Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Mahkeme 'adli emanetteki delil değiştirilmiş' dedi, diyarbakır, mahsun mızrak

        Diyarbakır'da, 28 Mart 2006'da çıkan olaylarda başına isabet eden gaz fişeği nedeniyle hayatını kaybeden 14 yaşındaki Mahsun Mızrak'ın ölümüyle ilgili olarak 3 polis memurunun yargılanmasına devam edildi. Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan polis memurları H.A, N.Ö. ve B.Ö. katılmadı.

        Mızrak ailesinin avukatı Barış Yavuz, önceki duruşmada olayla ilgili adli emanette bulunan ve sanıklar tarafından kullanıldığı bildirilen 3 bomba atar ve mermi çekirdeğinin mahkemeye getirildiğini hatırlatarak, ''Yapılan incelemede, emanetteki dosyanın en önemli delilinin değiştirildiğini gördük. Maktulün kafatasından çıkarılan bomba atar mermisi yerine ev tüfeği fişeği bırakılmış. Bizce sanıklar bu delili değiştirdi. Mahkeme bu önemli delili bulmalı'' dedi.

        "MAHKEMEDEN SUÇ DUYURUSU"

        Mahkeme heyeti, ailenin avukatının talebi üzerine emanette bulunan silah mühimmatı ile otopsi tutanağındaki bilgileri inceledikten sonra, ''Otopsi sırasında maktulün kafatasından çıkartıldığı anlaşılan, otopsi tutanağında özellikleri yazılı bulunan ve emanete alınan mermi çekirdeği ile mahkememize gönderilen fişek kartuşunun tamamen farklı nitelikte maddeler olduğu anlaşıldığından, otopside ele geçirilen mermi çekirdeğinin nasıl, ne şekilde ve kim tarafından değiştirildiğinin araştırılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulması'' kararı verdi.

        JANDARMA 'AV TÜFEĞİ FİŞEĞİ' DEDİ

        Mahkeme başkanı önceki celse, Van Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği'ne gönderilen, adli emanette bulunan ve sanıkların olaylar esnasında kullandığı iddia edilen 3 bomba atar silah ve bir adet fişekle ilgili balistik incelemenin yapıldığı, raporun da mahkemeye gönderildiğini bildirdi.

        Raporda, ''uç kısmı gövdesinden ayrılmış iki parça halindeki siyah renkli fişeğin, 12 kalibre av tüfeği mühimmatı olduğu'' belirtilerek, ''Mühimmat parçasının tetkik konusu 40 mm çapındaki bomba atar silahlarıyla çap farkı nedeniyle atılması mümkün değildir'' denildi. Raporda ayrıca şu ifadelere yer verildi: ''Olayda kullanıldığı iddia edilen silahlar ile mukayese atışlarında kullanılmak üzere aynı özellikteki bomba atar mühimmatı ve suç konusu atılmış bomba atar mühimmatının laboratuvarımıza gönderilmesi durumunda, incelemeye elverişli karakteristik izlerden makroskopta yapılacak karşılaştırma neticesinde, suç konusu atılmış bomba atar mühimmatının şüpheli silahlardan atılıp atılmadığının tespitinin yapılabileceğini arz ederim.''

        Avukat Yavuz, Van Jandarma Kriminal Laboratuvar Amirliği'nin raporunun, emanetteki delilin değiştirildiğini doğruladığını ileri sürerek, tutuksuz yargılanan 3 polis memuru hakkında tutuklama kararının çıkarılmasını talep etti.

        Mahkeme heyeti, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunun sonucunun beklenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

        İSTENEN CEZALAR

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıkların TCK'nın 81/1. maddesinde yer alan ''Olası kast sonucu ölüme neden olmak'' suçundan müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmaları isteniyor.

        İddianamede, maktulün ölümüne neden olan gaz fişeğinin M 16 uzun namlulu silaha monteli bomba atar aparatı ile birlikte kullanıldığı belirtilerek, ''Bu tip gaz fişeğini kullanan silah ve aparatların şüphelilere zimmetli olduğu ve olayların bastırılmasında görevli olan şüpheliler tarafından kullanıldığı, ancak maktulün ölümüne neden olan gaz fişeğinin hangi silahtan atıldığının tespit edilemediğine'' yer verilmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ