Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünyada en çok konuşulan 10 dil! Dünyada en popüler dil hangileri?
        1

        1. ÇİNCE - 1.3 MİLYAR

        Ethnologue'ye göre dünyada 1.3 milyar kişi Çince konuşuyor ancak bunların ortalama 900 milyonu Mandarin Çincesi. İstatiksel oarak; dünyada her altı kişiden biri Çince konuşuyor.

        2

        2. İSPANYOLCA - 485 MİLYON

        Listenin ikinci sırasında İngilizce beklense de İspanyolca açık farkla alıyor. Amerika'da konuşulan popüler dil İngilizce olsa da Güney ve Orta Amerika'nın da çoğu İspanyolca konuşuyor.

        3

        3. İNGİLİZCE - 373 MİLYON

        İş, seyahat ve uluslararası ilişkilerin ortak dili olan İngilizce, özellikle Çince ile karşılaştırıldığında kolayca öğrenebiliyor. Bununla beraber, ABD'nin yayılan kültürü ile beraber muhtemelen İngilizce uzun bir süre daha popülerliğini koruyacak.

        4

        4. ARAPÇA - 362 MİLYON

        Son rakamlar Arapça'yı yaklaşık 362 milyon kişinin ana dili olarak konuştuğunu gösteriyor. Ancak Arapça, Çince gibi, kendi lehçelerinde o kadar farklıdır ki tek bir grupta toplamak oldukça tartışmalı bir konudur.

        5

        5. HİNTÇE - 344 MİLYON

        Hindistan'ın aralarında Hintçe/Urduca başta olmak üzere 23 resmi dili vardır. Bunun bir dil mi - Hindustani - mi yoksa iki lehçe mi olduğu hala şiddetle tartışılıyor. Esas olarak kuzey Hindistan'da ve Pakistan'ın bazı bölgelerinde konuşulan Hintçe devnagri yazısını kullanırken Urduca Farsça notasyonu kullanır.

        6

        6. BENGALCE - 234 MİLYON

        Listenin en sürprizli isimlerinden olan Bengal, 1947 yılında İngilizler tarafından işgal edildi ve şu anda Hindistan'ın bir parçası. Doğu Bengal ise Bangladeş olarak biliniyor. Bengalce, şu anda Batı Bengal'de yaşayan 234 milyon kişinin ana dili.

        7

        7. PORTEKİZCE - 232 MİLYON

        15. yüzyıldan itibaren Portekizli tüccarlar ve çeşitli Portekiz sömürgeleri, bu dili Brezilya, Angola, Mozambik, Yeşil Burun Adaları, Gine-Bissau ve São Tomé ve Príncipe gibi ülkelere getirdi.

        8

        8. RUSÇA - 154 MİLYON

        Yaklaşık 154 milyon kişi ile Rusça, dünyada en çok konuşulan sekizinci dildir. Anlaşılmaz dil bilgisi ve i Kiril alfabesiyle ünlü olan bu dil, Birleşmiş Milletler'de konuşulan altı dilden biri olmaya devam ediyor.

        9

        9. JAPONYA - 125 MİLYON KİŞİ

        Ana dili Japonca olan 125 milyon kişinin neredeyse tamamı Japonya'da yaşıyor - kesinlikle bu listedeki tüm dillerin coğrafi olarak en yoğun olanı. Japonca, hiragana ve katakana olmak üzere iki farklı yazı sistemine sahiptir ve Çince Kanji karakterlerini yoğun bir şekilde kullanır. Japonya dışında yaşayan en büyük Japonca konuşan gruplar; Amerika Birleşik Devletleri, Filipinler ve Brezilya'da bulunur.

        10

        10. BATI PENCAP DİLİ - 101 MİLYON

        Ağırlıklı olarak Pencaplar tarafından, Pakistan ve Hindistan'da yer alan Pencap bölgesinde konuşulan bir Hint-Aryan dilidir.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ