Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Fiskos İşte ünlü isimlerin müzikte yapa zeka hakkında düşündükleri - Magazin haberleri
        1

        California Üniversitesi’nden bilim insanları yapay zekâ yardımıyla müzikte başarının formülünü buldu! Yapay zekânın, “Şarkıları kadın söyleyecek, sözleri mutlu olacak” tespiti müzik dünyasını ikiye böldü.

        2

        HİT ŞARKININ SIRRI NE?

        Son yıllarda sayısı artan şarkıcılar, müzik piyasasında yer edinmenin zorluğundan yakınırken Amerika’da yapılan bir araştırma, herkesin diline dolanan hit bir şarkı yapmanın sırrını ortaya çıkardı. Geçtiğimiz günlerde Habertürk Gazetesi’nde yer alan habere göre, California Üniversitesi’nden bilim insanları, kadın şarkıcı tarafından söylenen, mutlu sözleri ve tempolu müziği olan şarkıların tutacağını açıkladı. HT Magazin’den Arif Hür'ün ünlü isimlere sorduğu bu haber, müzik piyasasını ikiye böldü.

        3

        ARAŞTIRMANIN DETAYLARI NE SÖYLÜYOR?

        Bilim insanları, en başarılı şarkıları yüzde 86 isabetle sıraya sokan bir algoritma geliştirdi. 1985’ten Temmuz 2015’e kadar İngiltere müzik listelerinde ilk 100’e girmiş 500 şarkının türü, solistinin cinsiyeti, sözlerinin verdiği duygu vb. özellikleri ele alındı. Bu sonuca göre, kadın bir solistin söylediği, partilerde çalınacak türden, mutluluk duygusu ve olumlu düşünce aşılayan dans şarkıları başarılı oluyor.

        4

        ÖYKÜ GÜRMAN: KALBE DOKUNSUN YETER

        “Her insanın müzik zevki, bakış açısı, kattığı anlam başka. Fakat insanı kıpır kıpır yapıp içini coşturan hit şarkıların temposu yüksek oluyor. Yapılan araştırmaya katılıyorum. Kalbe dokunan her söz her melodi hit bence.”

        5

        ZEKİ GÜNER: KATILMIYORUM

        “Kadın söylesin, sözleri mutlu olsun fikrine asla katılmıyorum Asla olamaz.”

        6

        IŞIN KARACA: İNANDIĞIN ZAMAN POPÜLER OLUYOR

        “Ben hit yapmak için hiç- bir zaman yola çıkmadım. Şarkı kalbe dokunuyor, samimi ve sıcaksa zaten karşı tarafa da değiyor. İnandığın zaman popüler oluyor.”

        7

        GÜLDEN MUTLU: ŞARKIDA KARARLI CÜMLELER GEREK

        “Basit akorlar ve sözlerdeki yüksek enerji ve kararlı cümleler, her şeyin kontrol altında tutulabildiğini hissettirir. İnsanlar özenecekleri enerjiye hep biraz daha fazla yakınlık hissederler. Bir de ufak bir sloganınız varsa yeni hitiniz hayırlı olsun.”

        8

        BURCU GÜNEŞ: TEKNİĞİ VAR DİYEMEYİZ

        “Hit şarkıların yüzde yüz teknik kuralları şudur demek imkânsız. Ama iyi derecede bir söz ve melodiniz varsa onu işinin ehli müzik adamlarıyla teknik olarak şaha kaldırırsınız.”

        9

        GÖKÇE: ASIL ERKEK SÖYLERSE TUTAR

        “Bana kalırsa Türkiye’de asıl erkek söylerse tutar. Formül biraz bu yönde. Dünyada belki farklı olabilir ama Türkiye için geçerli değil.”

        10

        SİMGE SAĞIN: ŞARKILAR BİRBİRİNE BENZER

        “Hit şarkının bir formülü olduğunu düşünmesem de mutlu sözlerin insanları motive ettiğini biliyorum. Hit şarkı yapmak için belli formüller kullanılırsa bir zaman sonra tüm şarkıların birbirine benzeyeceğini düşünüyorum.”

        11

        ECE SEÇKİN: MUTLU SÖZLERE İHTİYAÇ VAR

        “Araştırmanın bir kısmına katılıyorum. Kelimeler hayatımızı nasıl etkiliyorsa şarkı- lar da etkiliyor. Mutlu sözlere, pozitif tutumlara insanların ihtiyacı var. Fakat illa kadın söylemeli kısmından emin değilim.

        12

        ERİM: CİNSİYETÇİ YAKLAŞIM YANLIŞ

        “Şarkı sözlerinde insanların hayatlarından bir parça olmalı. Daha çok atasözlerine yer verilmeli. Kadın söylemeli kısmı cinsiyetçi bir yaklaşım.”

        13

        FERHAT GÖÇER: KADINLAR EŞSİZ AMA...

        “Kadınlar hayatın her alanını güzelleştirme konusunda eşsizler ancak bu teori bize çok adaletsiz geliyor. Gel de bunu Müslüm Baba’ya anlat.”

        14

        İPEK AÇAR: FORMÜLÜ YOK

        “Bence bu işin bir formülü yok. Çalı- şan, yaptığı işe değer veren, ortak duygulara, hislere tercü- man olan besteler ve bu şarkıları seslendirenler mutlaka başarılı olur diye düşünüyorum.”

        15

        TUĞBA ÖZERK: GİDERLİ ŞARKILAR DAHA ÇOK TUTUYOR

        “Biz şarkılarla gönderme yapmayı seven bir toplumuz. O nedenle söylemek istediğini şarkı sözüyle ileten giderli şarkılar daha çok tutuluyor. Hüzünlü aşk şarkıları da Türk toplumunun klasikleri arasında.”

        16

        HASAN SALTIK: ERKEKLERE HAKSIZLIK YAPILMIŞ

        “Erkeklere haksızlık yapılmış. Sözleri mutlu olacak denmiş ama her ülkenin veya kıtanın müziği her toplumun yaşayış biçimlerine göre değişiklik gösterir. Ritimler her yerde aynı olmaz. Yüksek tempolu şarkı- lar herkesin ilgisini çeker ancak bunu ‘Sadece kadınlar söylemeli’ düşüncesi yanlış.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ