Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastalanan veya iş kazası geçiren işçilere, raporlu oldukları sürece günlük brüt ücretlerinin 3’te 2’si oranında geçici iş göremezlik ödeneği veriyor. Bazı işverenler, işçinin gelir kaybına uğramaması için geçici iş göremezlik ödeneği ile net ücret arasındaki farkı kendileri ödüyor. Yapılan bu ödeme için vergi ödenip ödenmeyeceği konusunda tereddütler yaşanıyor.
İstanbul’da bir işletme, iş kazasında yaralanan işçisine hastaneden iş göremezlik raporu verildiğini, bu rapora istinaden uzun süre çalışamayacağını, çalışamadığı süre boyunca yasal olarak iş göremezlik ödeneği alacağını, SGK’nın ödediği iş göremezlik ödeneğinin işçinin ücretinden az olması nedeniyle kendisinin de ayrıca para yardımında bulunduğunu belirterek, bu ödemenin vergi kanunları açısından nasıl değerlendirileceğini sordu. Hazine Maliye Bakanlığı, mükellefin sorusuna özelge ile açıklık getirdi. Özelgede konu Gelir Vergisi kanunu, Vergi Usul Kanunu ve Damga Vergisi Kanunu yönünden ayrı ayrı değerlendirildi.
Gelir Vergisi Kanunu’na göre, işverence çalışanlara ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlar ile işsizlik ödeneği ve işe başlatmama tazminatının gelir vergisinden muaf olduğu vurgulandı. İşverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerin ücret olarak tanımlandığı kaydedilen özelgede, ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı, tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye adı altında verilmesinin mahiyetini değiştirmeyeceği belirtildi.
GELİR VERGİSİNDEN MUAF
Özelgede, işverence iş kazası geçiren işçiye yapılan yardımın gelir vergisinden istisna edilmesinin mümkün olduğu belirtildi.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesi uyarınca ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabildiğine dikkat çekilen özelgede, işverenin iş kazası geçiren işçisine yaptığı yardımın ticari kazancın tespitinde gider olarak gösterilebileceği vurgulandı.
ÜCRET BORDROSU DÜZENLENMESİ GEREKİR
Vergi Usul Kanunu uyarınca, işverenlerin her ay ödedikleri ücretler için ücret bordrosu tutmak mecburiyetinde olduğu kaydedilen özelgede, işverenin iş kazası geçiren işçisine, SGK’ca ödenen iş göremezlik ödeneğine ilave olarak yaptığı yardım amaçlı para ödemesi için ücret bordrosu düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.
DAMGA VERGİSİNE TABİ
Damga Vergisi Kanunu’nda hangi belgeler için damga vergisi alınmayacağının sayıldığı belirtilen özelgede, iş kazası geçiren işçiye yapılan para yardımına ilişkin düzenlenen kâğıtların damga vergisinden müstesna tutulacağına dair kanunda bir hüküm bulunmadığı, bu nedenle işçiye yapılan bu ödemelere ilişkin binde 7.59 oranında damga vergisi ödenmesi gerektiği belirtildi.
Sonuç olarak, raporlu olduğu dönemde geçici iş göremezlik ödeneği alan işçiye işverence yapılan yardımlar için ücret bordrosu düzenlenmesi gerekmekle birlikte gelir vergisi kesintisi yapılmayıp sadece damga vergisi kesilmesi yeterli olacak. İşveren, işçisine yaptığı para yardımını gider olarak gösterebilecek.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.