Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ferhat Tunç: "Dersim halkı nasıl bir hata işlediğini fark edecek"

        Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Tunceli bağımsız milletvekili adayı sanatçı Ferhat Tunç, Tunceli'de seçim sonuçlarını değerlendirerek, hayal kırıklığı yaşadığını ve çok üzgün olduğunu söyledi.

        Ferhat Tunç, yazar Celal Yıldız tarafından Seyit Rıza heykeli önüne konulan 'Dersimlilerin onurunu Onur Öymen'e teslim ettiniz, sizi alkışlıyorum' yazan bir çelengin bırakılması ardından yaptığı açıklamada, 12 Haziran 2011 seçimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Tunç, son iki gündür Tunceli'de yaşayan halkın yaşadığı pişmanlığı gördüklerini belirterek, bunu kendilerine açık bir şekilde yansıttıklarını söyledi. Tunceli'de sanal bir Başbakan yaratıldığını ifade eden Tunç, hemşerilerinin seçim çalışmaları sırasında Başbakan ilan edildiğini kaydetti. "Siz bir Başbakan seçiyorsunuz" propagandasının son derece güçlü bir karşılık bulduğunu aktaran Tunç, kendilerinin ise Tunceli'de anlatılması gerektiğini anlattıklarının altını çizdi. Kendisinin üzgün olduğunu belirten Tunç, "Ben 30 yıllık sanatçı kimliği olan bir insanım. Buralıyım ve burayla daha çok anılan bir insan oldum. Buranın tarihi, kültürü, inancı ve tüm değerleri doğrultusunda yoğun mücadeleleri olan bir insanım. Bu yüzden yargılanan ve ölüm tehditleri alan bir insan oldum. Keşke daha adaletli bir seçim olsaydı, taşa kendimizi anlatsaydık taş bizi anlardı. Ama halkımız bir Dersimlinin ilk kez Başbakan olacağına inandırdı kendini. Dolayısıyla böyle bir sonuç çıktı. Ama bu sonuç bizim için bir yenilgi sayılmaz" dedi.

        "KENDİNE SOL DİYEN GRUPLAR CHP'YE YÖNELDİ"

        Tunceli'de kendi dışındaki güçlerin kendilerine karşı güçbirliği kurduklarına vurgu yapan Tunç, "Biz Dersim'de daha önce almış olduğumuz oyumuzu koruduk. Ancak biz bir blok olarak bu seçime girdik. Dersim'de ilginçtir sistemin bloğu ile karşılaştık. Adalet ve Kalkınma Parti'sinden, CHP'ye önemli oranda bir oy kayması yaşandı. Daha önceki seçimlerde 3 bin üzerinde oy alan MHP bu seçimlerde sadece 900'lerde kaldı. Dolayısıyla geri kalan kısım CHP'ye kaydı. Ama en büyük talihsizlik de Dersim'de sol sosyalist olduğunu söyleyen bazı grupların, boykot adı altında CHP'ye yönelmeleri ve destek sunmaları büyük bir talihsizlikti. Genel olarak Dersim'de çıkan sonucu, ben şansızlık olarak görüyorum. Çok üzgünüm, bu üzüntümü kelimelerle ifade etmem mümkün değil. Ama görüyorum ki Dersim halkı da bu sonuçtan dolayı çok üzgündür" ifadelerini kullandı.

        "DERSİM HALKI NASIL BİR HATA İŞLEDİĞİNİ FARKEDECEK"

        Kendilerinin her şeye rağmen bu halka küskün olmadıklarını ifade eden Tunç, bu halkın kendilerini anlamalarını istediklerini fakat anlaşılamadıklarını söyledi. Artık bu halkı anlamaya çalışacaklarını belirten Tunç, "Dolayısıyla bu süreçte yaratılan bu sanal Başbakanlık etrafında çıkan bu sonucun adaletli olmadığını bir kez daha anlatacağız. Ben Dersim'in onurunun Onur Öymen'e teslim edildiğine inanmıyorum. Özellikle yaşlı kesim son derece duygusal bir tavır alarak, bu dönem CHP'de karar kıldı. Bunu bir onursuzluk olarak görmemiz yanlış olur. Bizim halkımızı bu şekilde suçlamamız kabul edilir gibi değil. Keşke halkımız daha bilinçli davransaydı keşke 1937-38'de CHP'nin rolünün ne olduğunu bilseydi. Bu bölge için asıl misyonunun ne olduğunu anlayabilseydi. Evet biz devletin değişmesi ve dönüşmesini istiyoruz. Dolayısıyla, seçim sürecinde CHP'nin de Türkiye'de demokrasi ve özgürlüğün önünde engel olan bir parti olmaktan çok, Kürt sorunu, Alevi sorunu ve diğer sorunların çözümünde belki de tarihsel bir rol oynayabileceğine inandık. Ama görüyorsunuz yüzde 25'in az üzerinde bir oy aldı. Bu gün Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığı bile tartışmalı durumda. En önemlisi de Demirel'in listesinden seçilen 22 milletvekilinin yakın bir tarihte CHP'den ayrılarak kendi guruplarını oluşturacakları konuşuluyor. Bütün bu gerçeklerin Dersim halkı açısından ne anlama geldiğini çok kısa sürede bilince çıkartılacağına inanıyorum.Dersim halkının aslında nasıl bir hata işlediğinin farkına varacak ve gereğini yapacaktır" şeklinde konuştu.

        Bölgede seçimin galibi olduklarını da sözlerine ekleyen Tunç, "Emek.Özgürlük ve Demokrasi Bloğu bölgede 36 milletvekili çıkardı. Bölge Dersim'de meydana çıkan bu durumu kabullenemiyor. Bölge 4 Dersim kökenli bayan milletvekili çıkardı. Bize sitemleri ise, 'Biz 4 Dersimli milletvekili çıkardık Dersim'de Bbloktan keşke bir milletvekili çıkarsaydı' idi" diye konuştu.

        "SIRRI SÜREYYA ÖNDER GÖNÜLLÜ DERSİM VEKİLİ OLACAK"

        Tunç, Dersim'de kendilerinin bir seçim kaybettiklerini fakat Dersim'i kaybetmediklerini belirterek, "Kamer Genç ve benzerlerini Dersim'i temsil etmelerinin artık mümkün olduğuna inanmıyorum. Dersim halkı da bunu kabul etmeyecektir. Zaten bizim bu seçim sürecinde rakibimiz ne Kamer Genç'ti, ne de onun arkasında bir gece yarısı operasyonu ile Dersim'de ikinci sıra milletvekili adayı olarak gösterilen Hüseyin Aygün. Biz nereye gittiysek hep karşımızda Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Yani bizim rakibimiz Kemal Kılıçdaroğlu'ydu. Bu gün beni Sırrı Süreyya Önder aradı ve ben bu dönem parlamentoda Sırrı Süreyya'yı Tunceli'nin gönüllü vekili olarak tayin ettiğimi söyleyebilirim. O da bunu büyük bir sevinçle karşıladı. Sevinçlerinin Dersim'deki sonucun gölgelediğini, hiçbir arkadaşımız seçildiğine bu yüzden tam sevinemedi. Yıllardır devletin bu halka karşı olan uygulamalarında bu halkın yanındaydık. Çünkü bu devlet Dersim halkına çok büyük acılar çektirdi. Bu acıları birlikte yaşadık. Ama bu dönem aynı devlet zihniyeti ile birlikte olup bizi ağlatmasını kabullenemiyorum. Üzgünüm bu konuda bunu hak etmediğimi düşünüyorum. Umarım Dersim halkı da en kısa zamanda bunun gereğini yapar, gerçek anlamda Dersim'i kendi tarihi kimliği ile, inancı ile, kültürü ile temsil edecek evlatlarının değerini anlar.Gereğini yapar" şeklinde konuştu.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ