Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Meme kanseri farkındalık ayı

        Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Canan Gürsel, "Kadınlarda görülen en sık kanser meme kanseridir. 8-9 kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor" dedi.

        Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında toplumu bilinçlendirmek için düzenlenen basın toplantısında dünyada ve Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin erken tanısının önemi ve tedavi yöntemleri ele alındı. Bir dönem meme kanserine yakalanan ünlü oyuncu Deniz Uğur'da hastalık ile ilgili deneyimlerini paylaştı.

        ÖLÜMLER ARASINDA İKİNCİ SIRADA

        Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çeken Dr. Gürsel, şunları kaydetti:

        "Kadınlarda görülen en sık kanser meme kanseridir. 8-9 kadından birisi hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanıyor. Kanser, kadınlar arasında ölümlerde 2. sıradadır. ABD'de istatistiklere baktığımızda 2000 yılında 1 milyon yeni vaka bildirilirken, 2010 yılında ise bu rakam 1,5 milyonu aşmıştır. Meme kanserine yakalanma riski yaş ilerledikçe artar. 30 yaş altında daha nadir görülürken, 50 yaş üstü kadınlarda görülme sıklığı artar. Erken tanı konduğunda hastalığın tedavi edilebilme olasılığı yüzde 95 artar. Erken tanı, hastalık belirtileri oluşmadan sağlıklı kişilerde meme kanserinin yakalanmasıdır. Erken tanıda kullanılan en iyi yöntem tarama mamografisidir."

        KENDİ KENDİNE MUAYENE ŞART!

        Erken tanı için önerilerde bulunan Dr. Gürsel, 20 yaş ve üstünde kendi kendini muayene, 35 yaş üstünde yıllık doktor kontrolleri ve 40 yaş ve üstü kişilerde de yıllık tarama mamografileri gerektiğini anlattı.

        Gürsel, beslenmenin de önemine işaret ederek, alkol, yüksek kalorili beslenme, doymuş yağ içeriği fazla gıdaların tüketiminin kansere yakalanma riskini artırdığını söyledi. Meme kanseri ile nasıl savaşılması gerektiği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Gürsel, hastalıktan korunma yöntemleri arasında düzenli egzersiz ve emzirmenin bulunduğunu belirtti.

        BİRBİRİNDEN AYRILMAZ İKİ ALAN

        Prof. Dr. Reha Yavuzer ise meme sağlığı ve estetiğinin artık birbirinden ayrılmaz alanlar olduğunu söyledi.

        Meme sağlığı açısından mutlaka genel cerrahiyle birlikte hastaları değerlendirdiklerini ifade eden Yavuzer, "Bu ayın özelliği meme farkındalığı konusunda bilinç ve bilgi düzeyimizi toplum genelinde artırmak. Bu buluşmanın ana nedeni bu. Büyük bir değer olan kadın, kadının beden bütünlüğü ve güzelliği için teknolojinin en son yenilikleriyle hizmet veriyoruz. Kanser nedeniyle alınan meme plastik cerrahiyle tekrar yapılabiliyor" diye konuştu.

        OYUNCU DENİZ UĞUR KANSERİ YENDİ

        Oyuncu Deniz Uğur da meme kanseri konusunda yaşadıklarını anlattı. Meme kanseriyle ilgili bilinçlenmek gerektiğini ve erken tanının önemli olduğuna dikkati çeken Uğur, şöyle konuştu:

        "Ailemde meme kanseri olmayan biriyim. 3 çocuk sahibi ve çocuk emzirmiş bir anneyim. Yaşım da genç olduğu için risk grubuna girmiyor görünüyordum ama kendi kendime de kontrol ediyordum. Elime nohut tanesi kadar bir kitle geldi. Tetkikler, biyopsi yapıldı ve teşhis kondu. Sonra yaklaşık 7-8 saatlik operasyon yapıldı. Eskisinden daha mutlu, rahat ve güvende hissettim. Tedavi sürecine dönüp baktığımda negatif hiçbir şey hatırlamıyorum."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ