Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması tamamlandı - Girişimcilik Haberleri

        Türkiye’nin otomotiv sektöründe sadece üretim değil, aynı zamanda Ar-Ge, yenilik ve tasarım merkezi olması vizyonu ile hayata geçirilen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu.

        Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından 2012 yılından bu yana Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen yarışmada, dereceye girenlere toplam 250 bin TL'lik ödül dağıtıldı.

        REKLAM

        Yarışmanın birincisi ise,elektrikli ve otonom araçlara yönelik blok zinciri ile şarj enerji paylaşım ağı geliştirenCar4Future Technologies isimli şirket oldu.

        Yarışmada ikinciliği Sensemore, üçüncülüğü de Parxlab girişim projesi aldı. Dereceye girenlerin, Ticaret Bakanlığı desteğiyle iki yıl süresince yurtdışında eğitim ve İTÜ ARI Teknokent iş birliğinde kuluçka merkezinde projelerini geliştirme hakkı elde ettiği açıklandı.

        'MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK MODELLER ÇIKACAK'

        Her dört dakikada 12 araç üreten, 10’unu ihraç eden ve 148 bin dolarlık gelir elde eden Türk otomotiv sektörünün dünyada yaşanan yüksek teknoloji ve dijital dönüşüme dayalı değişimin bir parçası olması gerektiğini vurgulayan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, "Geleneksel araçlar yerini elektrikli, bağlantılı, yapay zekaya sahip otonom araçlara bırakıyor. Ulaşım maliyetlerini düşürecek olan robot-taksiler/robot-araçlar gibi yeni iş modelleri çıkacak. Bunun için araştırmacı, yenilikçi, yaratıcı ve girişimci gençlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

        OİB’in düzenlediği yarışmanın Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu, "Nesnelerin interneti 15 trilyon dolarlık bir pazar yaratacak. Bu pazarda otomotive düşen pay 3 trilyon dolar. Dolayısıyla sektör olarak önümüzde çok büyük bir pazar potansiyeli var. Girişim ekosistemini bir araya getirmeye çalıştığımız bu etkinlikle de gençlerin önünü açarak pazardan daha fazla pay almaya çalışıyoruz. Gençlere cesaret ve imkan vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

        REKLAM

        Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de, "Dünyada dijital otomotive dönüşümde bizim için büyük fırsat var. Geri kalmışlığın büyük avantajını kullanabiliriz. Otomotivde yerli katkıyı artıracak çalışmalarımız sürüyor" açıklamasında bulundu.

        'YERLİ OTOMOBİLDE BİN ÖZELLİK BELİRLENDİ'

        Etkinlikte açıklamalarda bulunan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su M. Gürcan Karakaş da, Türkiye’nin otomobiline ilişkin bilgiler paylaştı.

        Karakaş, "Yerli otomobil, küresel rekabet eden, yeni nesil doğuştan elektrikli, otonom sürüş seviyesi 3’e hazır, bağlantı ve internete uyumluluk olarak başından itibaren planlı, akıllı bir cihaz olacak" dedi.

        TOGG olarak şarj altyapısından nesnelerin bağlantısına, yeni start up’lardan yeni yan sanayilere kadar geniş bir mobilite ekosistemi oluşturacaklarını kaydeden Karakaş, "Türkiye’nin teknoloji konusunda sinerji yaratacak şirketleri bünyemizde. Büyüyen segmente yatırım yapacağız. 2022 yılında C segmenti SUV araçla pazara giriyoruz. İki-üç yıldan sonra AB merkezli ihracat pazarlarına yönlendirmek istiyoruz. Bu projenin hesabı, kitabı aslında 15 sene. 2022 yılına kadar piyasaya çıkana kadar, her hafta her ay ne yapacağımız programlandı. Planı tıkır tıkır işletiyoruz. Gelecekte ev, işyerinden sonra otomobilin kendisi teknoloji ile bir yaşam alanına dönüşecek. Otomotivin mobilite ekosistemine dönüşümü bu anlamda önemli bir fırsat yaratıyor. Akıllı evler, binalar, şehirler ile etkileşimi olan bir dünyadan bahsediyoruz. Biz de bu nedenle bir otomobilden daha fazlasını hedefliyoruz. Otomobilinbine yakın özelliğini bugünden belirledik" diye konuştu.

        REKLAM

        Dünyada 29 OEM firmasının mobilite ekosistemine 10 yılda 300 milyar dolar yatırım planladığını belirten Karakaş, "Sadece Çin 136 milyar dolar yatırım yapacak. 2022 yılına kadar da 60 yeni model elektrikli araç piyasaya girecek. Çin’de 500 start up şirketi var. 1 milyar dolardan 5 milyar dolara kadar paraları var. Ve bu şirketlerin dörtte üçü sadece araçlarda mobilite sistemi ile ilgileniyorlar" dedi.

        Yarışmada ilk 5 dereceye giren projelerin aldıkları ödüller ise şu şekilde;ARIŞMADA İLK 5 DERECEYE GİREN PROJELER

        1.Car4Future Technologies (70 bin TL ödül)

        2.Sensemore (60 bin TL ödül)

        3.Parxlab (50 bin TL ödül)

        4. ENLIL-Dikey Eksenli Rüzgar Türbini (40 bin TL ödül)

        5. AR Flip (30 bin TL)

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ