Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İrlanda'nın ardından Norveç ve İspanya da Filistin'i tanıma kararı aldı

        İspanya Başbakanı Sanchez Filistin devletini tanıma kararını 28 Masyıs Salı günü açıklayacağını duyurdu.

        Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere de Filistin'i tanıyacaklarını bildirdi. Başbakan Stoere, "İsrail-Filistin sorunundaki tek çözümü canlı tutmaya devam etmeliyiz. O da yan yana, barış ve güven içinde iki devletli çözüm" dedi.

        İspanya gibi kendilerinin de 28 Mayıs'ta kararı açıklayacaklarını söyleyen Stoere, Filistin'i tanıma kararı almalarındaki bir diğer etkenin ise, 'acımasız savaş sırasında zeminini kaybeden ılımlı güçlere destek vermek' olduğunu sözlerine ekledi.

        Bu kararla Filistin'i tanımayan diğer ülkelere bir örnek olmak istediklerini belirten Stoere, "Bu kararımız iki devletli çözüm sürecinin yeniden başlamasına ivme kazandırabilir. Ayrıca iki devletli çözümün İsrail'in de çıkarına olduğuna inanıyoruz" dedi.

        REKLAM

        İrlanda, İspanya, Malta ve Slovenya "doğru koşullar" oluştuğunda Filistin devletini tanımaya hazır olduklarını 22 Mart'ta ortak açıklamayla duyurmuştu. İrlanda Başbakanı Simon Harris'in, bugün Filistin'i tanıyacağını açıklayacağı bekleniyor. İsrail ise İrlanda ve Norveç Büyükelçilerini geri çağırdı.

        FİLİSTİN VE TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

        Filistin yönetimi ve Hamas, İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin'i tanıma kararından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

        AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, şu açıklamayı yaptı:

        "İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin Devleti’ni tanıyacaklarına dair açıklamaları son derece memnuniyet vericidir.

        Filistin Devleti’ni tanıma yönünde atılan her adım, tarihin doğru tarafında ve insanlık değerlerinin yanında durmak demektir.

        Cumhurbaşkanımızın Filistin meselesindeki siyaseti, hem tarihin doğru tarafında hem de insanlık değerlerinin yanında durmaktadır. Cumhurbaşkanımızın gayretleri Filistin meselesinde insani ve siyasi hassasiyetin küresel düzeyde artmasına en büyük desteği vermektedir."

        Dışişleri Bakanlığı da, İrlanda, İspanya ve Norveç'in Filistin'i tanıma kararı almalarından 'büyük memnuniyet duyduğunu' açıkladı.

        CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İspanya, Norveç ve İrlanda'nın, Filistin Devleti'ni tanıma kararlılığını büyük bir memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

        Özel, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, "İspanya, Norveç ve İrlanda'nın, Filistin Devleti'ni tanıma yönündeki kararlılıklarını büyük bir memnuniyetle karşılıyorum. Dünya ülkelerini, Gazze'de devam eden insanlık dışı duruma karşı ses yükseltmeye ve Filistin Devleti'ni tanımaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ