Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol İspanya Inaki Williams: Baskonya'da bir Ganalı - Futbol Haberleri
        1

        Maria Arthuer kararını vermişti: Çocuklarının, onunki gibi bir hayatının olmasını istemiyordu. Eşi Felix'le birlikte aylarca buna kafa patlattılar ve nihayetinde bolca fedakarlık gerektiren bir çözüme ulaştılar. Buldukları çözüm hayatları üzerine zar atmaktı...

        2

        Gana'nın başkenti Accra'dan otomobille Kuzey Afrika'daki İspanyol toprağı olan Melilla'ya ulaşmak bugünlerde 73 saat sürüyor. 1994'te ise otomobil yolculuğu bir seçenek değildi. Accra ile Melilla arasında 5 bin kilometre vardı. Önlerinde devasa Sahra Çölü vardı ve bu tek engel de değildi. Felix, çölü çıplak ayakla geçerken Maria da ilk çocuklarına hamileydi. Afrika'dan İspanya'ya giderken hayatlarını kaybetmiş birçok insan tanıyorlardı. Melilla sınırına geldiklerinde sınırı geçmeyi başardılar ancak sevinçleri kısa sürdü. Polis, kaçak giren çifti yakaladı ve diğer Afrikalıların yanına hapishaneye kapattı.

        3

        Hapishanedeyken bir avukatla tanıştılar. Avukat onlara belgelerini yok etmelerini, yetkililere de Melilla yolunda onları kaybettiklerini söylemelerini önerdi. Dahası onlara iç savaşın yaşandığı Liberya'dan olduklarını ve İspanya'ya sığınma talebinde bulunmaları gerektiğini söyledi. Tüm bürokratik işlemlerin ardından insani yardım kuruluşu Caritas, Maria ve Felix'e, İspanya'da oturma ve çalışma izni aldı. Melilla'daki yolculukları burada sona erdi.

        4

        İspanya'ya adım atan çift ilk olarak Madrid'e oradan da Malaga'ya gittiler. Afrika'nın göbeğinden başladıkları yolculuk nihayet Baskonya'daki Bilbao şehrinde son buldu. Burada Inaki Mardones adında bir rahiple tanıştılar. Mardones onlara Bilbao'da kalacak bir yer ayarladı. 15 Haziran'da Felix, rahip Mardones'in kapısını çaldı ve yardım istedi. Maria doğum yapacaktı.

        5

        YARDIMLARINA KOŞAN RAHİP, INAKI'NİN İSİM BABASI OLDU

        Mardones bir taksi çağırdı ve onları hastaneye götürdü. Birkaç saatin ardından çiftin ilk çocukları dünyaya geldi. Mardones'ten çocuklarının vaftiz babası olmalarını istediler ve ilk çocuklarına onun adını verdiler: Inaki Williams Arthuer...

        6

        Maria ve Felix, hayalini kurdukları hayata ilk adımı atmışlardı ancak her şey toz pembe değildi. Felix, Bilbao'da iş bulamamıştı ve Baskonya'daki bir başka şehre yani Pamplona'ya gitti. Orada bir çiftlikte çalışmaya başladı. Maria ise çocuğuna bakmak için birden fazla işte çalışıyordu. Inaki ise sokakta çocuklarla hava kararana kadar top oynamakla meşguldü.

        7

        12 Nisan 2002'de Maria ikinci çocuğu Nicholas'ı dünyaya getirdi. Inaki artık ailesine yardım etmesi gerektiğinin farkına vardı. "12 yaşındayken bir gün eve geldim ve yiyecek hiçbir şey yoktu" diyor Inaki Williams bundan sadece birkaç ay önce El Pais'e verdiği röportajda. "Işıklar bile yanmıyordu çünkü faturaları ödeyememiştik. O zaman bir şeylerin farkına vardım. Yapabileceğim şeylerin hayalini kurdum. Anneme en azından bundan daha iyi bir hayat sunmak istiyordum"

        8

        Inaki'nin babası daha fazla para kazanmak için Pamplona'dan da ayrılarak Londra'nın yolunu tuttu. Inaki ise tüm ailesini bu darboğazdan çıkarabilecek bir plan daha doğrusu bir hayal üzerine yoğunlaşmıştı: Futbol oynayarak başarılı olursa ailesi daha iyi bir geleceğe sahip olacaktı. Küçük yaşlardan itibaren yeteneği dikkat çeken Inaki ilk olarak Club Natacion Pamplona'nın altyapısına girdi. Daha büyük kulüplere transferi ise fazla zaman almayacaktı.

        9

        AYDA 40 EURO'YA HAKEMLİK

        Javi Martinez, Iker Muniain ve Mikel San Jose'yi, Athletic Club'a kazandıran gözlemci Felix Burgui, Inaki Williams'ı izlemeye gelmiş ve onu beğenmişti. 2008 yılında Inaki'yi Athletic'in alt kulüplerinden olan Club Deportivo Pamplona'ya transfer ettiler. Ufak bir adımdı ancak yine de bir gelişmeydi. Inaki kulüpten maaş almayı başaramamıştı ancak kendisine bir ek iş bulmuştu: Çocukların maçlarında hakemlik yapıyor ve haftada 10 Euro kazanıyordu.

        10

        Inaki Williams'ın beklediği şans bundan 4 yıl sonra geldi. Athletic Club kapıları ona açılmıştı ancak şimdi de kısa yaşamının en zor kararıyla karşı karşıyaydı. Ailesinin yanından ayrılarak Bilbao'ya taşınması gerekiyordu. Kulübün teklifini kabul etti.

        11

        2012 yazında kendini Athletic Club'ın altyapısı olan Lezama'da bulan Inaki Williams, genç takımdaki ilk sezonunda tam 34 gol birden attı! Kepa Arrizabalaga, Yeray Alvarez, Unai Lopez'in bulunduğu kadroyla birlikte NextGen Series turnuvasında dikkatleri üzerine çekti.

        12

        A TAKIMA İLK ADIM VE İLK GOL

        Devamındaki yaz, Atheltic'in bir başka kardeş kulübü dördüncü lig ekibi CD Baskona'ya kiralandı. Ligde 15 maçta 11 gol atarak gol krallığı yarışında zirvedeydi ancak Athletic'te Aritz Aduriz sakatlanınca A Takıma çağrıldı. Dönemin teknik direktörü Ernesto Valverde, aralık ayındaki Cordoba başında onu oyuna aldı ancak daha sonra genç takıma gönderildi. Ocak ayında ise yeniden A Takıma döndü.

        13

        19 Şubat 2015'te Torino'da hava yaklaşık 5 dereceydi. Torino Olimpiyat Stadı'nda ilk 11'ler anons edilirken Inaki Williams'ın adı da duyuldu. Valverde yetenekli genç oyuncusuna, UEFA Avrupa Ligi'nin son 32 turu ilk maçında şans vermişti. Inaki Williams da hocasının güvenini boşa çıkarmadı.

        14

        Mücadelenin ilk düdüğünün üzerinden henüz 9 dakika geçmişti ki Borja Viguera'nın pasında topla buluştu ve kaleci Daniele Padelli'yi geçerek Athletic'i 1-0 öne geçirdi. İlk golünü attıktan sonra korner bayrağına koştu, ardından arkadaşları da ona...

        15

        "O gün oynamayı beklemiyordum" diyor Inaki Williams Movistar+'ya verdiği röportajda. "Gol attıktan sonra fotoğrafçılara 'Gol attım, gol attııımmmm' diye bağırdım" Sosyal medya hesabında "Hayaller, onu beklemeyi öğrenirseniz bir gün gerçek olur" yazalı henüz 2 ay olmuştu... Ailesi, çocuklarına daha iyi bir hayat sunması için Melilla'daki tellerden atlamak zorunda kalmıştı. Inaki'nin anne babası gibi sınır geçmesi gerekmese de önündeki engelleri aşması gerekiyordu. Irkçılık ve yabancı düşmanlığı oldukça yaygın bir şeydi...

        16

        BASK KİMLİĞİ VE MODERN FUTBOL

        Athletic Club, İngiltere'de mühendislik eğitimi alan Basklı öğrencilerin kurduğu bir futbol kulübüdür. Kulübün renkleri olan kırmızı ve beyaz, 1910'da kurucu üyelerden Juan Elorduy'un İngiltere'den getirdiği 50 Southampton formasının yardımıyla seçilmiştir. Kurulduktan sonra İngiliz futbolcuları da oynatan Athletic Club, 100 yılı aşkın bir süredir sadece Basklı futbolcuları oynatıyor, 1911'de İspanya Futbol Federasyonu tarafından yabancı futbolcuları oynattıkları için ceza almalarından bu yana...

        17

        Bugünlerde Athletic Club kadrosunun yüzde 80'i, kulübün altyapısında yetişen oyunculardan oluşuyor. Yüzde 20'lik kesim ise bir kısmı Fransa sınırları içinde bulunan Baskonya bölgesinde yetişen oyunculardan.

        18

        Kulübün sportif direktörü Jose Amorrortu, "Bir kültürümüz, anlayışımız var" diyor Athletic'in felsefesini anlatırken. "Amacımız iyi futbolcular yetiştirmek kadar onları iyi insan haline getirmek. Dünyada bizim gibi bununla uğraşan başka bir kulüp daha yok. Aile, biz Basklılar için her şey demektir. Biz de kendi insanımıza doğru şeyi sunmak istiyoruz. Baskonya'da büyüyen biri için Athletic'te oynamaktan daha gurur verici bir şey yoktur"

        19

        Inaki Williams, Athletic Club tarihindeki ilk siyahi oyuncu değil. 2011'de annesi Basklı babası ise Angolalı olan Jonas Ramalho, Athletic tarihinin ilk siyahi futbolcusu oldu. Inaki Williams ise Athletic'te gol atan ilk siyahi futbolcu. Ailesinde Baskonya kökeni bulunmadığı için Inaki Williams'ın Athletic'in politikası gereği kulüpte oynayamaması gerekirken kulüp iltica eden ailesinin özel durumu nedeniyle buna izin verdi. Üstelik Inaki, Baskonya'da doğmuş ve Basklı ismi almıştı.

        20

        Guardian'a 2016'da verdiği röportajda Athletic'te oynamanın mahalleden arkadaşları gibi çocukluk hayali olduğunu belirten Inaki Williams, zaman zaman ırkçılıkla karşılaşıyor. "Her gün bir şey olmasa bile her zaman hissettiğiniz bir şey" diyor Williams 2015'te El Mundo'ya... "Hareketleriyle, söyledikleriyle sizi incitmek isteyen insanlar var. Sahadaysam böyle şeyleri görmemeye, duymamaya çalışıyorum çünkü duygular performansımı etkiliyor. Sokaktaysa görmezden gelmeye, devam etmeye çalışıyorum"

        21

        Devam etti de. Aritz Aduriz'in ilk 11'e dönmesinin ardından Williams santrfordan sağ kanada geçti, burada rakiplerine korku salan hızlı bir oyuncuya dönüştü. Taraftarın sevgilisi haline gelmesi de uzun sürmedi. Torino'da attığı golün ardından kulüp Williams'ın sözleşmesini yeniledi ve genç futbolcu yeni maaşıyla ailesini yanına alabildi.

        22

        Ağustos 2015'te profesyonel kariyerinin ilk kupasını da kaldırdı. Inaki Williams iki maçta da sakatlığı nedeniyle oynayamasa da Athletic Club, Barcelona'yı toplamda 5-1 yenerek İspanya Süper Kupası'nın sahibi oldu. Devamındaki sezonda Inaki Williams 37 maçta 13 gol 6 asistlik performans sergiledi.

        23

        IRKÇI SALDIRI

        21 Ağustos 2016'da Athletic, Sporting Gijon'la deplasmanda karşılaşırken El Molinon Stadı'nda ırkçı ifadeler ve maymun tezahüratları yankılanıyordu. "İlk başta hareketleri fark etmedim" diyordu Inaki Williams maçın ardından yaptığı açıklamada. "Ardından hakem yanıma gelerek 'Inaki, sana ırkçı saldırılarda bulunuyorlar. Maçı durdurup anons yaptıracağım. Böyle hareketler maç boyunca tekrarlanmayacak' dedi. Şok içindeydim çünkü ilk defa başıma geliyordu"

        24

        Hakem Carlos Clos Gomez maçı bir dakikalığına durdurdu ve anons yapıldı. Devamındaki birkaç günde İspanya Futbol Federasyonu, tribünde ırkçı saldırıların yapıldığı bölümleri tespit ederek kapatma cezası verdi. Inaki ise bu insanların hayallerinin önüne geçmesine izin vermeyecekti.

        25

        "O oldukça cana yakın bir çocuk" diyordu Athletic Club'ın basın sorumlusu Nika Cuenca. "Eğlenceli biri. Bilbao'nun merkezinde sıradan bir hayat yaşıyor. Oldukça disiplinli ve neler yapabileceğinin farkında" Cenca haklıydı... Inaki Williams devamındaki üç sezonda 33 gol 20 asistlik rakamlara ulaştı. Nisan 2016'dan bu yana hiçbir La Liga maçını kaçırmayarak kulüp tarihine geçti. Manchester United'ın yaptığı ciddi transfer teklifine rağmen geçen yaz Athletic'le olan sözleşmesini tam 9 yıllığına uzattı, sözleşmesine 135 milyon Euro'luk serbest kalma bedeli maddesiyle.

        26

        Annesi ona henüz 18 aylıkken hangi takımı tuttuğunu sormuş ve o da bağırarak "Athletic" demişti. "Olmak istediğim yerdeyim" diyor Inaki Williams Cadena Ser'e. "Her zaman söyledim, burası benim evim. Kariyerimin sonuna kadar burada olmak, futbolu Athletic formasıyla bırakmak istiyorum"

        27

        Bilbao şehrinin sakinleri Inaki Williams'ı çok seviyor. Soyunma odasında da aynı sevgiyi görüyor. Takım arkadaşı ve kulübün simge isimlerinden Iker Muniain ona 'panter' anlamındaki 'La pantera' lakabını taktı. Inaki de kendisini "Panter derili ve aslan kalpli" biri olarak tarif ediyor.

        28

        YİNE IRKÇI SALDIRI

        Ocak 2020'de Athletic, RCDE Stadı'nda Espanyol'un konuğu olurken dakikalar 69'u gösteriyordu. Dördüncü hakem saha kenarında 9 numaralı futbolcunun oyundan çıktığını tabelasıyla gösterirken yeni kurallar gereği Inaki Williams, sahayı en yakın olduğu bölgeden terk edecekti. Diego Lopez'in koruduğu kalenin arkasında, Espanyol'un en fanatik taraftarların bulunduğu tribünün yanına yöneldi.

        29

        TENERIFE'DE AYAKTA ALKIŞLANDI

        Sakin hareketlerle yedek kulübesinin yolunu tutan Inaki Williams o esnada maymun tezahüratlarını işitti. Takım kaptanı Iker Muniain hakemi bu konuda uyardı. Üç gün sonra Athletic, Kral Kupası maçı nedeniyle Tenerife'ye seyahat etti. Tenerife taraftarları, Inaki Williams'ı ayakta alkışladı. "Bir kez daha ırkçı saldırılarla karşılaşırsam, halkımın yanımda olduğunu bilerek hareket edeceğim" diyordu genç futbolcu Movistar+'ya.

        30

        "Takım arkadaşlarımla bu konuda görüştük ve ırkçı saldırıyla karşılaştığım anda sahayı terk edeceğiz, bu mağlubiyete mal olsa bile. 21. yüzyılda böyle bir şeyin yaşanması kabul edilemez. Ten renginin, ırkın ya da cinsiyetin hiçbir öneminin olmadığının anlaşılması lazım"

        31

        Inaki ve ailesi, 2019'da Kuveyt'e gitti. Yolculuk esnasında çöle geldiklerinde annesi Maria gözyaşlarını tutamadı. Geçmişte yaşadığı zorluklar gözlerinin önüne geldi. Ailenin yaptığı fedakarlıklar... Inaki Williams bugüne kadar büyük hayaller kurdu ve bunların bazılarını başardı. Geçmişini hiçbir zaman unutmadı.

        32

        Futbolun toplum üzerindeki etkisinin ve geniş kitlelere mesaj vermek için etkili bir araç olduğunun farkına vardı. Bunların da dışında onun oynadığı futbolun, kendisi gibi zorluklar yaşayan birçok çocuğa ilham verdiğini de biliyor.

        33

        "Irkçılık beni etkilemiyor" diyor Inaki Williams Antena 3'e verdiği röportajda. "Yine de yurt dışından gelen, hayatı acılarla dolu, bir parça ekmek bulmak için mücadele veren insanlar, onların çocukları için mücadelemi sürdüreceğim"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ