Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kahramanmaraş’ın 500 yıllık köprüsü depremlere de dayandı
        1

        Kahramanmaraş-Kayseri Karayolu’nun 11. kilometresindeki Kılavuzlu Mahallesi’nde bulunan 500 yıllık tarihi Ceyhan Taş Köprü depremlerde de ayakta kaldı.

        2

        Daha önce de depremler olduğunu ama köprünün son depreme de dayandığını söyleyen Mehmet Akçiftçioğlu, "Burası tarihi Ceyhan Köprüsü. Kahramanmaraş’ta daha önceden ufak tefek depremler yaşandı.

        3

        Onlardan dolayı bir hasar olmamıştı. Ancak bu deprem bayağı bir etkili olduğundan dolayı çok küçük hasarlar var. Köprümüz şu an yine ayakta çok şükür" dedi.

        4

        Kaynaklara göre köprünün ismi Ceyhan Nehri üzerinde olmasından dolayı Ceyhan Köprüsü olarak da anılıyor.

        5

        16. yüzyıla ait olduğu düşünülen yapı doğu-batı doğrultuda 158,00 metre uzunlukta altı kemer gözünden oluşuyor.

        6

        24.60 metre ölçülerinde anıtsal kemer gözü ile köprü, yapıldığı devre göre bir teknoloji harikası olarak nitelendiriliyor.

        7

        Büyük kemer gözünün yanında aynı teknikle yapılmış beş adet küçük boşaltma gözü ile şiddetli akıntıların toprağı aşındırma ihtimaline karşı köprü diplerine yapılan selyaranlar yapının diğer önemli bölümleri olarak biliniyor.

        8

        Moloz taş malzemenin kullanıldığı yapının ihtişamlı duruşu da bir mimarlık harikası olarak adlandırılıyor. Yapının belirli dönemlerde geçirdiği onarımla duruşunu muhafaza ederek ve günümüze kadar ulaştığı belirtiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ