Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi: İstanbul'da kritik görüşme: Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM tahıl koridoru için buluştu
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlattığı saldırılar sonrasında Ukrayna'nın, Karadeniz limanlarında bunan birçok yük gemisi çıkış yapamadı. Ukrayna tahılının sevkiyatında yaşanan aksaklıklar nedeniyle küresel gıda krizinin zirveye ulaşması sonrasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in de (BM) katılımıyla taraflar sorunun çözümü için bir araya geldi.

        Hem Türkiye hem Rusya tarafından yapılan açıklamalara göre, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM yetkilileri bugün İstanbul'da tahıl koridoru görüşmeleri için toplandı.

        Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba görüşmeler öncesi Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki tahıl müzakereleri gemi sahipleri ve ülkelerin güvenlik garantilerini sağlamalı." dedi.

        REKLAM

        Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler (BM) heyetinin İstanbul'daki toplantısı 1,5 saat sürdü.

        Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla emniyetle sevkine ilişkin Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti arasında Kalender Kasrı'nda gerçekleşen dörtlü toplantı sona erdi." bilgisine yer verildi.

        TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA: "MUTABAKAT SAĞLANDI"

        Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna tahılına ilişkin dörtlü toplantıda İstanbul’da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındığını belirtirken, "Dörtlü toplantıda liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontroller yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi teknik konularda mutabakat sağlandı" ifadesini kullandı.

        Akar, "Önümüzdeki hafta Ukrayna ve Rus heyetleri yeniden Türkiye'de toplanacak, toplantıda hem bütün detaylar gözden geçirilecek hem yaptığımız çalışmalar imza altına alınacak." dedi.

        REKLAM

        RUSYA'DAN AÇIKLAMA

        Diğer yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, İstanbul'da tahıl koridoru görüşmelerinin yapılacağı duyurularak, "Türk ve Rus heyetlerinin öncülüğündeki görüşmelerde BM ve Ukrayna temsilcileri de olacak." denilmişti.

        *Haberin görseli Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ