Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı zayıflamak için tavsiyeler!
        1

        SU İÇİN

        Vücudunuz susuzluğu açlıkla karıştırabiliyor. Canınız abur cubur bir şey çektiğinde bir bardak su içmeyi deneyin. Az da olsa susuz kalmak bile metabolizmanızı etkiliyor. Araştırmalar yemekten önce 2 bardak su içenlerin daha az yediğini ve daha tok hissettiğini gösteriyor.

        2

        DOĞAL BESİNLER TÜKETİN

        En sağlıklı besinler doğada bulunduğu şekli ile tükettiğiniz besinlerdir. Paketlenmiş hazır gıda tüketmeyin. Mecbur kalırsanız etiketleri mutlaka okuyun. Şeker, trans yağ asitleri, mısır şurubu, glikoz şurubu, kimyasal katkı maddeleri içeren her şeyi beslenmenizden tamamen çıkartın.

        3

        İYİ KARBONHİDRATLAR TÜKETİN

        Meyve ve sebzelerin yüksek fiber içeriği sindirimi yavaşlatır ve kan şekerini dengeler. Antioksidan ve vitamin açısından zengindirler. Yulaf, karabuğday, tam buğday, tam çavdar, esmer pirinç, kinoa, tüm baklagiller ve bunların unları ile yapılan besinler kompleks karbonhidratlardır. Basit karbonhidratların tersine sindirimleri uzun sürer. Obezite, kalp krizi, kolesterol gibi hastalıkları engellemede etkili olduklarına dair araştırmalar mevcut. Ayrıca içerdikleri fiber sindirime yardımcı olur ve kabızlığı engeller.

        4

        SAĞLIKLI YAĞLAR TÜKETİN

        Zayıflama diyetlerinde yapılan en yaygın yanlışlardan biri yağları beslenmeden tamamen çıkartmaktır. Sağlıklı yağların tüketimi faydalı olmanın ötesinde, normal vücut fonksiyonlarını devam ettirebilmek için gereklidir. Önemli olan Omega 3 ağırlıklı sağlıklı yağlar tüketmektir. Balık, avokado, chia tohumu, badem, ceviz, kabak çekirdeği, antepfıstığı gibi Omega 3 sağlayan sağlıklı besinleri tercih edin. Yemeklerinizde zeytinyağı ve hindistancevizi yağı kullanın. Kızartma tarzı yiyeceklerden, yağlı etlerden uzak durun.

        5

        AZ YAĞLI PROTEİN KAYNAKALRINI TERCİH EDİN

        Sağlıklı kilo vermenin 11 altın kuralı Vücut hücreleri yenilemek, kan şekerini düzenlemek ve enerji üretmek için proteine ihtiyaç duyar. Temel protein kaynağı, et ve süt ürünleri olarak bilinmekle beraber yumurta, baklagiller ve kabuklu yemişler de temiz ve iyi protein kaynaklarıdır. Hayvansal protein kaynakları arasında yağsız veya az yağlı olanları tercih edin. Mümkünse organik veya serbest gezen, ilaç ve hormonlarla değil taze otlarla beslenen hayvanların etleri, sütleri ve yumurtalarını tüketin.

        6

        KAHVALTI EDİN

        Sağlıklı kilo vermenin 11 altın kuralı İyi bir kahvaltı metabolizmanızı güne hazırlar ve abur cubur isteğinizi kontrol altında tutar. Herkes için geçerli olmasa da, kahvaltı yapmayanlar günün geri kalanında daha fazla yeyip, daha sağlıksız seçenekler yapabiliyor. Özellikle protein ağırlıklı, tok tutan kahvaltılar günü de daha sağlıklı tercihlerle geçirmenize yardımcı olabilir. Eğer sabah erken saatlerde acıkmıyorsanız, vücudunuzu dinleyin ve acıktığınızda yiyin.

        7

        EGZERSİZ YAPIN

        Sağlıklı kilo vermenin 11 altın kuralı Egzersizle ilgili yapılan araştırmalar hem vücudunuza hem ruhunuza büyük faydalarını ortaya koyuyor: Kilo kaybı, bel çevresinin daralması, düşük nabız ve tansiyon, moralinizi yükseltmesi bunlardan sadece birkaçı… Her gün 30 dakika aktif olmaya çalışın. İlla pahalı bir spor yapmanız gerekmiyor.

        8

        AKŞAM YEMEĞİNİZİ EN GEÇ GÜNEŞ BATTIKTAN SONRA YİYİN

        Sağlıklı kilo vermenin 11 altın kuralı Vücudunuzun ritmi doğa ile uyumludur. Güneş batarken metabolizmanız artık yavaşlar, kalori tüketiminiz azalır ve vücudunuz uyku moduna geçmeye başlar. Bu yüzden geç vakitte yediklerinizi sindirmeniz ve yakmanız zordur. Akşam yemeklerini hafif tutmak ve ve en geç güneş battıktan bir saat sonra yemek kilo vermenizde çok etkili olacaktır.

        9

        UYKUNUZU ALIN

        Sağlıklı kilo vermenin 11 altın kuralı Günde en az 7-8 saat uyumaya özen gösterin. Uykusuzluk tokluk hissi yaratan hormonlarda dengesizliğe yol açarak daha fazla yemenize sebep olabiliyor. Ayrıca günlük ritminizi bozup enerjinizi ve metabolizma hızınızı etkileyebiliyor. Araştırmalar günde 5 saat ve daha az uyuyanların en az 7 saat uyuyanlardan 2,3 kilo fazlası olduğunu tespit etmiş. Kısacası, daha fazla uyuyun daha az yiyin!

        10

        YEMEKLERİNİZİ KENDİNİZ YAPIN

        Sağlıklı kilo vermenin 11 altın kuralı Evde yaptığınız yemeklerin içinde ne olduğu tamamen sizin kontrolünüzde! Kaliteli malzemeler kullanarak ve porsiyon miktarına dikkat ederek aldığınız sodyum, yağ ve kalori miktarını düzenleyebilirsiniz. Daha fazla çiğ besin tüketmeye, kızartma yapmak yerine fırın kullanmaya, tuzu azaltıp baharatları arttırmaya çalışın.

        11

        YEDİKLERİNİZİ YAZIN!

        Sağlıklı kilo vermenin 11 altın kuralı Ölçülen şeyler iyi yönetilir! Bir detektif gibi çalışarak, ağzınıza attığınız her lokmayı, içtiğiniz her yudumu kayıt altına alın. Etkisine inanamayacaksınız.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ