Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Geleceğinizi kordon kanı ile koruyun, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Eda Gülmez Özkan, kordon kanı, göbek bağı kordon kanı
        1

        Anne karnında bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişi plasenta tarafından sağlanır. Bebek, göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Doğum sürecinin tamamlanmasından kısa süre sonra plasenta görevini tamamlayarak rahim dışına atılır.

        2

        "Kordon kanı" olarak isimlendirilen kan, bebeğin doğumundan sonra göbek kordonu içinde kalan kandır. Yakın bir zamana kadar kordon kanı, plasenta ve göbek kordonu ile atılmaktaydı. Ancak son gelişmelerle kordon kanının çeşitli hastalıkların tedavisi açısından önemi anlaşıldı ve özel yöntemlerle toplanıp saklanmaya başladı.

        3

        VERİCİ ARAMAYA GEREK KALMIYOR

        Kordon kanını dondurup saklamanın birçok amacı bulunuyor. İlk olarak bebek ilerde kök hücre tedavisi gerektirecek organ doku hasarı veya organ çalışmaması gibi bir durumla karşılaştığında, doku uyumu olan verici aramasına gerek kalmıyor. Kendine ait sağlıklı bebeklik çağı kök hücreleriyle tedavi edilebiliyor. Kişinin kendi hücre ve dokuları ile uyum sorunu olmayacağından, bu çok önemli bir avantaj sayılıyor. Öte yandan bebeğin kardeşlerinde ya da yakın akrabalarında çıkabilecek hastalıkların tedavisi de bu kordon kanı ile mümkün.

        4

        BEBEĞİNİZİN KORDON KANINI SAKLAYABİLİRSİNİZ

        Bebeğin kordon kanı, kök hücreler açısından oldukça zengin bir kaynak. Kök hücrelerin vücuttaki diğer tip hücrelere farklılaşma özelliğinin keşfedilmesi ile birlikte bu hücrelerin kanser, felç, Parkinson, Alzheimer, omurilik zedelenmeleri, kalp ve birçok genetik kaynaklı hastalığın tedavisinde kullanılabileceği fikri gelişti. Bu amaçla kurulan kordon kanı bankaları bebeğin kordon kanını gelecekte olası tıbbi gereklilikler için saklayabilme olanağı sunuyor. Doğumdan sonraki ilk 10 dakika içinde alınan kordon kanı uygun şartlarda donduruluyor ve kordon kanı bankasında saklanabiliyor. Bu değerli kök hücreler, gerektiğinde çözülerek kullanılıyor.

        5

        HASTALARIN YÜZDE 70'İNE UYGUN İLİK BULUNAMIYOR

        Kemik iliğinden kök hücre ayıklama yöntemi, kan hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde sağlıklı kan miktarını yükseltmek için yoğun olarak kullanılıyor. Ancak, hastaların yüzde 70'ine uygun kemik iliği bulunamıyor. Oysa göbek kordonundaki kandan elde edilen kök hücreler, eğer saklanmışsa uyum problemi büyük oranda ortadan kalkıyor. Günümüzde bu yeni yöntemden şimdilik 80 civarında hastalığın tedavisinde faydalanılıyor.

        6

        TÜM AİLELERE ÖNERİLİYOR

        Tahminler doğru çıkarsa kök hücreler yakın bir gelecekte parkinsondan, kalp hastalıklarına, diyabetten felce kadar birçok hastalıkta kullanılabilecek. İmkanı olan tüm ailelere çocuklarının kordon kanını saklamaları öneriliyor. Çünkü gelecekte kök hücre ve gen teknolojisinin tıpta çok büyük başarılara imza atacağına ve birçok hastalığa çözüm sunacağına inanıyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ