Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kanser ilaçlarının bugünden itibaren sadece hastanelerde satılmasına imkân veren düzenlemeyle ilgili açıklama yaptı

        GAZETE HABERTÜRK

        Uygulamanın, SGK ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan “2015 Yılı Götürü Bedel Üzerinden Hizmet Alım Protokolü” çerçevesinde yürütüleceği belirtildi. Bugünden itibaren tüm Sağlık Bakanlığı hastanelerinde kullanılacak olan kemoterapi ilaçlarının hastanelerce temin edilmesi uygulamasına geçileceği hatırlatılarak, “Söz konusu ilaçlar, kemoterapi tedavisinde kullanılan tüm ilaçları kapsamamaktadır. Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT EK 4/H) yer verilen bu ilaçlar, yalnızca hastane ortamında damar yolundan uygulanması, özel koşullarda saklanması ile taşınması gereken ithal ilaçları içermektedir” denildi.

        ‘SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK’

        Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bulunmaması halinde kemoterapi ilaçlarının eczanelerden temin edilmesine ilişkin herhangi bir kısıtlama olmadığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: “Bu şekilde temin edilen ilaçların bedelleri, SGK tarafından hastanenin alacağından mahsup edilecektir. Bu uygulama yoluyla hastaların ilaç temini ve saklanması konusunda yaşadıkları sorunların önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Hastanın kilogramına göre uygulanan ilaçların bir kutusunun tek bir hastaya fazla gelmesi nedeniyle, bir hastadan artan ilaçlar diğer hastalara kullanılabilecektir. Bu durum, artan ilaçlardan doğabilecek israfın önlenmesi açısından son derece önemlidir.”

        ‘İLAÇLARA SAHİP ÇIKAMAZLAR’

        Tüm Eczacı Işverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, hastanelerin onkoloji servisleri ve eczanelerinden milyonlarca liralık kanser ilacı çalındığını hatırlatarak, “Özellikle kamu hastaneleri ilaçlara sahip çıkamaz. Belki hastalar ilaçsız kalacak” d edi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ