Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail ile Brezilya arasında tansiyon yükseldi: İsrail, Brezilya Devlet Başkanı Lula'yı 'istenmeyen kişi' ilan etti
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın İsrail'in Gazze'yi işgalini Hitler'in yaptıklarına benzetmesiyle iki ülke arasında başlayan gerginlik devam ederken, İsrail Lula da Silva'yı 'istenmeyen kişi' ilan etti.

        İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, "Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Bu ciddi bir antisemitik saldırıdır. Benim adıma ve İsrail vatandaşları adına, Başkan Lula'ya, 'istenmeyen kişi' olduğunu söyleyin." açıklamasında bulundu.

        ELÇİYİ BREZİLYA'YA GERİ ÇAĞIRDI

        Bunun ardından Lula, Tel Aviv'deki Brezilya Büyükelçisi'ni ülkeye geri çağırdı.

        Correio Braziliense sitesindeki habere göre, İsrail'in açıklamalarının ardından Lula da Silva, İsrail ile yaşanan krizi ele almak üzere bakanlarını ve danışmalarını Devlet Başkanlığı resmi konutunda "acil" toplantıya çağırdı.

        İsrail'in, Lula da Silva'yı hedef alan sözlerine yanıt olarak Brezilya, Tel Aviv Büyükelçisi Frederico Meyer'in istişareler için ülkeye dönmesini istedi.

        Devlet Başkanı Başdanışmanı Celso Amorim açıklamasında, İsrail'in Lula da Silva'ya yönelik sözlerini "saçmalık" olarak değerlendirdi.

        Brezilya makamlarından konuya ilişkin şu ana kadar kapsamlı bir açıklama yapılmazken, İsrail'in Brasilia Büyükelçisi Daniel Zonshine'nin Dışişleri Bakanlığına çağırıldığı bilgisi paylaşıldı.

        LULA'DAN HİTLER BENZETMESİ

        Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail'in Gazze'yi işgalini "soykırım" ifadesiyle niteleyerek, Nazi lider Adolf Hitler'in yaptıklarına benzetti.

        İsrail'in Gazze'yi işgaline ilişkin konuşan Lula da Silva, Gazze Şeridi'nde olanların "savaş değil, soykırım" olduğunu söyledi.

        REKLAM

        Lula da Silva, "Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin başına gelenler tarihin hiçbir döneminde yaşanmadı. Aslında yaşandı, Hitler Yahudileri öldürmeye karar verdiğinde yaşandı." ifadelerini kullandı.

        NETANYAHU: KIRMIZI ÇİZGİ AŞILDI

        İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın İsrail’in Gazze’de yaptığını Hitlerin Yahudilere yönelik katliamına benzetmesine tepki göstererek, "kırmızı çizginin aşıldığını" söylemişti.

        Netanyahu, Brezilya Devlet Başkanı Silva’nın sözlerinin ardından yaptığı yazılı açıklamada, Silva’nın sözlerinin “utanç verici ve ürkütücü” olduğunu savunarak, bunun “Holokost’un önemsizleştirilmesi ve İsrail’in kendini savunma hakkına zarar vermekle ilgili olduğunu” öne sürmüştü.

        Netanyahu ayrıca, “İsrail’i Nazilerin Yahudi Soykırımı ve Hitler ile karşılaştırmanın kırmızı çizgiyi aştığını” da iddia etmişti.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ