Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil ÖTV indirimi sonrası hangi araba ne kadar oldu? 300 bin TL, 250 bin TL 200 bin TL altı otomobil modelleri neler? 300 bin TL, 250 bin TL ve 200 bin TL hangi otomobiller alınır? - Otomobil Haberleri
        1

        Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV matrah güncellemesi ekonomi piyasalarının gündeminden düşmüyor. Otomobil fiyatlarında yüzde 11'e kadar indirim beklenmesine neden olan matrah güncellenmesiyle birlikte 2 yeni ÖTV oranı da tabloya dahil edildi. 2022 yılında otomobil almak isteyen vatandaşlar gelen ÖTV matrah indiriminin ardından otomobil fiyatlarındaki değişimi araştırıyor. Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız ÖTV matrah indirimi hakkında merak edilenleri yazdı. İşte ÖTV indirimi sonrası 300 bin TL - 200 bin TL arasındaki otomobil modelleri neler, 300 bin TL, 250 bin TL ve 200 bin TL hangi otomobiller alınır sorusunun cevabı

        2

        Otomotiv sektöründe bir süredir beklenti haline gelen matrah güncellemesi, bugün sürpriz bir şekilde gerçekleşti.

        Yapılan matrah düzenlemesinin ayrıntılarına geçersek, Ağustos ayında yapılan son düzenlemeden farklı olarak 2 yeni ÖTV oranının yaratıldığı görülüyor.

        Öyle ki, bugüne kadar çift haneli vergi dilimleri yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 80 şeklinde giderken, yüzde 60 ve yüzde 70 ÖTV oranları da yeni düzenleme ile birlikte hesaba dahil edildi.

        3

        Düzenleme ile, otomobillerin ÖTV dilimini belirleyerek son fiyatı şekillendiren matrah, yani vergisiz fiyat limitlerinde de artırıma gidildi.

        Yeni düzenleme ile motor silindir hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlarda yüzde 45 ÖTV oranı için belirlenen matrah limiti 120 bin TL olurken, yüzde 50 vergi dilimi için üst sınır 150 bin TL, yüzde 60 veri oranı için 175 bin TL, yüzde 70 vergi oranı için 200 bin TL oldu. Bu matrah değerinin üzerinde kalan 1.6 litreden daha küçük motorlu araçlarda ÖTV oranı yüzde 80 olarak belirlendi.

        4

        ELEKTRİK MOTORLU ARABALARINDA DA ÖTV DEĞİŞTİ

        Resmi Gazete'de yayımlanan karar, elektrik motoru olan hibrit otomobiller için de yeni düzenlemeler getirdi.

        Buna göre, elektrik motoru da olan ve motor gücü 50 kW'ı geçip, motor silindir hacmi 1.8 litreyi geçmeyen otomobillerde, matrah değeri 130 bin TL'de aşmayanlar yüzde 45, matrah değeri 170 bin TL'ye kadar olanlar yüzde 50, matrah değeri 210 bin TL'nin üzerinde olanlar ise yüzde 80 ÖTV oranı ile fiyatlanacak.

        Ağustos ayındaki son güncelleme ile karşılaştırıldığında ise, hibrit otomobillerde yüzde 45 ÖTV sınırı 114 bin TL, yüzde 50'den yüzde 80'e geçiş sınırı ise 170 bin TL seviyesindeydi.

        5

        ÖTV'de yapılan sürpriz güncellemeyi anlamak için, araç fiyatlarına yansımasına bakmakta da fayda var.

        Buna göre, 205 bin 320 TL'nin altında bir fiyattan satılan tüm otomobiller yüzde 45 ÖTV dilimde olacak. Güncelleme öncesi, bu rakam 212 bin TL olduğundan, bu gruptaki otomobilleri fiyatlarının yüzde 3.3 oranında düşeceği söylenebilir.

        Yüzde 50 ÖTV dilimine geçecek otomobillerde ise üst sınır değişmeden 265 bin 500 TL olarak kaldı. Dolayısı ile bu gruptaki otomobillerin fiyatlarında herhangi bir değişim olmayacak.

        6

        En çok satılan otomobiller üzerinde konuyu açıklayacak olursak, örneğin Fiat Egea'nın 1.6 litre dizel Urban donanım paketli versiyonu düzenleme öncesi yüzde 80 ÖTV dilime girmiş ve 418 bin 500 TL'den alıcı buluyordu. Bu otomobil artık yüzde 70 ÖTV dilimine girdiği için, fiyatında yüzde 6'ya yakın bir indirim meydana gelecek ve yeni fiyatı 395 bin 361 TL olacak.

        Toyota Corolla'nın başlangıç paket otomatik şanzımanlı versiyonun fiyatı da dün akşam itibari ile 421 bin 750 TL idi. Bu modelin ÖTV'si de yüzde 80'den yüzde 70'ye inerek fiyatı yüzde 6 kadar aşağı çekecek.

        7

        Bazı modellerde ise donanıma bağlı olarak ÖTV oranı da değişecek. Örneğin, Renault Clio'nun Joy 1.0 ECO versiyonu 349 bin TL'den alıcı buluyordu. Bu otomobilin ÖTV'si yüzde 80'den yüze 60'a inecek ve yeni fiyatı 310 bin 444 TL olacak. Dolayısı ile Clio'nun söz konusu versiyonunda yüzde 11 kadar fiyat indirimi olacak. Fakat aynı otomobilin yine dün akşama kadar yüzde 80'lik ÖTV dilimine giren Touch 1.0 X-Tronic versiyonun ÖTV oranı yüzde 70'e inecek. Böylece, bu otomobilin de fiyatı 375 bin TL'den 354 bin TL'ye düşerek yüzde 6 ucuzlamış olacak.

        En çok satılan ilk 5 model arasında olan Honda Civic ise ÖTV düzenlemesinden yararlanamayan modeller arasında yer alıyor. Civic'in en baz versiyonun matrah değeri bile 246 bin TL seviyesinde olduğundan, bu otomobil yüzde 80'lik ÖTV dilimde kalmaya devam edecek.

        8

        Sonuç olarak, düzenleme ile birlikte otomobillerin ÖTV oranının 30 puan yerine, 10'ar puanlık kademeli artışının sağlandığı söylenebilir. Dolayısı ile, son aylarda daha önce olmadığı kadar hızlı artan otomobil fiyatlarının önümüzdeki dönemde yeni düzenlemenin de katkısı ile hız keseceği söylenebilir.

        ÖTV'de yapılan güncellemenin otomobil fiyatlarına yansıdığı oranda satışlara da yansıyıp yansımayacağını ise çip krizinin seyri gösterecek.

        ÖTV MATRAH İNDİRİMİ VE SIFIR ARABA FİYATLARI DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

        Haberi Hazırlayan: Elif Avcı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ