı bildirildi. (Can HACIOĞLU/ESKİŞEHİR)

        İSTANBUL MERKEZLİ FETÖ OPERASYONU

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 2 ayrı soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY üyesi askerler ile askerlerden sorumlu sivil yapılanma içerisinde oldukları gerekçesiyle hakkında gözaltı kararı çıkarılan 145 kişiden 40ı yakalandı.

        İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçarın koordinesinde cumhuriyet savcısı Gökalp Kökçü tarafından FETÖ/PDYye yönelik yürütülen iki soruşturma kapsamında, asker ve sivillerin yer aldığı 145 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

        Savcılığın talimatıyla harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ilk soruşturmada çoğunluğunu sivillerin oluşturduğu ve aralarında askerlerin de bulunduğu 79 şüphelinin, ikinci soruşturmada ise tümü rütbeli askerlerden oluşan 66 kişinin yakalanması için çalışma başlattı.

        Ekipler, ilk soruşturma çerçevesinde 22, ikinci soruşturma için de 15 ilde eş zamanlı baskınlar yaptı. Operasyonlarda, şu ana kadar 40 kişinin gözaltına alındığı, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

        Gözaltı kararı çıkarılan şüphelilerin, FETÖ/PDY üyesi askerler ile askerlerden sorumlu sivil yapılanma içerisinde oldukları ve bazılarının örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullandığı öne sürüldü. (AA)

        EDİRNE'DE FETÖ'NÜN MAHREM YAPILANMASINA DARBE

        Edirne’de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan aralarında albay, yüzbaşı ve teğmenlerin de bulunduğu 17 asker tutuklandı.

        Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma çerçevesinde, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Edirnedeki tugay komutanlığında FETÖnün "mahrem" yapılanması içerisinde faaliyet yürüten "subay abisi" konumundaki kişiler ve irtibatlı olduğu askerler tespit edildi.

        Örgütün "sorumlu abilerinin" üst düzey gizlilik içerisinde "sohbet" adı verilen faaliyetleri gerçekleştirdikleri ve subaylardan "kurban", "himmet" ve "bağış" adı altında para alarak örgüte aktardığı ortaya çıkarılan çalışma sonucu düzenlenen operasyonda, 19 kişi gözaltına alındı.

        Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 18 şüpheliden, aralarında albay, yüzbaşı ve teğmenlerin de bulunduğu 17si tutuklandı, 1i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Gözaltındaki 1 şüphelinin ise işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. (AA)

        TUNCELİ'DE 2 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

        Tunceli'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ) soruşturması kapsamında gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı.

        Edinilen bilgiye göre, Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Cumhuriyet Savcılığı koordinesinde yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında kapsamında bir polis ve bir öğretmen gözaltına alındı. Emniyette ifadeleri alınan 2 şüpheli terör örgütü üyeliğinden adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkan 2 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. (IHA)

        MALATYA'DAKİ KALKIŞMA DAVASINDA İKİNCİ GÜN

        Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili tutuklanan aralarında dönemin 2'nci Ordu Komutanı Adem Huduti, 2'nci Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun'un da bulunduğu 76 sanığın yargılandığı davanın ikinci gün oturumu başladı.

        Malatya'daki Kalkışma Davası'nda dönemin 2'nci Ordu Komutanı Huduti, 2'nci Ordu Kurmay Başkanı Angun, 7'nci Ana Jet Üs Komutanı Emin Ayık, 2'nci Ordu Harekat Destek Yarbaşkanı Zeki Karataş, 2'nci Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Mustafa Serdar Sevgili, meslekten ihraç edilen 2'nci Ordu'da görevli Ersin Yıldırım ile subay, astsubayların da bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanık için duruşmanın yapıldığı Yakınca Spor Salonu çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

        Jandarmanın öncü araçları eşliğinde cezaevi araçlarıyla spor salonuna kelepçeli getirilen Huduti ve Angun ile 19 tutuklu sanık, jandarma eşliğinde salona alındı. Diğer tutuklular ise SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlandı.

        Dün 3 er ve 1 onbaşının ifade verdiği duruşmada bugün Adem Huduti'nin savunma yapması bekleniyor. (HABERTÜRK HABER MERKEZİ)

        DARBECİYİ "ŞİŞEDEKİ PARMAK İZİ" ELE VERDİ

        Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) "hava kuvvetleri imamı" olduğu ileri sürülen Adil Öksüz'ün başkanlığındaki darbe toplantılarına katılan firari Birol Kurubaş'ı, cam şişe üzerindeki parmak izi ele verdi.

        FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili 221 şüpheli hakkında hazırlanan çatı iddianamesine göre, Ankara'da Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi'nde bulunan ve örgüte ait Empati Danışmanlık şirketi adına kiralanan üç katlı villada Öksüz başkanlığında darbe girişimine ilişkin toplantılar yapıldı.

        Toplantıya Öksüz'ün yanı sıra Birol Kurubaş, Bilal Akyüz, Mustafa Barış Avıalan, Sinan Sürer, Gökhan Şahin Sönmezateş, Ömer Faruk Harmancık, Turgay Sökmen, Fırat Alakuş, Ali Osman Gürcan ve Murat Koçyiğit'in katıldığı belirlendi.

        Kurubaş'ın, 5, 6, 7, 8 ve 9 Temmuz 2016 tarihlerindeki beş ayrı toplantıya katıldığı, evde yapılan aramalar sonucunda ortaya çıktı. Aramalarda elde edilen bir cam şişede yapılan parmak izi analizinde Kurubaş'ın parmak izine rastlandı.

        FETÖ'nün planlayıp sevk ve idare ettiği darbe girişiminde yer alan Kurubaş'ın, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma", "Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından yargılanması isteniyor. (AA)

        BATMAN MERKEZLİ 21 İLDE FETÖ OPERASYONU

        Batman merkezli 21 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda tutuklananların sayısı 24e çıktı.

        İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Batman Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında daha önce gözaltına alınan 31 zanlıdan işlemleri tamamlanan 14ü adliyeye sevk edildi.

        Savcılık ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle sulh ceza hakimliğine çıkarılan zanlılardan 11i "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandı, 3ü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

        Aynı operasyonda gözaltına alınan 15 kişiden 13ü daha önce tutuklanmıştı. Böylelikle operasyon kapsamında tutuklu sayısı 24e yükseldi.

        Diğer 2 zanlının emniyetteki işlemleri sürüyor.

        Batman merkezli 21 ilde 28 Şubatta düzenlenen eş zamanlı operasyonda, haklarında yakalama kararı çıkartılan 40 zanlıdan 31i gözaltına alınmıştı. Polis ekipleri 9 firariyi arıyor. (AA)

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SUİKAST GİRİŞİMİ DAVASI

        Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin 3ü firari, 44ü tutuklu 47 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor.

        Muğla E Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan sanıklar, sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde davanın görüldüğü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonuna getirildi. Binanın bahçesinde araçlardan indirilen sanıklar, jandarmalar eşliğinde salona alındı.

        Binanın yakınında toplanan çok sayıda kişi, sanıkları protesto etti. Terör örgütü ve örgütü elebaşı Fetullah Gülen aleyhine sloganlar atan vatandaşlar, üzerinde Türkçe ve İngilizce yazılar yer alan dövizler taşıdı.

        FETÖ elebaşı Gülenin bir numaralı sanık olduğu duruşmada bugüne kadar eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, eski Tuğgeneral Ünsal Coşkun, eski Binbaşı Şükrü Seymen, eski Binbaşı Taner Berber ve Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığının "üs imamı" olarak anılan eski Astsubay Zekeriya Kuzu, eski Özel Kuvvetler Tim Komutanı Yüzbaşı İsmail Yiğit ve helikopter pilotlarının da arasında bulunduğu tutuklu 37 sanık dinlendi.

        Yargılamanın üçüncü haftasında, diğer 7 sanığın da dinlenmesinin ardından ara kararın açıklanması bekleniyor. Savunmasını bugün verecek sanıklar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğanın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı da bulunuyor. (AA)

        ADANA MERKEZLİ 7 İLDE OPERASYON: 23 POLİS GÖZALTINA ALINDI

        Adana'da Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ-PDY) yönelik operasyonda emniyet müdürleri ve polislerin de olduğu 23 kişi gözaltına alındı.

        Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında örgütlü bağlantısı olduğu iddia edilen kişilere yönelik Adana merkezli İstanbul, İzmir, Kayseri, Osmaniye, Antalya ve Hatay'da çok sayıda adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube ekiplerince gerçekleştirilen operasyonda, aralarında emniyet müdürleri ve polislerin de olduğu 23 kişi gözaltına alındı.

        Adana'da gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, diğer illerde gözaltına alınanların ise gün içinde Adana getirileceği belirtildi. (DHA)

        KONYA'DA FETÖ İMAMLARI OPERASYONUNDA 8 TUTUKLAMA

        Konya merkezli 31 ilde Fethullahçı Terör ÖrgütüParalel Devlet Yapılanması'na yönelik soruşturmada örgütün imamları olduğu ileri sürülen 46 kişi gözaltına alındı. Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 8'i tutuklandı, 38 şüpheli ise adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı.

        Konya Cumhuriyet Başsavcılığı darbe girişiminin ardından FETÖPDY'ye yönelik soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında örgüt yapılanmasında terör örgütünün il, ilçe, bölge, ünite imamları, talebe mesulü bölge muhasebecisi, eyalet mesulü, sohbet hocaları olduğu ileri sürülen 100 kişi belirlendi. Bu kişiler hakkında 'Örgütün il yöneticiliğini yapmak, örgüte üye olmak, örgüte finans sağlamak, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından yakalama kararı çıkartıldı.

        Yakalama kararının ardından da 23 Şubat'ta Konya merkezli 31 ilde daha önce belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyon kapsamında 46 kişi gözaltına alındı. Polisteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 8'i çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 38 şüpheli ise adli kontrol kararı ile serbest bırakıldı. (DHA)

        ESKİŞEHİR'DE 15 EMNİYET MENSUBU TUTUKLANDI

        Eskişehir'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 17 emniyet mensubundan 14'ü ile 1 emekli jandarma astsubay, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Şüphelilerden 1'i savcılık tarafından, 2'si de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan 15 şüpheli Eskişehir H Tipi Cezaevi'ne götürüldü. (İHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ