Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Loş ışıkta kitap okumak gözleri bozar mı? Yetersiz ışık göz sağlığına zarar verir mi?
        1

        Genelde loş ışıkta okuma yapıldığında bir süre sonra gözlerde yorgunluk hissi belirir. Bundan yola çıkarak da halk arasında loş ışığın gözleri bozduğuna dair bir inanış var. Peki, bu gerçek mi?

        Bu soruya yanıt vermek için basit bir şekilde gözlerin nasıl çalıştığını anlamamız gerekir. Işık, göze korneadan (iris ve gözbebeği de dâhil olmak üzere gözün önünü koruyan şeffaf, kubbe şeklindeki en dış tabaka) giriş yapar.

        2

        Gözün arkasında kalan kısım ise retinadır, burası loş ve parlak ışığa duyarlı fotoreseptörlere sahiptir.

        Loş ışıkta, gözbebeği daha fazla ışığın girmesine izin vermek için genişler, fazla ışıkta ise küçülür. Böylece göze giren ışık miktarı dengelenir.

        3

        Araştırmalar , gözlerimizin düşük ışık koşullarında normalden daha fazla çalıştığını söylüyor. Loş ışıkta okurken, mümkün olduğu kadar çok ışığın içeri girmesine izin vermek için gözbebekleri daha fazla genişlemek zorundadır.

        Loş ışıkta saatlerce ekrana veya kitaba baktığımızda, gözlerimizin içindeki ve çevresindeki kaslar hızla gerilir. Ancak bu, halk tabiriyle gözün bozulmasına yol açmaz ancak göz kaslarını yorar.

        4

        Araştırmalar, sadece loş ışıkta değil herhangi bir şeye çok uzun süre bakmanın gözleri yorabileceğini çünkü ona çok fazla odaklandığınızı ve dolayısıyla daha az göz kırpma eğiliminde olduğunuzu ortaya koyuyor.

        Kaynak: Science ABC

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ