Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İngiltere kraliçesi I. Elizabeth'in cıva ve kurşunla yaptığı ölümcül makyaj rutini
        1

        Bembeyaz yüzü ve kıpkırmızı dudaklarıyla Kraliçe I. Elizabeth'in portresini muhakkak görmüşsünüzdür. Bu, ilk bakışta kendisinin soylu olduğunu göstermek isteyen bir kraliçenin çabası gibi gözükebilir ancak öyle değil.

        2

        İngiltere kraliçesi 1. Elizabeth, 10 Ekim 1562 yılında çiçek hastalığına yakalandı; uzun süre ateşler içinde yattı. Kraliçe hastalığı atlattı ancak hastalık yüzünde büyük ve kalıcı bir yara izi bıraktı.

        3

        Bu sadece kraliçenin fiziksel görünümünü değiştirmedi ayrıca birçok insanın eleştirisine ve yargılamasına da maruz kaldı. Kusurları örtme ve önemli yara izini gizleme arzusuyla dolup taşan Elizabeth, beyaz kurşun ve sirkeden oluşan bir Venedik kozmetik ürünü olan ceruse'ye yöneldi. Bunu tüm yüzüne ve boynuna uyguluyordu.

        4

        Ancak gözden kaçan bir detay vardı; kurşun cilde uygulanmaması gereken bir maddeydi; saç dökülmesi, cilt bozulması hatta kurşun zehirlenmesine yol açarak ölüme neden olabilirdi.

        Kraliçenin yüzü giderek kötüleşti; kötüleştikçe saklamak için karışımı daha da güçlendirdi. Makyajını haftada bir yeniletiyordu ki bu durumu daha zora sokuyordu çünkü kurşun yavaş yavaş cildine yayılıyordu.

        5

        Tarihçiler, Elizabeth makyajını çıkardığında, onun yumurta kabukları, şap ve cıvadan oluşan bir karışım daha kullandığını düşünüyor. Bununla beraber, kraliçenin kırmızı dudakları için kullandığı boyada da cıva bulunuyordu.

        Cıva, cilde değmemesi gereken ikinci maddeydi ancak kraliçenin rutininde bolca bulunuyordu. Cıva zehirlenmesinin yan etkileri arasında hafıza kaybı, asabiyet ve depresyon bulunuyor ki bunlar da kraliçenin hayatını kaybetmeden önce yaşadığı son semptomlardan bazıları.

        6

        Elizabeth'in 1603'teki ölümüne tam olarak neyin yol açtığı belli değil, kanser ve hatta zatürre olabileceği tahmin ediliyor. Akıl sağlığı olarak çok iyi olmayan kraliçenin sevdiklerini kaybetmesiyle yaşadığı derin keder, durumu daha da kötüleştirmişti.

        Bununla birlikte, hem kurşun hem de cıvanın giderek artan dozlarının, kraliçenin karmaşık rahatsızlıklarına ve arkasından gelen ölümüne katkıda bulunduğu fikrine kesin olarak bakılıyor.

        Kaynak: Mirror

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ