Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan
Kullanım Koşulları’nı ve
Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Sigara içildiği anda vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar. Nabız yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. İçinde yaklaşık 3 bin 700 zehirli madde barındıran bir karışım olan sigara bir kanserojendir.
02
Vücuttaki bütün organları olumsuz yönde etkileyen ve çeşitli kanserlere davetiye çıkaran sigaradan kurtulabilirsiniz.
03
Peki, sigarayı bırakma evresinde vücutta meydana gelen değişiklikler nelerdir?
* 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
04
* 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
05
* 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır.
06
* 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
07
* 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
08
* 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
09
* 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
10
* 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
11
* 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
12
* 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.
13
* 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
14
İŞTE SİGARAYI BIRAKTIRACAK 15 İPUCU!
1- Kendinizi başka şekillerde ödüllendirin.
15
2- Sigara içilen bir evde yaşıyorsanız, diğerlerini de sizinle birlikte sigarayı bırakmaya teşvik edin.
16
3- Kendinizi zihnen buna hazırlayın. Muhtemelen bir süre canınız sigara çekecek, konsantrasyon yeteneğiniz azalacak, huzursuz ve hafif depresyonda olacaksınız. Ama hiçbiri uzun sürmeyecek.
17
4- Bir seferde mi bırakacağınıza (genellikle en etkin yöntemdir) yoksa azaltarak yavaş yavaş mı bırakacağınıza karar verin.
18
5- Yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız (ya da daha önceki denemenizden biliyorsanız) nikotin yerine koyma tedavisini de düşünün.
19
Pastiller, çiklet ya da nefes açıcı ürünler başarı şansınızı ikiye katlar. Telefonla yardım hattını aramak ya da bir destek grubuna katılmak da işinize yarayabilir.
20
6- Bir tarih belirleyin ve ona sadık kalın. Kadınlarda "sigarayı bırakma günü" adet döngüsünün ilk yarısında olmalıdır.
21
7- Bazıları, sigarayı bırakacakları gün kül tablaları, çakmak ve sigaraları atmaktan fayda görür. Bazılarıysa cebinde bir paket sigara taşırken kendinden daha emindir.
22
Sizin için hangisinin daha iyi olacağına yine siz karar vereceksiniz.
23
8- Kendinizi iş ve eğlenceyle oyalayın.
24
9- Bol sıvı alın; elinizin altında her zaman bir bardak meyve suyu ya da benzeri bir şey bulundurun.
25
10- Sigara içme isteğini körükleyen yerlerden uzak durun; kendinize başka keyifli seçenekler yaratın.
26
11- Biraz kilo almaya hazır olun çünkü sigarayı bırakmak metabolizmayı yavaşlatır. Ama biraz kilo alsanız bile bu, kazandıklarınız karşısında oldukça küçük bir bedeldir.
27
12- Ağzınızın boş durmaması için çiklet çiğneyin ya da meyve atıştırın.
28
13- Eskisine göre biraz daha fazla egzersiz yapın. Egzersiz hem kilo almanızı engelleyecek hem dopamin düzeyinizi yükseltecek hem de zihninizi sigaradan uzaklaştıracaktır.
29
14- Sigara için harcadığınız parayı bir kenara ayırın ve ilk günden itibaren bu parayı kendinizi ödüllendirmek için kullanın.
30
15- Sigara içmediğiniz her günün sonunda başarınızı ve bunun sağlığınıza ve bütçenize faydalarını düşünün.
Misafir 3 yıl önce 18 yaşımda başladım, 26 yaşımda bıraktım. 31 yaşındayım, çok mutluyum. Geç olmadan bırakın derim, çok şey değişiyor.
CEVAPLA
141
Misafir 3 yıl önce 25 sene içtim 3 kez bırakmaya teşebbüs ettim. genelde 3-4 ay ara verip yeniden başladım. anladım ki bu istek insanın üzerinde ömür boyu kalıyor. En sonunda yine motive olup yine bıraktım. 1 yıl oldu. inanırmısınız nadir de olsa ara ara yine içme isteği geliyor. Sözün özü bu belanın sizi ömür boyu bırakmayacağını farkeder ve tetikte olursanız işte o zaman gerçekten bırakmış olursunuz. Bu işin tek reçetesi budur.
CEVAPLA
171
Misafir 3 yıl önce 15. Gündeyim. İnan’ın bana hiç zor değil bırakmak. Çok canınız istediği anda sabah kalktığınızdaki o ağzınızın çamur gibi oluşunu düşünün. Etrafınızda içenlerin lanet kokusunu düşünün. Bir kere yakınca pişmanlığı düşünün. Motive edin. Zor değil İnan’ın zor değil. Her saniye kıymetli. Sevdiklerime kızıma daha bir güzel sarılıyorum. Onlara çok rahat hissediyorum kendimi. Tertemiz oluyorsun. Burakın lütfen bırakın. Mükemmel oluyor hayat
YORUMLAR
Misafir 3 yıl önce 18 yaşımda başladım, 26 yaşımda bıraktım. 31 yaşındayım, çok mutluyum. Geç olmadan bırakın derim, çok şey değişiyor. CEVAPLA 141Misafir 3 yıl önce 25 sene içtim 3 kez bırakmaya teşebbüs ettim. genelde 3-4 ay ara verip yeniden başladım. anladım ki bu istek insanın üzerinde ömür boyu kalıyor. En sonunda yine motive olup yine bıraktım. 1 yıl oldu. inanırmısınız nadir de olsa ara ara yine içme isteği geliyor. Sözün özü bu belanın sizi ömür boyu bırakmayacağını farkeder ve tetikte olursanız işte o zaman gerçekten bırakmış olursunuz. Bu işin tek reçetesi budur. CEVAPLA 171Misafir 3 yıl önce 15. Gündeyim. İnan’ın bana hiç zor değil bırakmak. Çok canınız istediği anda sabah kalktığınızdaki o ağzınızın çamur gibi oluşunu düşünün. Etrafınızda içenlerin lanet kokusunu düşünün. Bir kere yakınca pişmanlığı düşünün. Motive edin. Zor değil İnan’ın zor değil. Her saniye kıymetli. Sevdiklerime kızıma daha bir güzel sarılıyorum. Onlara çok rahat hissediyorum kendimi. Tertemiz oluyorsun. Burakın lütfen bırakın. Mükemmel oluyor hayat CEVAPLA 231
ÖNCEKİ YORUMLARI GÖSTER (42)