Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Güçlü bir bağışıklık sistemi ile hastalıklara karşı hazırlıklı olun
        1

        BOL BOL SU İÇİN: Su bütün besinleri ve atıkları vücutta kan ve lenf sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücüdür. Günde en az iki litre su içmek besinlerin hücrelerimize nüfuz etmesine, atıkların boşaltılmasına, bizi hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur.

        2

        Aynı zamanda bol su içmek kanın bütün hücrelere yeterli oksijeni taşımasını sağlar. Bu da vücudunuzun tüm sistemlerinin yeterli şekilde çalışması demektir. Organ ve kaslarınız en iyi şekilde çalışırsa bağışıklık sisteminiz de en iyi hale gelir.

        3

        KÖTÜ ALIŞKANLIKLARINIZI TERK EDİN: Paketlenmiş ve işlenmiş hazır gıdaların, kafeinin, alkolün ve sigaranın fazla tüketimi bağışıklık sistemini tehlikeye sokan zararlı alışkanlıklardır.

        4

        Bunları azaltarak yerlerine tam gıdalar, ekinezya ve ginseng gibi bitkisel çaylar, taze meyve ve sebze suları koyun. Bu şekilde bağışıklık sisteminize ve vücudunuzun işleyişine destek verin.

        5

        BOLCA SEBZE VE MEYVE TÜKETİN: Meyve tüketimi çok önemli çünkü bu mevsimin meyveleri özellikle C vitamininden zengin, vücut direncini arttırıcı özellikteki meyvelerdir.

        6

        UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİN: Uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Düzensiz ve az uyuyan kişilerin özellikle de çocukların vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara yakalanması daha kolay olmaktadır.

        7

        İnsan vücudunun aslında bir iç saati vardır. Beyin, karaciğer, akciğerler hatta kaslarının bile sorunsuz çalışabilmesi için sıcaklığı kontrol edebilmesi ve homonları salabilmesi gerekmektedir. Uykusuz kalmak vücudun bunları yapmasını zorlaştırır.

        8

        HAVA KİRLİLİĞİNE DİKKAT EDİN: Sonbaharda hava aniden kuruyarak solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Viral olan bütün hastalıklar, ani ısı düşmesiyle ortaya çıkar.

        9

        Kuru ortam ve hava kirliliği ile bütün virüsler hızla çoğalır. Bu nedenle, kirliliğin yoğun olduğu günlerde yanınızda atkı ya da ağzınızı kapatabilecek bir nesne bulundurmalı ve mümkünse ağız yerine burundan nefes almalısınız.

        10

        ÇİNKO İÇEREN BESİNLER TÜKETİN: Taze sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini, bağışıklığı güçlendiren en önemli kaynaklardan biri. Yeşil soğan, pırasa, kereviz gibi sebzeler, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengin. Bağışıklığı güçlendirecek çinko maddesi bulunan bezelye, kestane, ceviz ve fındığın da tüketilmesi önerilir.

        11

        TEDAVİYİ İHMAL ETMEYİN: Bağışıklık sistemini yorduğu için mevcut hastalıkların ihmal edilmeden tedavi ettirilmesi gerekir. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yaşadıkları en ufak bir şikâyette bile doktorlarına danışmalılar.

        12

        PROTEİN AĞIRLIKLI BESLENİN: Beslenme sırasında alınacak besinlerin türü önemlidir. Özellikle protein grubu, çocuklar için çok yararlı besin ögeleri içerir. Hayvansal gıdalardan elde edilen proteinler arasında et, süt ve yumurta bulunur.

        13

        GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMINDAN KAÇININ: Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder. Gereksiz şekilde antibiyotik almak sağlığınız için tehlikeli olur ve antibiyotiğe karşı olan direncinizi yükseltir.

        14

        Bu da gerçekten o antibiyotiğe ihtiyaç duyacağınız zaman işlevsizleşmesine neden olur. Dolayısıyla doktor önerisi olmadan, gereksiz kullanılan antibiyotikler vücutta dirençli mikropların gelişimine yol açabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ