1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, büyük şehirler başta olmak üzere bugün alanlarda kutlanırken, Türkiye’de işçilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da en öncelikli sorununu genel ücret seviyesi oluşturuyor. Gazete Habertürk'ten Ahmet Kıvanç ve Tahsin Akça'nın haberine göre esnek çalışma uygulamaları, teşviklerle dizginlenmeye çalışılsa da çift hanede görünen işsizlik, Suriyeli işçilerin işgücü piyasasında yarattığı ücret başta olmak üzere istikrarsızlıklar, rafa kaldırılan ancak stratejik planlarda yer almaya devam eden kıdem tazminatı fonu planı, işçi kesiminin genel sorunları arasında yerini korurken, taşeronlaşma sorununa radikal bir çözüm üretilerek kadroya alınmaları sağlandı. Ancak kapsam dışında kalan taşeronların itirazları ve kadro talepleri devam ediyor.
Tüm sorunların yanında genel ücret seviyesi en yakıcı problem olarak gündemde kalmaya devam ediyor.
BALKANLAR’IN ÜZERİNDEYİZ
Avrupa İstatistik Kurumu ve diğer veri üretenlerin 2017 yılına ilişkin raporlarına göre Türkiye, vergi sonrası aylık ortalama net ücrette 528 Euro (2.110 TL) ile sanayileşmiş Batı Avrupa ülkelerinin yanı sıra, Macaristan, Hırvatistan, Slovenya ve Polonya gibi rakip ülkelerin de gerisinde yer alıyor.
Ortalama ücret seviyesinde Balkan ülkeleri ile Rusya, Gürcistan ve Ukrayna gibi Karadeniz’e kıyısı olan ülkeler Türkiye’nin gerisinde yer alırken, Orta ve Batı Avrupa ülkelerinin tamamı Türkiye’nin çok üzerinde ortalama ücrete sahip bulunuyor.
YUNANİSTAN’DA ÜCRET 917 EURO
Ukrayna, 190 Euro ile halen listenin en alt sırasında bulunuyor. Ağır ekonomik sıkıntılar yaşayan ve emekli maaşlarının düşürüldüğü Yunanistan’da 917 Euro ortalama ücret seviyesi dikkat çekerken, Romanya 715 Euro ile yakın coğrafyada Türkiye’ye en yakın ülke konumunda. Buna karşın Monako 5.225 Euro ile listenin zirvesinde yer alıyor. Sanayileşmiş Batı Avrupa ülkelerinde ortalama ücretler yaklaşık 2.000 Euro ile 4.400 Euro aralığında değişiyor.
EN DÜŞÜK ÜCRET EV HİZMETLERİ VE LOKANTALARDA
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirilen prime esas kazançlar üzerinden yapılan hesaba göre, ocakta Türkiye’de en düşük ücret ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlarda yaşandı. Bu sektörde aylık ortalama brüt ücret 2 bin 48 TL seviyesinde gerçekleşti. Onları, ayın 30 günü ev içi çalışanlar 2.139 TL ücretle takip etti. En düşük ortalama aylık ücret bakımından yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri 2.324 TL ile üçüncü sırayı aldı. Mobilya imalatı, bina inşaatı, gişim eşyası imalatı gibi alanlar da en düşük ücretli işler olarak görünüyor. En yüksek ücrette ise ilk sırayı asgari ücretin yaklaşık 5 katı ile havayolu taşımacılığı sektörü 10.309 TL ile aldı. Bu sektörü sırasıyla 8.505 TL ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, 8.201 TL ile kok kömürü ve petrol imalatı, 7.704 TL ile bilimsel araştırma faaliyetleri ve 7.170 TL ile de bankacılık sektörleri izledi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.