Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ani hava değişimi hastalığa davetiye çıkarıyor

        Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Melih Üstel, ani hava değişiminin soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyona neden olabileceğini söyledi.

        Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonun sanılanın aksine birbirinden farklı iki ayrı hastalık olduğunu ifade eden KBB Uzmanı Dr. Melih Üstel, iki hastalığın da belirtilerinin birbirine çok benzediğini belirtti.

        Nezlenin insanlarda en sık görülen, üst solunum yollarını tutan viral bir enfeksiyon olduğunu anlatan Üstel, şöyle konuştu: "Nezlenin ilk belirtileri burunda, boğazda yanma ve kuruma, hafif boğaz ve baş ağrısı, hapşırık, şiddetli sulu burun akıntısı, şiddetli olmayan halsizlik, hafif baş ağrısı ve kas ağrısıdır. Burun tıkanıklığı ve koku almada bozukluk olabilir. Hastalar genelde nezleyi ayakta geçirir, hastalığın düzelmesi 7-14 gündür. Hastalığın önlenmesi için gripte olduğu gibi herhangi bir aşı yoktur. Önlem olarak hastalığa maruz kişiden 2-4 gün süreyle uzak durmak oldukça önemli. Nezle ve gribe yakalanmış kişiler özellikle burun temizliğinden ellerini bol suyla ve sabunla yıkamalıdır. Öksürürken ve aksırırken ağız ve burunları mendille kapatmalıdırlar."

        GRİBİN BELİRTİLERİ DAHA ŞİDDETLİ

        Bulaşma şeklinin soğuk algınlığındaki gibi damlacık ve temas yoluyla olduğunu belirten Üstel, şunları söyledi: "Bu nedenle nezle ve grip ev, işyeri, okul, kreş, anaokulu ve toplu taşıma araçlarında daha kolay olmaktadır. Gribin belirtileri tıpkı nezlede görülen belirtiler gibi olmakla birlikte daha şiddetlidir ve hastalık daha ağır seyreder. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, yutmada zorluk, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, şiddetli öksürük ve kas ağrısı gibi bulgular var. Nezle ve grip havadan ziyade

        aşırı yorgunluk, stres, alerjik nazofarenks hastalıkları ve kadınlarda adet döneminde daha sıklıkla görülebilmekte ve bu durumlarda hastalık daha kolay ortaya çıkabilmektedir."

        BOL C VİTAMİNİ ALINMALI

        Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Melih Üstel, nezle ve gripte dengeli beslenme, bol B ve C vitamin içerikli sebze ve meyveler yeme, stresten uzak durma gibi hususların oldukça önemli olduğunu ifade etti. Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen alkol ve sigara gibi zararlı maddelerden bu dönemde özellikle sakınmak gerektiğini kaydeden Üstel, gribal enfeksiyona dikkat edilmezse ve olaya ciddi bakılmazsa sıklıkla sinüzit, orta kulak iltihabı, faranjit, larenjit, bronşit görülebileceğini

        riskli gruplarda hastalığın daha ağır seyredebileceğini, kalp ve beyin zarı iltihapları, akciğer ve karaciğer iltihapları gibi komplikasyonların daha sıklıkla görülebileceğini anlattı.

        TEDAVİSİ DİNLENMEK

        Nezle ve gribin tedavisinin dinlenmek olduğunu ifade eden Üstel, "Ağrı kesici, ateş düşürücü, dekonjentan gibi ilaçlar verilir. Son zamanlarda özellikle grip belirtileri ortaya çıktıktan sonra yaklaşık 2-4 gün içinde hastalığın şiddetini azaltan bir takım yeni ilaçlarda kullanılmaktadır. Nezle ve grip tedavisinde sık yapılan hatalardan biri antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotik kullanımı olaya bakteri infeksiyonu da eklenirse ancak doktor kontrolünde verilebilir" dedi.

        AŞININ ETKİSİ 6 İLE 12 AY

        Nezlede kullanılan bir aşı olmadığını ancak gripte değişik aşıların kulanıldığını söyleyen Üstel, sözlerini şöyle tamamladı: "Aşının etkisi 6-12 ay kadar. Aşı yapıldıktan sonra 2 ya da 3 hafta sonra koruyuculuğu başlamakta olup gençlerde koruyuculuk yüzde 80 iken yaş ilerledikçe aşının koruyuculuğu azalmaktadır. Her yıl aşı tekrarlanmaktadır. Çünkü her yıl virüs kendini yenilemekte ve değişmektedir. Grip aşısının yan etkisi oldukça hafiftir ve yapılan yerde kızarıklık, şişlik ve morarma olabilir ve kişi

        de hafif ateş, baş ağrısı, halsizlik olabilmekte ve 1-2 gün içinde geçmektedir."

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ