Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Neden gökkuşağında siyah, beyaz ve gri renk olmaz?
        1

        Güneş'ten gelen ışık bize beyaz görünür ancak beyaz ışık aslında farklı renklerin karışımından oluşur. Işık bir yağmur damlasının içinden geçtiğinde bu renkler birbirinden ayrılır.

        2

        Renkler, ışık dalgaları halinde hareket eder, tıpkı okyanusta hareket eden dalgalar gibi. Gökkuşağındaki renklerin her biri, bizim farklı "dalga boyu" dediğimiz şeye sahiptir.

        3

        Gökkuşağında yedi renk olduğu bilinir: kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor. Ancak bu kesinlikle doğru değil.

        4

        Gökkuşağındaki renkler birbirine karışır ve bir rengin nerede bitip diğerinin nerede başladığını söylemek zordur. Birbirine karışan renklerin oluşturduğu farklı renkler de vardır; mavi ve yeşilin karışımı olan turkuaz gibi.

        5

        Gökkuşağında asla göremeyeceğimiz iki renk vardır; siyah ve beyaz. Siyah, rengin yokluğudur, hiç ışık olmadığında gördüğümüz şeydir. Gökkuşağının oluşması için ışık şarttır bu yüzden siyah rengin, gökkuşağında yer alması olanaksızdır.

        6

        Öte yandan beyaz, tüm renklerin birleşimidir. Işık yağmur damlaları tarafından kırıldığında, beyaz ışığı görünür spektruma ayırır ve ortaya farklı renkler çıkar. Böylece "beyaz renk" diye bir kavram kalmamış olur.