Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Türkiye genelinde mazeret sınavlarına katılımın oldukça düşük olduğu gözlendi, Mazeret sınavına katılım yaklaşık yüzde 10

        HT GAZETE / EĞİTİM

        Türkiye genelinde sonuçları liselere girişte kullanılacak olan 6 dersten geçen ay yapılan ancak bu sınavlara hastalıkları, yakınlarının hastalığı ya da ameliyatı ya da ölümü ile yurtdışı yarışmalara katılmak gibi geçerli mazerete sahip 45 bin 984 öğrencinin katılması öngörülüyordu. Ancak sınavlara katılımın düşük olduğu gözlendi. En fazla öğrencinin sınava gireceği İstanbul'da katılım yaklaşık yüzde 10 oldu. 6 bin 598 öğrenciden ilk gün 600'ü ikinci gün de yalnızca 578'i katıldı. Eğitimcilere göre sonuçları yalnızca liseleye geçişte değil, sınıf geçmede de kullanılacak olan bu sınavların önemi ne öğrenciye, ne velisine ne de öğretmenlere yeterince anlatılamadı.

        Hafta sonu ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinden 28-29 Kasım'da gerçekleştirilen sınavlara katılamayan 45 bin 984 öğrenci için mazeret sınavları yapıldı. İlk gün oturumu Cumartesi günü yapılan ve dün de ikinci oturumu Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil derslerinin sınavlarıyla mazeret sınavları da tamamlanmış oldu. Her dersten öğrencilere 20'şer soru yöneltildi ve 40 dakika tanındı.

        Ancak dikkat çeken sınavlara katılan öğrenci sayısının düşüklüğü oldu. Örneğin dün 308 kişinin sınava girmesi beklenen Van Başkale'de tek öğrencinin sınava girmesi gibi ilk oturumun yapıldığı cumartesi günü de birçok ilde öğrenci sayısı beklenenin çok altında kaldı. Örneğin ilk gün 22 öğrencinin girmesi beklenen sıra Yozgat'ta 7 öğrenci katıldı. Bu oran İstanbul'da yüzde 10 olarak gerçekleşti.

        6 BİN ÖĞRENCİDEN YALNIZCA 600

        İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız İstanbul'da mazeret sınavına girecek öğrenci sayısının 6 bin 598 öğrenciden ilk oturumlara katılanların sayısının 600, dün yapılan ikinci oturumlara katılanların da 578 olduğunu söyleyerek, gerekçeler hakkında şunları söyledi:

        "Katılımın neden gerçekleşmediğine ilişkin araştırma yapacağız. Ancak ilk akla gelen gerekçeleri şöyle sıralayabilirim. Bu öğrenciler arasında sürekli devamsızlık yapanlar olabilir. Yani okula devamlarında sorun olan öğrenciler olabilirler. Bir başka neden bazı öğrenciler nakille başka okullara gitti. Eski okullarında isimleri kalmış olabilir. Yani aslında girmiş ama girmemiş gibi görünüyor olabilirler. Anadolu, fen lisesi gibi okulları hedeflemeyenler aralarında olabilir. Bir de diğer notlarının sınıf geçmeye yeterli olacağını düşünmüş olabilirler. Ancak bunlar kesin bilgiler değil, nedenlerini çıkaracağız."

        SİSTEMİ ANLATAMADILAR

        Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Özden sınava katılımın düşük olmasıyla ilgili, "Bu sisteme hızlı geçildi. Öğrencilere, velilerine ve özellikle de okullarda öğretmen ile yöneticilere bu sınavların öneminin iyi anlatılamadığı ve iyi duyuru yapılamadığını düşünüyorum. Devamsız öğrenciler de aralarında olabilir ancak bir kez bu sınavların ders geçmede de kullanılacağı konusunda yeterli bilginin verilmediğini düşünüyorum" dedi.

        Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da, "Telafi sınavlarının olacağı konusunda okullara yeterli hatırlatma yapılmamış olabilir. Sınavların önemi konusunda yeterli bir bilgilendirme sağlanamamış olabilir. Aksi halde sonuçları sınıf geçmede de kullanılacak bu sınavlara neden ilgi gösterilmesin? Bu SBS gibi değil, isteyenin girdiği ve sonuçların da sadece liseye geçişte kullanıldığı bir sınav değil" diye konuştu.

        SONUÇLAR OCAK'TA

        Mazeret sınavına giremeyen öğrenciler sınava katılmamış kabul edilecek. Sınavlara katılmayan öğrencilerin durumları, puanla değerlendirilmeyecek ancak dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav adedi tam olarak alınacak. Hem mazeret hem de geçen ay yapılan 6 dersten 6 sınavın sonuçları ocak ayında açıklanacak. Öğrenciler önümüzdeki nisan ayında tekrar 6 dersten 6 sınava girecek. Bu sınavların sonuçları liselere geçişte kullanılacak yerleştirme puanlarının oluşturulmasında yüzde 70 oranında etkili olacak.

        35 ÖĞRETMEN 1 ÖĞRENCİ İÇİN GÖREV ALDI

        Van'ın Başkale İlçesi'nde yapılan mazeret sınavlarına 308 öğrenci girecekti ancak tek öğrenci sınavlara katıldı. 307 öğrenci ise sınavlara girmedi.

        Başkale Cumhuriyet Ortaokullu'nda yapılan iki gün süren sınavlar için 35 öğretmen görevlendirildi. 17 salondan 16'sı boş kaldı. Tek salonda sınava giren Mazlum Işık "Salonları boş görünce şoke oldum. İnşallah iyiyi bir puan alırım" derken, öğrencilerin kar yüzünden köy yolları kapandığı için sınava gelemediğini vurgulandı.

        EŞDEĞER SORULAR KULLANILDI

        Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları iki günde tamamlanan mazeret sınavlarını değerlendirdi ve geçen ay yapılan sınavlarda yöneltilenlerle bu sınavlardaki soruların "eşdeğer" olduğunu söyleyedi. İşte sınav değerlendirmeleri;

        Matematik:Benzer nitelikte sorular, açık, anlaşılır ve müfredat dahilinde temel bilgiyi ölçen sorulardan oluşmuştur. Bir önceki sınavda da olduğu gibi ayırt edici nitelikte sorular bulunmuyor.

        İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük:Müfredata uygun. Sorular açık ve anlaşılır ifadelerden oluşuyor. Öğrencinin bilgi seviyesine uygun ve tek bir kavramı ölçmeye yönelik. Sorular özellik ve resimli soru sayısı bakımından 29 Kasımda yapılan İnkılap Tarihi sınavıyla benzerlik gösteriyor. Eleyici bir sınav değil.

        Fen ve Teknoloji:Geçen sınavlardaki sorularla örtüşüyor. 9 tane hücre bölünmesi ve kalıtım, 11 tane sıvıların kaldırma kuvvetinden soru sorulmuş. Önceki sınavda olduğu gibi bu sınav da müfredata uygun ve çoğunlukla kolay sorulardan oluşuyor. Genel anlamda ayırt edici ve zorlayıcı soru olmadığını söyleyebiliriz.

        Türkçe:Geçen sınavdakine paralel sorular sorulmuş. Ayırt edici sorular olmamasına karşın bazı sorular ilk sınava göre daha zorlayıcı ancak bu sorular öğrencilerin yapamayacağı zorlukta değil.

        İngilizce:Sorular önceki sınavla benzer. Her iki sınavda da soruların konulara göre dağılımı eşit değil.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ