Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Irak'ta hareketli gece! Son dakika: ABD Başkonsoloğu yakınında füze
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD askerlerinin konuşlu olduğu Erbil'deki havalimanına yapılan roketli saldırıda, 4'ü Amerikan askerlerinin kaldığı yerleşkeye olmak üzere 14 roket fırlatıldığı ortaya çıktı.

        ABD'li güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, dün gece Erbil'de havalimanına yapılan saldırıda 5 sözleşmeli personel ve 1 ABD askeri yaralanırken, 1 sözleşmeli personelin de hayatını kaybettiği saldırıda 14 roket kullanıldı.

        Bu roketlerin 10'u Amerikan askerlerinin kaldığı yerleşkenin dışına düşerken, 4 roket ise yerleşkeye isabet etti.

        Olayla ilgili soruşturma sürerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, saldırının ardından görüştüğü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'ye ABD'nin destek mesajını iletmişti.

        Konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada Blinken, "Saldırıyı soruşturma ve failleri sorumlu tutma yönündeki çabalarına verdiğimiz desteği iletmek için Başbakan Mesrur Barzani'ye ulaşarak olayı görüştük." ifadesine yer vermişti.

        Habertürk TV Dış Politika Koordinatörü Çetiner Çetin'in haberine göre, Hristiyan nüfusun da yaşadığı bölgede bulunan yerleşkenin yakınına düşen füzeler nedeniyle ABD Konsolosluğu binasında olağanüstü hal ilan edildi. Bölgedeki sıcak gelişmelerle birlikte Japonya Başkonsolosluğu da acil durum ilan etti.

        HAVAALANI UÇUŞLARA KAPATILDI

        Erbil'deki havaalanının dışına düşen füze bir işyerinin camlarının kırılmasına ve bir evin bahçe duvarının yıkılmasına neden oldu. İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da yaralananlar olduğu bilgisi paylaşıldı. Havaalanı tüm uçuşlara kapatılırken, çevrede savaş uçaklarının sesleri duyulmaya başlandı.

        SALDIRIDA 3 FÜZE KULLANILDI

        Füzelerin atıldığı bölgede Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluk yerleşkesi ise 2 km yakında bulunuyor. Saldırıda 3 füze kullanıldığı belirtilirken füzelerden biri Waziran semtine, diğerlerinin de Mercedes binası yakınına düştüğü öğrenildi.

        REKLAM

        Çetiner Çetin'in bölgeden edindiği görüntülerde füze parçaları ve saldırının boyutu görülüyor.

        ÖLÜ VE YARALILAR VAR

        ABD öncülüğünde DEAŞ'a karşı kurulan koalisyon güçleri, Erbil'deki havalimanına saldırıda 1 sivil müteahhidin öldüğünü, 5 sözleşmeli personel ile 1 ABD'li askerin de yaralandığını açıkladı.

        Koalisyon tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Erbil'de koalisyon güçlerine yönelik saldırıda 1 sivil müteahhit hayatını kaybetti, 5 sözleşmeli personel ve 1 ABD'li asker de yaralandı.

        Erbil kentinde ABD askeri üssünün de bulunduğu havalimanına düzenlenen füze saldırısında biri ağır, 3 kişi yaralanmıştı.

        Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi de söz konusu saldırıyla ilgili inceleme başlatılması talimatı vermişti.

        FÜZE SALDIRILARINDA KULLANILAN ARAÇ BULUNDU

        Irak'ın Erbil kentine düzenlenen füze saldırılarında kullanılan aracın bulunduğu bildirildi.

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansına bağlı anti terör güçleri, Erbil'de gerçekleşen füzeli saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

        Açıklamada, güvenlik güçlerinin Erbil'e atılan füzelerin fırlatıldığı aracı bulduğu ve soruşturmalar tamamlandıktan sonra daha fazla bilgi paylaşılacağı kaydedildi.

        BLINKEN-BARZANİ GÖRÜŞMESİ

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda Erbil'de gerçekleşen füze saldırılarını görüştü.

        Barzani, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Blinken ile Erbil'e yapılan "korkakça saldırı" hakkında konuştuğunu belirterek, saldırının arkasındaki suçluların tespit edilmesi için soruşturmada yakın iş birliği konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

        Barzani, daha önce yaptığı açıklamada, füze saldırılarını "terör saldırısı" olarak niteleyerek şiddetle kınamıştı.

        ABD, SALDIRIYI KINADI

        ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Erbil'de gerçekleşen füze saldırılarının ardından görüştüğü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani'ye ABD'nin destek mesajını iletti.

        ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Erbil'de gerçekleşen füze saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaparak, saldırıdan dolayı "öfkeli" olduklarını dile getirdi.

        Blinken, ilk incelemelere göre saldırılarda bir sivil sözleşmeli personelin hayatını kaybettiğini, aralarında bir Amerikan askerinin de olduğu bazı sözleşmeli personellerin ise yaralandığını bildirdi.

        Hayatını kaybeden personelin yakınlarına başsağlığı dileyen Blinken, saldırılar dolayısıyla acı çeken Iraklı ailelere de desteklerini iletti.

        Blinken, açıklamasında, "Saldırıyı soruşturma ve failleri sorumlu tutma yönündeki çabalarına verdiğimiz desteği iletmek için Başbakan Mesrur Barzani'ye ulaşarak olayı görüştük." ifadesine yer verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ