Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

YAZ aylarının verdiği keyifle bazılarımız bahçe ya da balkonda hemen her gece mangalda et pişiriyor. Bu, çok güzel ve unutulmaz anları beraberinde getiren bir sosyal etkinlik belki, ama işin bir de sağlığımız açısından görünmeyen yüzü var. Pişirdiğimiz ızgara etlerde kanser riski olup olmayacağını hiç düşünmüyoruz.

ÇOK PİŞİRMEYİN

Chicago Nortwest Oncology ant Hematology Merkezi’nden Medikal Onkoloji ve Hematoloji Uzmanı Dr. Erol Yorulmazoğlu, etin doğrudan yüksek ateşe yakın olarak metale değerek veya tavada pişirilmesiyle ortaya çıkan “heterosiklik aminler” (HSA) ile “polisiklik aromatik hidrokarbonlar”ın (PAH) güçlü kanser yapıcılar olduğunu hatırlatıyor.

Pişirilme sırasında etlerden akan yağların da bu kanserojenlerin oluşmasında önemli rol aldıklarını da vurgulayan Dr. Yorulmazoğlu, “Etin pişirilme süresi uzadıkça da bu risk artmaktadır. Bu nedenle eti pişirirken sık sık çevirerek üzerindeki kara lekelerin oluşmalarına engel olmamız gerekmektedir. Bu açıdan baktığımızda döner ve kokoreç pişirilme yönteminin diğer yöntemlere göre daha sağlıklı olduğunu görebiliyoruz” dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ