Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Firavunlar neden sahte sakal takardı?
        1

        Abartılı giysileri, altınla bezenmiş eşyaları ile Mısır firavunları her zaman gösterişi sevmiştir. Ancak tüm bu gösterişin yanında firavunlar ortak olarak tek bir şey kullandı; sahte sakal. Peki, neden?

        Mısır inancına göre, ölen kişiyi öteki dünyada tanrı Osiris bekliyordu. Osiris, ölen kişiye büyük ve belirgin sakalı ile görünürdü. Firavunlar da bu ilahi özelliği kendilerine katmak ve Tanrı'nın ilahiliğini yaşatmak için sahte sakal takmaya başladı.

        2

        Aslında Mısır halkı sakalı pek sevmezdi; birçok Mısırlı'nın yüzü tamamen sakalsızdı. Halk hijyen kaygısı nedeniyle kalın bıyık, sakal ve kaşları sevmez bunu hijyen eksikliği olarak görürdü.

        3

        Firavunlar da bu düşünceye katılıyordu, aslında hiçbirinin gerçek bir sakalı yoktu ancak buna rağmen firavunlar, statü ve ilahilik göstergesi için sahte sakal takıyor ve bu sahte sakallar, genelde keçi kılından yapılıyordu.

        4

        Sakal; kudret, erkeklik ve doğurganlık gibi niteliklerle bağlantılıydı. Sakalların yaş nedeniyle zekâ ve tecrübe izlenimi verdiğini düşünüyorlardı, bu yüzden firavunların sakalı olması zorunluydu.

        5

        Sahte sakal geleneği, cinsiyet ayırmıyordu. Mısır'ı yöneten firavunların ağırlığı erkek olsa da kadın firavunlar da başa geldiğinde sahte sakal geleneğini devam ettirdi.

        Kaynak: Mental Floss, Synonym

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ