Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Nobel Tıp/Fizyoloji Ödülü bu yıl, Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi'ye verildi.

Yoshinori Ohsumi bu ödüle parkinson ve bazı kanser hastalıklarının tedavisindeki araştırmaları nedeniyle layık görüldü.

1974 yılında Tokyo Üniversitesi'nde doktorasını tamamlayan Yoshinori Ohsumi,New York'taki Rockefeller Üniversitesi'ndeki üç yıllık döneminden sonra Tokyo'ya dönerek 1988 yılında oluşturduğu çalışma ekibiyle araştırmalarını sürdürdü.

Yoshinori Ohsumi 2009 yılından beri Tokyo Teknoloji Enstitüsü'de profesör olarak çalışmalarını sürdürüyor.
Yoshinori Ohsumi 2009 yılından beri Tokyo Teknoloji Enstitüsü'de profesör olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, bu yılki Tıp Ödülü'ne, "hücresel bileşenleri ayrıştıran ve geri dönüştüren temel bir süreç olan otofajinin altında yatan mekanizmaları keşfedip açığa kavuşturan" Japon bilim adamı Ohsumi'nin layık görüldüğü belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Ohsumi'nin keşifleri, hücrenin içeriğini nasıl ayrıştırdığını anlamamızı sağladı. Keşifler, otofajinin açlığa adapte olma ya da enfeksiyonlara verilen yanıt gibi birçok fizyolojik süreçteki temel önemini anlamamıza da yardımcı oldu. Otofaji genlerindeki mutasyonlar, hastalıklara neden olurken otofajik süreçler, kanser ve nörolojik hastalıklar gibi bazı vakalarda önemli rol oynamaktadır."

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ