Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ergin'den Gerçeker'e sert yanıt

        Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, yeni anayasa paketi için uzlaşmayı sonuna kadar değerlendireceklerini ve anayasa değişikliğinin şart olduğunu söylediler. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hükümetin anayasa değişikliğini içeren pakete sert eleştirilerde bulunan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in, "Yargıyla ilgili düzenlemeler Anayasa'ya, kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı. Yargıyı kuşatma çabaları var" sözlerine sert sözlerle cevap verdi.

        Adalet Bakanı Ergin: Uzlaşıyı sonuna kadar zorlayacağız

        Adalet Bakanı Sadullah Ergin, anayasa değişikliği konusunda uzlaşmayı sonuna kadar zorlayacaklarını söyledi.

        Ergin, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde basın mensuplarının anayasa değişikliği konusunda partilerle yaptıkları görüşmeler hakkındaki sorusunu cevapladı. Hoş bir zemin bulunduğunu belirten Ergin, "Hoş bir zemin var, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyoruz. Görüşüyoruz. İçerik değerlendirmesini şimdi yapmayacağım." dedi.

        CHP ve MHP'nin tavrının çok sıcak olmadığı hatırlatılarak 'nasıl bir zemin var' sorusuna ise Ergin, "Uzlaşıyı sonuna kadar zorlayacağız." diye cevap verdi.

        Bakan Ergin, Yargıtay Başkanı Gerçeker'in, değişiklik kuvevtler ayrılığı ilkesine ayrkırı sözlerine de cevap verdi. Gerçeker'in değişimin gerisinde kaldığını ima eden Bakan Ergin, "Gelişime ayak uyduramayanların sözleri bunlar. Bu sözleri 1950'li yıllardan beri duyuyoruz" dedi.

        ÇİÇEK: BU ANAYASA İLE DEVAM EDİLEMEZ

        Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek, "Türkiye, bu anayasa ile devam edemez" dedi. AK Parti'nin hukukçu kurmayları anayasa değişikliği taslağı hakkında basın kuruluşlarının Ankara temsilcilerini bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi. Ankara Rixos Otel'de yapılan toplantıya Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Anayasa Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek Türkiye'nin mevcut anayasa ile devam edemeyeceğini belirterek, "Yürürlükteki 1982 Anayasası, en çok tartışılan anayasadır. Dönemin barolar birliği başkanı dahi bu anayasayı eleştirmiştir. Bu anayasa, tepki anayasası haline gelmiştir. 82 Anayasası bir güvenlik anayasasıdır. Mevcut taslağımızda bu unsur kaldırılmış ve birey ön plana çıkarılmıştır. Mevcut anayasada dengeler birbirine uymuyordu ve değişmesi gerektiğini her kesim istiyordu" diye konuştu.

        Avrupa Birliği'nin değişimi istediğini hatırlatan Çeçik, "Avrupa Birliği istiyor diye biz bu değişikliği yapmıyoruz. Türkiye'nin çağdaş seviyeye gelmesi için yapıyoruz" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ